Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.01.2019.
00:22
N. S. Preradović - Vesti A

Loša računica za dobar život

Manji broj srpskih nego švajcarskih penzionera je u riziku od siromaštva. To je pokazao izveštaj Eurostata na osnovu SILC ankete o primanjima i uslovima života za 2017. godinu.

V. Sekulić
Ručak kao luksuz: Korisnik narodne kuhinje

Kako je Evropski statistički zavod u istraživanju naveo, 17,5 odsto penzionera iz Srbije je u riziku od siromaštva, isti procenat važi i za nemačke penzionere, dok je situacija u Velikoj Britaniji još "gora" jer je tamo 19,1 odsto najstarijih građana u riziku od bede.

Postoje podaci i za jednu od najbogatijih država Evrope, Švajcarsku, ali za 2016. godinu, čak 22 odsto penzionera je u riziku od siromaštva.

Ova anketa u najmanju ruku iznenadila je, pa i ražestila srpske penzionere. Ipak, kad se malo bolje pogleda, stvar je samo u metodologiji.

Naime, Republički zavod za statistiku je u 2017. godini kao prag za siromaštvo odredio primanja od 15.600 dinara (131 evro). Istovremeno, u Švajcarskoj su primanja od 3.200 evra mesečno označena kao prag siromaštva, jer je u toj zemlji medijanska tj. srednja plata bila 5.450 evra.

Najmanji rizik od siromaštva u EU ima Francuska gde taj procenat iznosi sedam odsto.
Ekonomista Danilo Šuković za "Vesti" kaže da jeste reč o metodologiji, ali i opasnoj obmani naroda.

- To je čista demagogija i zaluđivanje. Nisu evropski statističari istraživali naše podatke, nego su ih uzeli iz raspoloživih podataka iz Srbije. Kako je neko mogao da odredi da je 131 evro prag od rizika od bede? Još niža granica je za apsolutno siromaštvo nešto iznad evra dnevno - priča naš sagovornik.

Prosečna plata u Srbiji je oko 420 evra. Prema njegovim rečima, nije siromaštvo samo ako imate jedan ili dva obroka dnevno. Beda je i ako se "trujete hranom" tj. jedete jako jeftinu hranu, koja je prepuna šećera i štetnih sastojaka.

Izvesno je da sa 105 evra ne možete platiti sve komunalije za stan, a kamoli kupiti i hranu. Stoga su ovde u ovu brojku uzimali ljude koji žive u dvorišnim, neuslovnim kućama i hrane se parizerom i hlebom.

- Nisu samo siromašni oni koji se hrane po kontejnerima, nego i oni koji kupuju meso na grame i luk na čen. Već godinama, decenijama, mogu reći, da se skriva realna slika o siromaštvu u našoj zemlji. Postavlja se pitanje zbog čega ako je ovde tako dobro, manje-više slično kao i u Evropi, zbog čega ljudi odlaze - pita se dr Šuković.

Željni mesa

Srbi se zbog bede loše hrane, pa godišnje pojedu 44 kilograma mesa, dok je evropski prosek 64 kilograma, popiju 46,6 litara mleka, dok žitelji EU popiju čak 90 litara. U proseku se pojede svega 200 grama putera godišnje, dok je u EU ta kvota čak četiri kilograma.

Hrane se na kazanu

Srbija decenijama kuburi s ogromnim brojem nezaposlenih, a broj korisnika narodnih kuhinja je oko 35.000, od kojih je svaki treći dete koje ima manje od 14 godina. Da ima sredstava, broj onih koji se hrane na kazanu bio bi mnogo veći.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online