Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2019.
00:55
Vestionline A

Da li će se ujediniti Srbija i Republika Srpska: Narod nije razdvojen

Posle najave albanskog premijera Edija Rame i Ramuša Haradinaja o ukidanju granica između, kako su rekli, Kosova i Albanije, Srbi iz regiona su na nedavnom sastanku sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, predložili ukidanje granica između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. S obzirom na dobro poznat stav vlasti u Podgorici, teško je poverovati da bi Crna Gora pristala na tako nešto.

S. Dančuo
 

Međutim, Srbija i Republika Srpska već imaju sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, a Milorad Dodik je često pominjao i ujedinjenje sa Srbijom i navodio da je to neostvareni san. Na pitanje da li će doći do ujedinjenja Republike Srpske i Srbije, čitaoci "Vesti" u Evropi, Kanadi i Australiji, listom odgovaraju potvrdno, samo neki smatraju da za to treba sačekati pravi trenutak.

Vesti
Tijana Bošković

Tijana Bošković, Frankfurt, Nemačka

- Nadam se da će doći i do formalnog ujedinjenja, jer je to isti narod. Bilo bi od velikog značaja za ceo srpski narod. Bili bismo daleko jači i u političkom i u ekonomskom i u svakom drugom pogledu. Verujem da bismo i u pregovorima oko Kosova i Metohije imali u tom slučaju jaču poziciju.

Vesti
Mićo Blagojević

Mićo Blagojević, Esen, Nemačka

- Mislim da u ovom momentu niko ne može sa sigurnošću da predvidi da li će doći do ujedinjenja Srbije i Republike Srpske. Ali jedno sigurno znamo da to neće zavisiti samo od nas već od velikih svetskih sila Amerike, EU, Rusije, Kine. Naši građani i političari ne bi trebalo sada da razbijaju glavu time već da pokušaju da sve odnose Srbije i Srpske dovedu do savršenstva kako političkog tako i trgovinskog. Kada se to ostvari onda za građane nije ni važno kakav dokument u džepu nose. Naravno da se za ujedinjenje treba boriti, jer zajedno bi bili mnogo jači u svakom pogledu.

Vesti
Slaviša Račanović

Slaviša Račanović, Trajskirhen, Austrija

- Dejtonski sporazum je rizično raspakovati. Srbija i Rusija moraju da čuvaju Republiku Srpsku. Za sada, mislim, da neće doći do ujedinjenja Srpske i Srbije. I ako je po meni, Republika Srpska treba da ostane država unutar BiH.

Vesti
Željko Čolaković

Željko Čolaković, Toronto, Kanada

Republika Srpska i Srbija će se ujediniti, to je neminovno i to je samo pitanje vremena. Naravno da bih voleo i želeo da se to desi. Svi Srbi širom sveta treba da se ujedine po tom pitanju i svi mi, zajedno, treba na tome da radimo kod međunarodnih faktora. Ono što se desilo 90-ih godina meni je indikator da zajednički život nije moguć u obliku u kom je postojao. Samozvana međunarodna zajednica diktira politiku zajedništva koje nije bilo moguće u bivšoj Jugoslaviji, a sada to pokušavaju u BiH, što je teško izvodljivo. Republika Srpska je pod konstantnim pritiskom, a sa druge strane blagonaklono se gleda na mogućnost da se Kosovo i Albanija ujedine i da Albanci u makedonskom parlamentu budu odlučujući faktor. Zašto svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije mogu da dobiju sve, a mi Srbi ništa. Koliko stvarno žele trajni mir na Balkanu, međunarodni faktori bi morali da dozvole srpskom narodu ujedinjenje i slobodu opredeljenja, a ne da veštački održavaju BiH i konstantno nameću neodrživa rešenja. Mi, Srbi, nikom ne osporavamo pravo na slobodu opredeljenja, ali ni nama ne može da se to ospori. To što radi međunarodna zajednica je licemerno, veštački i ne može da opstane. Ne može se mir na Balkanu graditi na temeljima nepravednih rešenja i na negiranju minimuma srpskih interesa. Srbi iz Srbije i Srbi iz Republike Srpske treba da rade na što boljim međusobnim odnosima ne ugrožavajući pri tome nikog drugog, jer naše zajedništvo nije usmereno ni protiv koga. Ideja Velike Srbije znači samo želju za ujedinjenjem Srba, a ne onako kako nam se podmeće, da je ta želja usmerena protiv drugih naroda. Mi Srbi smo slobodarski narod i nema normalnog Srbina koji želi loše drugim narodima.

Vesti
Dragan Dragišić

Dragan Dragišić, Melburn, Australija

- Sigurno je da je kod srpskog naroda izražena želja, posebno onog koji živi u Republici Srpskoj da se ujedine sa maticom Srbijom, prema kojoj uvek osećaju pripadnost. Kakvi su trenutno svetski tokovi, takva mogućnost i nije isključena. Ne sme da se zaboravi da u Republici Srpskoj živi milion i po Srba. Ukoliko se stvore mogućnosti u svetu, sigurno je da će se svi oni opredeliti za ujedinjenje sa Srbijom. Nadam se da ćemo dočekati dan da svi Srbi žive u jednoj državi.

Vesti
Slobodan Milovanović

Slobodan Milovanović, Frankfurt, Nemačka

- Daće Bog da se ujedinimo, a u suštini narod nikad nije ni bio razdvojen osim rekom Drinom, koju su neprijatelji nazivali granicom, a mi Srbi rekom koja nas spaja. Ukoliko se i zvanično ujedinimo bićemo još jača i naveća sila na Balkanu i sa nama će drugačije da razgovaraju i imaćemo veće poštovanje od ostalog sveta. Mislim da bi i u sportu bili prilično ojačani ujedinjenjem. A najbitnije je da smo i u Hristu jedan narod.

Vesti
Jovica Simić

Jovica Simić, Rozenhajm, Nemačka

- Voleo bih da se Srbija i Republika Srpska ujedine što pre, ali u ovom momentu to je teško izvesti, jer su protiv toga Zapad i Amerika. Oni se zalažu da ne dođe do promene granica u Evropi, ali tek sada kada se raspala Jugoslavija i kada nastoje da odvoje Kosovo od Srbije. Zato treba raditi i čekati da dođe trenutak i vreme za ujedinjenje, isto to važi za Kosovo i Metohiju. Ne treba žuriti niti bilo šta lomiti preko kolena, jer ima primera da su s vremenom dolazile stvari na svoje mesto. Tako će biti i sa ujedinjenjem Srbije i Srpske. Kada vidimo kako su nastajale druge države, kako su relativno lako ulazile u EU, a za Srbiju i Srbe to ne važi. To je zato što su Srbi prkosan narod, ne dozvoljavaju da ih drugi lako tlače, uvek su bili slobodoljubivi i borili se samo za svoje teritorije i svoju slobodu. To su pokazali ratujući protiv Turske, Austro-Ugarske i Nemačke i zbog svega toga su na neki način kažnjeni za razliku od drugih naroda koji su nagrađeni za svoje podaništvo. Srpska će teško da opstane u ovakvoj BiH, pogotovo kad vidimo kakva je histerija zavladala u Federaciji BiH povodom proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci. Napadi dolaze sa svih strana kao da je Srpska ovom proslavom nekom drugom učinila nešto loše. Zato ne čude ni reči Milorada Dodika, da BiH u sadašnjem trenutku i prema raspoloženju Bošnjaka, pa i Hrvata ne vidi kao zajednicu u kojoj je moguć opstanak Srpske. Sve je više razloga što političari i narod u Srpskoj žele da žive zajedno sa Srbijom. Srbima u Federaciji nije lako i zato se iseljavaju u Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online