Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2018.
16:35
Tanjug, Vestionline A

"Kosovo je svetski, a ne samo problem Srba i Albanac"

"Kosovo danas nije problem samo Srba i Albanaca ili samo Srba, Albanaca i SAD, već je reč o svetskom problemu oko koga postoje različita gledišta, na šta je Srbija pokušala da ukaže i na otvorenoj sednici Saveta bezbednosti", ocena je profesorameđunarodnog prava na Institutu za evropske studije Slobodana Zečevića.

pixabay.com
 

Zečević za sada još ne vidi održivo rešenje koje bi zadovoljilo i srpske interese, i dodaje da sve dok ono ne bude pronađeno - srpsko rukovodstvo nema šta da ponudi građanima Srbije, osim da smo za dogovor i za kompromis. 

Ukoliko se SAD uključe u proces pregovora, Srbija bi želela da se uključi i Rusija s druge strane, ili eventualno ceo Savet bezbednosti kako bi izbalansirala svoju poziciju i ne bi bila sama naspram SAD i članica EU koje podržavaju nezavisnost Kosova". 

Zečević nije siguran da li premeštanje pregovora sa Prištinom na nivo Saveta bezbednosti može da urodi plodom ali, kaže "da u svakom slučaju ono što je za Srbiju dobro jeste da pokaže drugoj strani da nije sama". 

Na pitanje o ulozi rezolucije 1244 u procesu pregovora napominje da je ona, kako to neke države tumače, prevaziđena. 

- Da bi rezolucija 1244 bila prevaziđena onda mora da postoji neka saglasnost u okviru Saveta bezbednosti da se ona promeni, ali ja za sada ne vidim takvu saglasnost - kaže Zečević.

Kada je reč o ideji razgraničenja između Srbije i tzv. Kosova, Zečević objašnjava da takva ideja dugoročno gledano predstavlja razgraničenje između Srbije i Albanije.

- Ideja o razgraničenju gde će Kosovo biti nezavisna i multietnička država poprilično je problematična zato što sa jedne strane srpski narod na Kosovu vidi državu Srbiju kao svoju državu, dok s druge strane albanski narod na Kosovu najčeshće vidi Albaniju kao svoju nacionalnu državu i u tom kontekstu i Srbi i Albanci imaju svoje nacionalne države - kaže on. 

Takvo rešenje bi dovelo do potpunog razgraničenja između srpskog i albanskog naroda u regionu, ali SAD i odlučujuće zemlje Zapada su protiv toga, jer ,kako kaže veruju, da mogu da proguraju varijatnu nezavisnog Kosova onakvog kakvo je sada. 

Govoreći o ulozi Evropske unije, Zečević kao kljucni problem za njenu neefikasnu uloga u celom procesu dijaloga između Beograda i Prištine vidi u tome što Brisel nema jedinstven stav o rešenju. 

- EU nema jedinstven stav po pitanju Kosova i u tom smislu ona nema jaku pregovaračku poziciju i uticaj na obe strane, ali je previše popustljiva prema Albancima na Kosovu, koji krše neke vrednosti koje EU ljubomorno čuva, poput slobode kretanja robe, pružanja usluga, slobodu kretanja kapitala - ocenjuje Zečević.

On smatra, da EU može da ubedi Prištinu da povuče takse na srpske proizvode koje je uvela Priština, a čije povlačenje je uslov da bi Srbija nastavila dijalog. 

- Albanci primaju finansijske pomoći od Evropske unije i tu bi EU, da stvarno želi, mogla da ih pritisne i kaže - "Ajde ukinite takse inače ćemo skratiti pomoć". U tom smislu Evropska unija bi mogla da bude efikasnija - objašnjava Zečević.

On istovremeno skreće pažnju da slaba pozicija EU destimulativno utiče na međudržavne odnose u regionu, ali, i na to da nikada ne treba izgubiti iz vida da je njen glavni saveznik SAD i da u je tom smislu za EU sporazum između Beograda i Prištine važan. 

- Kroz sporazum bi praktično Srbiju uključili brže u EU i samim tim oslabili uticaj Rusije, a i Kine na ovom prostoru - kaže Zečević.

Na pitanje šta očekuje na političkom i ekonomskom planu u 2019. godini, Zečević kaže da je dobro da se nastavi uzlaznom putanjom u ekonomskom sektoru, ali takođe upozorava na eventualne posledice "političkih sukoba na Balkanu koji mogu da uspore privredni rast". 

- Ako bude bilo veće političke nestabilnosti, Srbija neće moći da ostvari rezultate koje očekuje ili koje je imala ove godine, ali, ako budemo radili na normalizaciji odnosa sa Prištinom i nastavimo ka EU, onda ćemo ekonomski napredovati, iako ni to nije dovoljno za ono što nama treba jer zaostajemo za drugima - zaključuje on. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online