Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
14:25
Tanjug, Vestionline A

Lazanski i Anđelković o značaju Putinove posete

Analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da Rusiju i Srbiju očekuje novo poglavlje u odnosima, dok istoričar Dragomir Anđelković ocenjuje da predsednik Rusije dolazi u posetu u prelomnonm trenutku.

A. Čukić
Miroslav Lazanski

Posetu Putina Srbiji Lazanski je ocenio kao "krunu jedne faze između Ruske Federacije i Srbije".

Podseća da je ovo četvrta poseta Putina, koja će, kaže, rezultirati ne samo još jačom političkom podrškom Srbiji, nego i velikim brojem ekonomskih ugovora (pominje se 21 ugovor). 

- Mislim da je ovo vrhunac jedne faze i otvara se nova faza u odnosima. Vidimo da se govori o bescarinskoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, što nam otvara tržište od 180 miliona ljudi. Ovo je šlag na torti. Ja ne znam da li u Evropi ima lidera, sem Angele Merkel, koji se toliko puta sastao sa Putinom kao što se sastajao Vučić. Čak možda i na svetskom nivou. Ovo je zaista veliko priznanje i predsedniku Vučiću i Srbiji - rekao je Lazanski gostujući na RTS.

Anđelković kaže da je Putin u svakom trenutku bio jedan od najvećih svetskih lidera, dok su se

drugi menjali i da zbog toga predstavlja "prvorazrednu" figuru za Srbiju.

- Za nas je od velikog značaja kad god on dođe, a pogotovo sada u ovom kontekstu. On dolazi u trenutku kada kosovski pregovori, evidentno, nisu urodili plodom u sadašnjem formatu, a opet, Srbija se nalazi pod strašnim pritiskom da se nađe neko rešenje - rekao je Anđelković.

Ističe da Srbija pod rešenjem podrazumeva pritisak, a da "oni koji pritiskaju" žele kapitulaciju Srbije.

On upozorava i da je ugrožena Republika Srpska, da se intenziviraju pritisci na nju, navodeći da je to naš "drugi vitalni interes". 

- Očuvanje RS u dejtonskom formatu je itekako ugroženo. Čak je i juče Erdogan otvoreno progovorio o potrebi revizije Dejtona. Videli smo krajem prošle godine brojne zapadne zvaničnike koji su dolazili u Bosnu i Hercegovinu. Svi ponovo pominju, u kontekstu takozvanih NATO integracija, potrebu da se Bosna učini funkcionalnijom. To je ugrožavanje interesa RS - napominje Anđelković. 

Kaže da u tom smislu dolazak Putina u ovom trenutku znači da Srbija ima snažnu podršku Rusije, a, dodaje, činjenica je da bi bez nje i njene pozicije Kosovo odavno bilo u Ujedinjenim nacijama i mi ne bismo mogli više ni da se nadamo nekakvom kompromisu. 

- Iz tog ugla, u jednom prelomnom momentu kada se očito sprema ofanziva na Srbiju, Putinova podrška je za nas od ključnog značaja - rekao je Anđelković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online