Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2019.
19:42
danas.rs, blic.rs A

Protesti u Novom Sadu, Nišu i Zaječaru

Građanski protesti, na kojima su okupljeni izrazili nezadovoljstvo, održani su večeras u Novom Sadu, Nišu i Zaječaru.

Twitter/Sanja Kljajic
Foto: Ilustracija

Protest "Stop teroru-za Niš bez straha#1od 5miliona“, koji ogranizuje Pokret mladih “Za Niš bez straha” počeo je na Trgu Kralja Milana u tom gradu.

Okupljeni se obratio sindikalac u JKP Gorica Rade Rašović i zatražio je da se u u zahteve uvrsti i utvrđivanje gde su nestali milioni iz ovog preduzeća, dok je novinar Srđan Škoro pročitao zahteve protestanata i dodao da Nišlije plaćaju najskuplje grejanje u zemlji.

Protestanti su krenuli u šetnju Voždovom ulicom do Palate pravde još Sinđelićevim trgom i Ulicom Nikole Pašića ka Trgu vojske. Kod zgrade Skupštine grada u Ulici Nikole Pašića su zastali uzvikujući "lopovi, lopovi". Protestna šetnja završena je u 19.30 časova na Trgu kralja Milana, odakle je i počeo protest, a naredni skup zakazan je za sledeći petak u 18 časova.

Prošlog petka, ovaj protest održan je po prvi put, a organizatori su tada izneli svoje zahteve, među kojima su ostavka ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović a potom i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića te "oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu", kao i obezbeđenje svih pružnih prelaza u Nišu rampom i svetlosnom signalizacijom.

Na listi zahteva je i da se zaustavi partijsko zapošljavanje, kao i postupanje javnih izvršitelja i isključenje struje socijalno ugroženim građanima.

Protest u Zaječaru

Nezadovoljni Zaječarci okupili su se po prvi put večeras na trgu Nikole Pašića u Zaječaru kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo životom u Zaječaru, ali i nezadovoljstvo funkionisanjem državnog aparata Republike Srbije, prenosi Glas Zaječara.

Protest u Novom Sadu

Večeras je održan i prvi protest "1 od 5 miliona" u Novom Sadu okupljanjem od 18 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Vijorile su se zastave Srbije, Vojvodine, kao i parole "Ovo nije Rusija". No, samo nekoliko desetina metara dalje na kraju Pozorišnog trga oko dvadesetak mladića organizovalo je svojevrsni kontramiting. Nosili su zastave Rusije i transparent "Ne u NATO, ne u EU, nema predaje". Doveli su i trubače koji su čitavo vreme protesta svirali sa željom da ometaju govornike. Jedan od provokatora ušetao je među masu protestanata sa crnom četničkom zastavom sa kosturom. Iako se trudio da isprovocira okupljene u tome nije uspeo.

U ime organizatora protesta u Beogradu okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović.

- Drago mi je da se vidimo. Drago mi je što ste borbu palcem zamenili onom grlima i šetnjom. Ovde smo da im pokažemo da strah ne postoji - izjavio je Trifunović. On je nakon toga pročitao proglas 105 profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su podržali protest.

Okupljenima se obratio i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milan Vujić koji je napomenuo da smo ostali bez pravde i morala te da su nam grad i država oteti. Govorio je još i glumac Milorad Kapor, a skupu je prisustvovao i Borko Stefanović lider Levice Srbije.

Nakon govora i pred početak šetnje desila se svojevrsna mala diverzija kontramitingaša. Prvo nisu dali da kolona krene nekoliko minuta, a nakon toga, pošto su ubrzanim korakom napustili mesto događaja, iza sebe su ostavili parkiran automobil. Namera je bila da speče da prođe kamion sa razglasom, ali to im nije uspelo i kolona je krenula.

Prošla je prvo Jevrejskom ulicom, zatim Bulevarom oslobođenja, ulicama Maksima Gorkog i Žarka Zrenjanina a u Bulevaru Mihajla Pupina protest jezavršen. Ispred zgrade Radio televizije Vojvodine kolona se zaustavila na pet minuta, praveći buku i tražeći objektivno izveštavanje od ovog javnog servisa. Sa razglasa je odjekivala muzika Goblina, KUD Idijota, Beogradskog sindikata i drugih bendova.

Jedna od organizatorki protesta u Novom Sadu Tea Vukadin izjavila je ranije da ova organizacija nije ogranak inicijative iz Beograda, nego su se samostalno okupili, ali su u stalnom kontaktu sa Beogradom odakle su ih posavetovali kako da nastupe i najbolje se organizuju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online