Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
12:01 >> 20:36h
RTS, Tanjug, Vestionline, sputniknews.com A

Ruski predsednik Vladimir Putin završio je posetu Srbiji (FOTO, VIDEO)

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, gde mu je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tanjug
Veliki broj građana okupio se u čast posete Vladimira Putina
Tanjug
 
Tanjug
Tanjug
 
Tanjug
 

Putin i Vučić na Groblju oslobodilaca

Tanjug
 

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin koji je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, položili su vence na Spomenik oslobodiocima i spomenik Crvenoarmejcu. To je ujedno i prva tačka zvanične posete Putina Srbiji.

Dvojicu državnika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i veliki broj okupljenih građana, koji su pristigli iz cele Srbije.

Uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Putin su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Na jednom vencu piše "Oslobodiocima Beograda predsednik Republike Aleksandar Vučić", a na drugom, na ruskom jeziku - "Od predsednika Ruske Federacije".

Vučić i Putin zatim su položili vence i na Spomenik Crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Na njima piše “Hrabrim ruskim saborcima predsednik Republike Aleksandar Vučić”, odnosno, na drugom, “Od predsednika Ruske Federacije”.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posveceno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobodenje Beograda, oktobra 1944. godine. 

Tu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Ruski novinari: Srbi nisu hteli da puste Putina iz Beograda

"Srbi nisu hteli da puste Putina da ode iz Beograda. Prema ocenama lokalnih vlkasti, na mitingu u čast njegove posete izašlo je više od 180 hiljada ljudi", izveštava pul novinara agencija RIA.

 

Tanjug
 

Doček na aerodromu "Nikola Tesla"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je šefa ruske države Vladimira Putina na aerodromu, odakle su se, zajedno, Putinovim automobilom, uputili ka Beogradu, što je ostavilo mogućnost da već tokom vožnje, u četiri oka, obave prve razgovore. 

Oni će kasnije, pored zvaničnih razgovora u užem, a potom i u širem sastavu, tokom posete, imati unapred planiranih 15 minuta razgovora nasamo.
 

Avion predsednika Putina sleteo je na beogradski aerodrom i pratnji "migova 29" Vojske Srbije. 

Na ulicama Beograda pojačane su mere bezbednosti. Tokom dana su predviđene delimične izmene saobraćaja. 

Tanjug
 

Limuzina kojom će se predsednik Rusije Vladimir Putin voziti u Beogradu čekala ga je na aerodromu.

Reč je o modelu "aurus senat", iz serije "kortež", a limuzina je napravljena specijalno za Putina, pa se naziva i "Putinomobil".

Dok ostali blindirani automobili koji izađu iz fabrike mogu imati najviše "sedam plus" bezbednosni sistem, Putinov automobil, kako pišu mediji, premašuje sve do sada napravljene.

Radi se o specijalnom blindiranom vozilu, koje se smatra najboljim na svetu, otpornim na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođen je i da izdrži pod vodom.

Tanjug
 

Avion sa ruskim privrednicima, koji su deo delegacije koju predvodi predsednik Rusije Vladimir Putin, sleteo je na beogradski aerodrom nešto pre 11.30.

U pratnji predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Beograd su predstavnici više od 40 ruskih kompanija, koje traže partnere među srpskim visokotehnološkim kompanijama.

Ruske kompanije su pre nekoliko godina prepoznale Srbiju kao dobru visokotehnološku destinaciju, kaže direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije Jelena Jovanović. 

Očekuje, kada se saberu svi rezultati srpskog IT izvoza iz prethodne godine, da će on premašiti milijardu evra.

Atmosfera u gradu

Ceo Beograd je spremam za dolazak Vladimira Putina, pa i prodavci na pijacama:

Ulice Beograda:

Irena Karić
 
Irena Karić
 
Irena Karić
 

Najviši novo bezbednosti

Tri "Miga 29" koji će pratiti predsednika Rusije Vladimira Putina kada uđe u vazdušni prostor Srbije su velika počast, ali pre svega su u funkciji bezbednosti, izjavio je danas general u penziji Vidosav Kovačević. 

Kovačević je istakao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima sposobno vazduhoplovstvo koje čuva svoje nebo, i to zahvaljujući vojnoj pomoći Rusije.

- Ono što se možda ne zna, naši radari već prate Putinov avion. Mi u 126 brigadi imamo vojne radare koji imaju domete između 100 i 200 kilometara van granica Srbije, oni su ga prepoznali i prate ga po ekranima, a onda ga piloti preuzimaju kada uđe u naš vazduši prostor - rekao je Kovačević.

Takođe, navodi on, treći element sistema protivvazdušne odbrane koji štiti predsednika Putina su raketne jedinice koje su stalno u pripravnosti i to je, kaže Kovačević, sistem koji kod nas dežura 24 sata.

EU o Putinu u Beogradu: No comment

U Briselu povodom posete predsednika Ruske Federacija Vladimira Putina Srbiji kažu da EU ne komentarše posete lidera drugih zemalja, a istovremeno ističu da Unija od Srbije očekuje da ostane posvećena svojoj evropskoj perspektivi. 

- Vlasti Srbije su identifikovale EU integracije kao strateški prioritet svoje zemlje. Očekujemo od Srbije da se ponaša u skladu sa ovim obavezama, tako da evropska perspektva zemlja ostane neugrožena - izjavio je EU zvaničnik za Tanjug. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online