Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.01.2019.
18:33
Vestionline A

Karla del Ponte: Previše je kasno za istinu o KiM

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i Metohiji.

EPA/Martial Trezzini
Karla Del Ponte

Ona je dodala da ne očekuje da će Specijalni sud doći do istine i zadovoljiti pravdu.

- Previše je kasno da se utvrdi istina o zločinima počinjenima na Kosovu, a pogotovo o Žutoj kući. Pokušavali smo da to uradimo svojevremeno, ali nismo uspeli - rekla je Del Ponte danas u telefonskom razgovoru za Tanjug. 

Del Ponte je tako odgovorila na pitanje da prokomentariše mogućnost da žrtve OVK i njihove porodice ipak dočekaju pravdu i pored toga što su brojni dokazi o tim zločinima uništeni u čemu je udela imao, kako se spekuliše, i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, koj će biti advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua pred Specijalnim sudom za ratne zločine. 

- Najs, koliko se sećam, nije bio umešan u slučaj istrage o Žutoj kući - rekla je Del Ponte i dodala da ne zna da li će sud posle toliko vremena moći da utvrdi istinu. 

Kako kaže, ne može ništa više da kaže o tome, jer je prošlo mnogo godina, pa se ni sama više ne seća detalja vezanih za to, a u međuvremenu se bavila i drugim predmetima. 

Advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, tvrdi da je Džefri Najs, kao tužilac Haškog tribunala imao udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju "žuta kuća", što je kako je danas naveo medijima, svojevremeno tvrdila i Karla del Ponte. 

Priča o uništavanju dokaza u Tribunalu otvorena je pre desetak godina, a Del Ponte je u jednom od intervjua 2011. navela da je Diku Martiju rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i dokazi koji su sakupljeni u "žutoj kući" , a da pri tom nije znala da su "dokazni uzorci bili uništeni".

Tada je izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.

- Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio - rekla je ona tada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online