Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.01.2019.
00:27
blic.rs, Vestionline A

"Njujork tajms": Vučić neće moći da deli Kosovo bez pristanka Putina, a to ima cenu

"Voda u centralnoj fontni osvetljena je ruski crvenom, grmeli su svečani artiljerijski udari dok je desetine hiljada Srba iz cele zemlje došlo da dočeka ruskog predsednika Vladimira Putina", počinje svoju analizu o poseti šefa Rusije Beogradu američki "Njujork tajms".

Tanjug
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Iako je čitav doček pre ličio na onaj iz doba kraljeva, a ne tipičnu državnu posetu, za Srbiju to nisu uobičajene prilike, a ona se još jednom našla povučena između Istoka i Zapada na način koji podseća na hladni rat, navodi se.

- Tada, Jugoslavija, sa sedištem u Beogradu, uspela je da ostane van sovjetskog bloka iako je nominalno bila povezana s njim. Sada, u trenutku oživljavanja konkurencije za politički i ekonomski uticaj u Evropi, posebno na Balkanu, ta se strategija odjednom čini relevantnom. Srbija, koja teži Evropskoj uniji a da ne ošteti svoje veze sa Moskvom, zemlja koja se nalazi na istočnom krilu Evrope, ponovo je u igri. A tačka balansiranja je predsednik Aleksandar Vučić, sve autoritarniji lider za koga se smatra kao da je ispao iz džepa gospodina Putina - piše američki list.

- Veoma je neobično, posebno u demokratskim zemljama da vlada organizuje masovni skup da dočeka stranog državnika - preneo je "Njujork tajms" reči Vuka Jeremića, lidera opozicione Narodne partije i nekadašnjeg šefa srpske diplomatije i predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, a prenosi list, gospodin Vučić se kladio da će zapadni lideri gledati kako narod navija dok on dočekuje ruskog lidera u evropskoj prestonici i "postati još tolerantniji prema njegovom autokratskom ponašanju u nadi da neće odbaciti svoju formalnu obavezu da se Srbija pridruži EU".

To je Rusiji otvorilo prostor, koja Srbiju doživljava kao plodonosnu investicionu metu, pogotovo u domenu snabdevanja prirodnim gasom.

- Imaju jake, stabilne i duboke korene, ruski i srpski narod su uvek bili duhovno bliski - rekao je Putin.

Za Moskvu, Srbija predstavlja srodan kulturni prostor usidren u zajedničkim slovenskim korenima i pravoslavnoj hrišćanskoj veri u trenutku u kojem se EU smatra slabom, dok NATO ostaje po strani.

- Svet sve više postaje crno-beo. Plašim se da kada je Srbija u pitanju, Putin korisiti Kosovo i gas za izvoz političkog modela - citirao je list srpskog spoljnopolitičkog analitičara Boška Jakšića.

Zaista, svako buduće pristupanje Srbije EU, koje je i dalje na dugačkom štapu, zahtevaće od Srbije kompromis o Kosovu koje je Putin optužio da rasplamsava regionalne tenzije, navodi se.

- Kosovo, većinski etnički albanska i muslimanka teritorija, devedesetih se otrglo od Srbije na krilima NATO bombardovanja. Rusija nikada nije priznala nezavisno Kosovo i ostaje jedan od najvećih zagovarača srpske strane. U Srbiji, topla osećanja prema Rusiji i divljenje Putinu duboko su urezani i deluju kao da prevazilaze dugu tradiciju jakih veza između vojnih i obaveštajnih službi. Putin se nalazi na vrhu liste stranih lidera kojima se najviše veruje, a uživa podršku 58 odsto stanovništva. Čak i pre nego što je stigao, Putin je bio svuda. Bilbordi na autoputu ispisivali su dobrodošlicu "dragom srpskom prijatelju". Njegovo lice nalazi se na majicama, šoljama, bedževima, pa čak i donjem vešu - piše dalje u tekstu.

Prema podacima Centra za evroatlanske studije u Beogradu, poslednjih godina više od 100 proruskih medija i nevladinih oranizacija se ukorenilo u Srbiji.

List citira i Jelenu Milić, šeficu Centra, koja je moskovske raznorazne napore da proširi uticaj nazvala "Putinovim orkestrom".

Srbija je, podseća list, krucijalna tranzitna tačka za ostvarivanje ruskih planova da prošire Turski tok i prirodni gas dopreme širom južne Evrope.

List se osvrnuo i na Putinovo obećanje o povećanju investicija u Srbiji, ali i posetu Hramu Svetog Save kako bi naglasio kulturne veze.

- Ispred crkve klicalo mu je 100.000 ljudi. Međutim, mnogima je ponuđena kompenzacija u zamenu za prisustvo uključujući i pet litara mleka. Neki prijavljuju i da su im šefovi pretili da će izgubiti poslove ukoliko ne odu na skup. Na konferenciji za novinare, Putin je upitan o okupljanju, kao i šta će reći ljudima koji su došli. "Moje učešće u demonstracijama nije deo plana posete", rekao je Putin osmehujući se i dodao da "svakako gaje topla osećanja zbog takve manifestacije i prijateljstva" - piše.

Skup je bio u oštrom kontrastu sa onim prethodne noći kada je nekoliko desetina hiljada ljudi hodalo istom rutom, u istu crkvu kako bi zapalili sveću u znak sećanja na ubijenog srpskog političara Olivera Ivanovića koji je pre godinu dana ubijen na Kosovu, podseća američki list navodeći da ubice nikada nisu privedene pravdi, te da je njegova smrt postala mesto okupljanja za one koji optužuju Vučića da “kreira klimu straha i podstiče političko nasilje”.

Više od mesec dana, uprkos snegu i hladnoći, desetine hiljada Srba izlaze na ulice u znak protesta.

- Mislim da je istinska demokratija nešto za šta morate da se borite svakog dana - rekla je Jelena Anasonović (24) jedna od organizatorki. Skupivši svoju gomilu, gospodin Vučić, koji je odbacio proteste, pokušao je da pokaže svoju podršku kod kuće. Za međunarodnu publiku, Vučić je imao drugačiji cilj. Jakšić napominje da "sve počinje majkom svih problema, a to je Kosovo" - piše list.

- Protiv sam Vučića zbog njegovog autoritativnog modela. Uvek govori o svom velikom prijatelju Putinu, svom velikom prijatelju Orbanu, svom velikom prijatelju Erdoganu. Možete mu suditi po njegovim prijateljima - dodao je Jakšić.

Američki list dalje se osvrće na Vučićevu ideju o podeli Kosova navodeći da srpski predsednik nije javno izneo nikakve detalje kako bi to moglo da funkcioniše, posebno s obzirom na opasnost od ponovnog crtanja mapa na nestabilnom Balkanu.

"Ideja je dobila na zamahu kada je Džon Bolton, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, izjavio da su SAD otvorene za takvu zamisao. Ali, da bi krenuo napred sa tim, Vučić će morati da dobije makar i prećutni pristanak Vladimira Putina. Rusija i dalje gunđa o promeni imena u obližnjoj Makedoniji koje bi trebalo da joj utre put ka EU i NATO, što je jasan gubitak za Kremlj na Balkanu. Iako Srbija nema planove da se pridruži vojnoj alijansi, Moskva želi da zadrži snažan stisak. Ako bi Rusija potpisala i dalje nedefinisan plan, to svakako neće doći bez cene. Na primer, Rusija bi mogla da se zalaže za priznavanje Krima kao ruske pokrajine", piše list.

Ipak, većina Srba, oko 70 procenata prema skorašnjoj anketi, odbacuje bilo kakav kompromis oko Kosova.

"Njujork tajms" navodi i reči lokalnih prodavaca suvenira sa Putinovim likom koji kažu da im je veoma važno što gospodin Putin ne priznaje Kosovo.

- Rusi su nam jedini pomogli - kaže Dejan Garić (43) kojeg su zatekli kako prodaje suvenire na Kalemegdanu, a koji je rodom sa Kosova i nada se da će njegovo rodno mesto jednoga dana ponovo biti deo Srbije.

- Jedna majica koju prodaje čini se da sabira celokupan utisak i osećanja. Na njoj je Putin sa pilotskim naočarima uz poruku ispisanu na srpskom i ruskom: "Kosovo je Srbija. Krim je Rusija" - zaključuje "Njujork tajms".

POVEZANE VESTI

Subota 19.01.2019. 11:52
Umjesto gasa, podrške za Kosovo, poštene saradnje itd... vi koristite bombe i pljačku da nas natjerate da idemo u NATO da bi ste nas dugoročno pljačkali. To je ponuda "zapada". Neće moći nikada. Ne damo da nas pljačkate dalje. I naravno da smo sa Rusijom, Kinom, BRIKS-om, nesvrstanima ..... Nećemo sa vama. I izdržaćemo. Jel' vam sada jasno???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online