Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.01.2019.
00:10
Z. Marjanović - Vesti A

Sneg odsekao sela od sveta

Najteža situacija je u opštini Nova Varoš, gde je proglašena vanredna situacija zbog smetova viših od tri metra.

Tanjug
Učestale scene na ulicama

Obilne snežne padavine koje su posle kratkog zatišja zahvatile Srbiju, mnoga sela u zapadnim delovima zemlje su odsekle od sveta, a dramatična situacija je i na području Pešterske visoravni.
Najteža situacija je u opštini Nova Varoš u kojoj je visina snežnog pokrivača preko 70 santimetara, a u planinskim selima i preko jednog metra. Dodatne probleme pričinjava jak vetar koji stvara namete visoke i preko tri metra zbog čega je u prekidu saobraćaj prema brojnim planinskim selima.

Dodatno brine i najava novih snežnih padavina zbog čega je Štab za vanredne situacije uveo vanrednu sitauciju na teritoriji cele opštine. Prema rečima Radosava Vasiljevića, predsednika opštine, sva raspoloživa mehanizacija je angažovana na probijanju putnih pravaca zbog čega je uputio apel republičkim vlastima da se opštini Nova Varoš odobri 10.000 litara nafte kako bi se očistili putevi ka selima, ali i ulice u gradu u kojem ima preko pola metra snega. Najteža situacija, prema rečima predsednika Vasiljevića, jeste u selima Akmečići, Božetići, Bela Reka i Jasenovo.
Slične nedaće zadesile su i opštinu Ivanjica u kojoj je najteža situacija u selima Devići, Ostatija Brusnik, Glog, Brateljevo, Kovilje, Medovine i Deretin u kojima živi oko 6.000 stanovnika koji se kroz smetove na planinskim putevima Golije, Javora i Mučnja visoke i preko tri metra probijaju kako znaju i umeju.

Tanjug
 

Prema izjavi Zorana Lazovića, predsednika opštine Ivanjica, sva raspoloživa mehanizacija u opštini radi na raščišćavanju putnih pravaca, ali situacija je veoma teška i razmišlja se o uvođenju vanredne situacije. Najugroženijim žiteljima u opštini Ivanjica lekovi i hrana se dostavljaju motornim sankama.

Jake snežne padavine i visine snega od preko jednog metra donele su brojne probleme i žiteljima opštine Prijepolje, a najkritičnija situacija je u selima Babine, Jabuka, Međani, Aljinovići, Karaula, Kamena Gora i drugim selima koja se nalaze na nadmorskoj visini većoj od 700 metara.
Zbog vosokog snega, niskih temperatura i vetra koji stvara visoke namete, u opštini Prijepolje je otežan i saobraćaj na magistralnom putu od Borove Glave do Crne Gore i od Kolovrata ka Jabuci.
Žitelji opština Nova Varoš, Prijepolje, Ivanjica, ali i Sjenice, Požege, Užica i Gornjeg Milanovca strepe od najnovije prognoze vremena kojom se upozorava na nove padavine i povećanje snežnog pokrivača za dvadesetak santimetara, a u planinskim delovima i mnogo više.

Teško na Rogozni

Sneg je zavejao mnoga sela na Rogozni, gde svi đaci takođe nisu došli u škole, na Goliji i Kopaoniku. Putari se trude da održe saobraćaj na najvažnijim saobraćajnicama: Novi Pazar - Sjenica - Nova Varoš, Novi Pazar - Tutin, Sjenica - Ivanjica, Novi Pazar - Rajetići i Rudnica - Kopaonik. Na ovim pravcima saobraćaj se odvija otežano i uz obaveznu zimsku opremu.

Starica slomila nogu, pa se smrzla

Sneg je uzeo i prvu žrtvu, u selu Brančići kod Prijepolja smrzla se 78-godišnja starica koja je, nakon što je slomila nogu, a nikoga nije bilo u blizini da joj pruži pomoć, satima ležala u snegu. Kada su napokon stigli lekari mogli su samo da konstatuju smrt.
Ona se vraćala kući od komšija sa drugog kraja tog planinskog, raštrkanog sela.
Pretpostavlja se da je nesrećna žena zapomagala i zvala u pomoć, ali da je niko nije čuo.

Tanjug

"Ne znam kako ću do kuće..."

- Mnogo sam se namučio dok sam se jutros kroz smetove iz mog sela Raškovići probio do Sjenice. Ne znam kako ću se i da li ću se vratiti kući, jer je put do Raškovića mestimično zavejan i neprohodan, a sva okolna sela su odranije u snežnoj blokadi, veliki problem nam je i nestašica vode - žali se Ahmed Sejdović, žitelj Raškovića na centralnom Pešteru.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica Rade Rakonjac ističe da jedan deo đaka nije uspeo da se probije do škola u Fiuljaba, Karajukića Bunara i Bara, da je jedan deo sela u blokadi i da opština uz pomoć svoje i putarske mehanizacije čini sve da
snegočistači stignu najpre do centara mesnih zajednica, a potom i do svih sela i zaselaka.

"Zavejan" i Kfor

Vojne vežbe Kfora, za koje su prištinski mediji javili da će trajati do 11. januara na Kosovu, uključujući i sever, odložene su zbog vremenskih prilika, potvrdio je portparol Kfora Vincenco Graso za KoS Sev.

TRAGIČAN SUDAR ZBOG POLEDICE KOD KRUŠEVCA

Otac poginuo, lekari spasli bebu

Lekari kruševačke bolnice bore se za život mlade žene koja je u četvrtak ujutro teško povređena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na putu Kruševac -Kaonik.

Prema rečima dr Savka Markovića, načelnika Službe anestezije, reanimacije i intenzivnog lečenja Opšte bolnice Kruševac, žena je primljena u devetom mesecu trudnoće u izuzetno teškom stanju i zbog unutrašnjeg krvarenja izvršen je carski rez posle čega je beba prebačena u KC Kragujevac.

- Odmah su preduzete mere reanimacije. Oformljen je tim lekara specijalista hirurgije i ginekologije. Odlučeno je da se hitno uradi kombinovana hirurška intervencija usmerena na istovremeno spasavanje majke i deteta - rekao je dr Marković za Tanjug.
On je dodao da je odmah po završenom carskom rezu beba reanimirana i da su uspostavljeni zadovoljavajući vitalni parametri. Kako je rekao, radi nastavka lečenja beba je prebačena u Klinički centar Kragujevac.

Istovremeno je, kaže, urađena hirurška procedura usmerena na zaustavljanje unutrašnjeg krvarenja majke i ona se sada nalazi u jedinici intenzivnog lečenja hirurškog sektora.
- Stanje je i dalje izuzetno teško - rekao je Marković.

Nesrećna žena je povređena u udesu na putu Kruševac - Ribarska Banja, kod sela Kaonik na Čokotinom brdu, a u toj nesreći stradao je njen suprug. Do nesreće je došlo zbog proklizavanja autobusa koji je prešao u suprotnu traku i praktično pokupio vozilo fijat punto u kom su bile četiri osobe.

Kako su meštani sela Kaonik rekli za B92.net, autobus je praktično odneo vozilo nekih tridesetak metara i zabio ga u drvo na njivi pored puta. Fijat je ostao potpuno smrskan, ispod prednjih točkova autobusa.

Stradali muškarac je, kako su rekli meštani Kaonika, iz susednog sela Đunis i bio je suprug trudnice koju je vozio na kontrolu. Prema pisanju "Blica" on je imao 26 godina, a trudnica 25.
Kako meštani Kaonika kažu za B92.net, od siline udarca, automobil je odbačen na drvo, a zatim je završio na njivi. Potom je autobus naleteo na njega.

Mediji prenose da je do sudara došlo na deonici koja je inače problematična, posebno pri lošim vremenskim uslovima.

Vozač u zatvoru

U međuvremenu, policija je uhapsila vozača autobusa Jugoprevoza J .B. (37), zbog ugrožavanja bezbednosti javnog saobraćaja, odnosno učešća u saobraćajnoj nesreći, saopštila je Policijska uprava u Kruševcu.

AMS S: Pamet u glavu!

Sneg koji pada širom Srbije usporava saobraćaj, a na putevima gde nema padavina magla dodatno otežava vožnju, saopštio je AMSS.
Vozačima savetuju da budu strpljivi, da drže veće odstojanje od vozila, ne ulaze u rizična preticanja i obilaženja kolona, jer ovakve vremenske prilike dovode i do proklizavanja i izletanja vozila, a samim tim česte su i saobraćajne nezgode i zastoji na putevima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online