Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.12.2018.
08:10
Vestionline A

Dačić: Velike sile već razgovaraju o Kosovu

"Amerikanci su izrazili spremnost da organizuju ceremoniju potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine i da pozovu i druge zemlje", kaže Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova dodajući da je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton o tome pričao i sa Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom.

A. Čukić
Ivica Dačić

"Dokle će narod biti spreman da žrtvuje sve?"

- Njima je bitno da je i Rusija saglasna da u tome učestvuje, osim onog dela koji vodi Evropska unija. Velike sile moraju da budu garant dogovora pošto on mora da prođe i kroz Savet bezbednosti - ističe Dačić u razgovoru za "Politiku".

Ono što je minimum, dodaje, jeste da se donese nova rezolucija umesto 1244, i to na osnovu dogovora koji Beograd i Priština postignu. Upitan da li može da se donese nova rezolucija pre nego što promeni Ustav Srbije, Dačić kaže da ona u suštini nema veze s tim.

- Promena Ustava Srbije je unutrašnja stvar. U ovom trenutku ne znamo da li ćemo sa svim tim temama baviti u 2019. godini ili nećemo - rekao je on dodavši da je za izmenu ustava potreban konsenzus.

Dačić je ocenio je da je odlazeća visoka predstavnica Federika Mogerini takođe u nezgodnoj poziciji - koje korake dalje da preduzima u uslovima kada joj osporavaju rezultat i autoritet "kao da je ona maltene na našoj strani što je, inače, daleko od istine".

Govoreći o mogućem uključivanju Amerike, ministar kaže da predsednik SAD Donald Tramp polazi od toga da može da se postigne dogovor Beograda i Prištine koji bi, ako se postigne, bio velika pozitivna stvar za ceo region i sve ove zemlje koje bi bili garanti uključujući i zemlju u kojoj bi se to potpisalo - SAD.

- To je plus za Trampovu politiku i za SAD. Naročito ako su oko toga saglasni Beograd i Priština. To bi bio njihov diplomatski uspeh. Ali za sada nema nikakvih indicija da će doći do formalne promene formata dijaloga, odnosno uključivanja SAD jer bi on morao da se promeni na jedan takođe formalan način - kazao je on.

Upitan za navode iz diplomatskih izvora da su Amerikanci učestvovali u dijalogu "iza kulisa", Dačić odgovara potvrdno: "Pa jesu. Oni nikada nisu bili na sastanku, ali u vreme kad sam ja vodio pregovore uvek je neki predstavnik SAD tog dana bio u Briselu. I moram reći da su bili konstruktivni".

Dačić ističe da treba videti šta je realno a da ne smeta strateškim interesima Srbije. 

- Šta će da bude za sto ili dvesta godina, mi ne možemo sada da razmišljamo. Tu se naša pozicija razlikuje od pozicije SPC. Ja se apsolutno slažem s njima da Kosovo treba da ostane celovito u sastavu Srbije, samo što je to pitanje dokle ćemo moći da izdržimo, dokle će narod da bude spreman da žrtvuje sve što ima da bi stajao na tom stanovištu - zaključio je Dačić. 
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.12.2018. 13:34
"... već razgovaraju ..." Да се овај буца, пијанац, Титов пионир, није ангажовао да нас брани по питању Косова, велике силе би озбиљно разговарале о Косову, ВЕЋ пре 20 година.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online