Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2018.
19:52
Vestionline, Tanjug A

Srbiji ne preti ponovno uvođenje viza

Srbiji ne preti ponovno uvođenje viznog režima sa Evropskom unijom, smatra izvršni direktor Grupe 484 koja se bavi migracijama Vladimir Petronijević.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

On tako komentariše poslednji izveštaj Evropske komisije u kojem se Srbija opominje da uskladi politiku viza sa Evropskom unijom i poziva da poboljša mere rešavanja ilegalne migracije.

Petronijević ističe da bi najveća sankcija koja se Srbiji može desiti, ukoliko ne ispuni zahteve Brisela, privremena suspenzija bezviznog režima, koju Evropska komisija može primeniti prema svakoj od zemalja.

- Ali ne treba da zaboravimo da takve odluke imaju i svoju specifičnu političku težinu. Moje je mišljenje da Srbiji ne preti situacija uvođenja viznog režima od strane Brisela -  ističe Petronijević.

Objašnjava da izveštaj koji se odnosi na primenu sporazuma sa EU o ukidanju viza prati da li se preko teritorije Srbije povećava broj iregularnih migranata, te dodaje da je činjenica da je Srbija imala bezvizni režim sa Iranom bila okidač dodatnog pritiska ili zahteva da Beograd reši tu situaciju.

Kaže da su državljani Irana bezvizni režim sa Srbijom koristili za podnošenje zahtava za azil u Srbiji, ali i u zemljama EU, zbog čega je EK reagovala i pozvala Srbiju da svoj režim približi viznom režimu unije.

On objašnjava da vizni režim predstavlja instrument spoljne politike jedne zemlje i da se Srbija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji kroz usaglašavanje svoje spoljne politike približava i viznom režimu EU.

- Sasvim je izvesno, budući da je to tehničko pravni proces, da će u momentu stupanja u EU Srbija apsolutno morati da usaglasi svoj vizni režim sa režimom zemalja članica EU, odnosno šengenskog prostora -  kaže Petronijević i dodaje da to podrazumeva i Rusiju.

Evropska komisija je u izveštaju o ispunjavanju zahteva za viznu liberalizaciju navela da zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva moraju da ulože dodatne napore kako bi rešile ilegalnu migraciju i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Godišnji izveštaj se odnosi na države Zapadnog Balkana - Srbiju, Crnu Goru, BIH, Makedoniju, Albaniju, kao i zemlje Istočnog partnerstva - Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online