Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2019.
16:55
Vestionline, Tanjug A

Da li bliski odnosi sa Rusijom štete Srbiji?

Bliski odnosi Srbije sa Rusijom, kada su u pitanju evrointegracije Srbije, za sada mogu biti smetnja samo usaglašavanju naše spoljne, bezbednosne i odbrambene politike sa politikom EU, koju definiše poglavlje 31, ocenjuje generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

EPA/Stephanie Lecocq
 

Grubješić smatra da će u onom trenutku kada dođe do rešenja između Beograda i Prištine i ta preprekla biti otklonjena. 

Komentarišući jučerašnju zvaničnu posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, Grubješić za Tanjug navodi da je očigledno da je ruski predsednik najpopularniji svetski državnik koji je došao u Srbiju, te da to ne bi trebalo da izaziva zabrinutost kod bilo koga.

Uz to, poznato je, navodi ona, da već vekovima Srbija i Rusija imaju bliske kulturne, istorijske i druge veze.

- Takođe, poznato je i to da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je u procesu pregovaranja i usvajanja pravnih normi iz EU i da se nadamo da ćemo u dogledno vreme postati članica - navodi Grubješić. 


Dobri odnosi Srbije i Ruske Federacije su politička konstanta, kaže Grubješić i dodaje da kada je u pitanju spor Beograda i Prištine, juče smo mogli čuti poruke koje su se odnosile na postizanje kompromisnog rešenja za koje se Srbija zalaže. 

- Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti sa pravom veta i svakako bilo koje rešenje neće moći da se donese bez saglasnosti Rusije, ali koja će uloga Rusije biti u dijalogu i da li će je uopšte biti ili će samo biti u sprovođenju sporazuma to ostaje da se vidi - navodi Grubješić.

Ističe da nikada ne treba zanemariti činjenicu o ulozi Rusije u Savetu bezbednosti i dodaje da nije izvesno da će Rusija uspeti da taj problem prebaci na Savet bezbednosti.

- U svakom slučaju, Brisel jeste taj koji treba da organizuje nastavak dijaloga, a preduslov za to je ukidanje taksi koje su prištinske vlasti uvele. Očekujem da u narednom periodu prvo dođe do nastavka dijaloga, a da se zatim ide ka traženju tog uzajamno prihvatljivog rešenja - kaže Grubješić.

Kada su u pitanju ekonomske poruke koje smo mogli čuti juče od predsednika Putina, Grubješić kaže da se one vide u praksi i u činjenici da je potpisano preko 20 memoranduma o saradnji i ugovora, ali i obostranoj želji da se ekonomski odnosi unaprede u budućnosti.

Dodaje da Rusija nije najvažniji trgovinski partner Srbije, što je EU sa dve trećine spoljnotrgovinske razmene, ali da je trgovinska razmena sa Rusijom povećana u poslednjih nekoliko godina.

- Na nama je da iskoristimo kapacitete ogromnog ruskog tržišta, da mi poboljšamo našu ponudu kako bismo smanjili trgovinski deficit koji postoji - smatra Grubješić.

Prema njenim rečima, Srbija jeste energetski zavisna od ruskog gasa i nafte i važno je da dobije krak Turskog toka kako bi se obezbedila energetska sigurnost.

U tom smislu, nada se da će, kako su predsednik Putin i direktor Gaspromnjefta najavili, izgradnja tog kraka biti završena ove godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online