Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 22.12.2018.
00:14
D. Dekić - Vesti A

Bez kralja ne valja?

Valja li bez kralja? Višedecenijsku dilemu u narodu, treba li Srbija da bude republika ili monarhija, proteklih dana podgrejao je Patrijarh Irinej koji je rekao da bi SPC volela da Srbija bude kraljevina.

youtube.com/ Televizija Hram
Patrijarh Irinej (Foto: Arhiva)

- Mi želimo kraljevskoj porodici Karađorđević da im Gospod podari onu ulogu i onu čast koju su imali njihovi veliki preci. Naš narod je navikao da bude vođen od svetih i čestitih ljudi. Bog na nebu, kralj na zemlji - besedio je patrijarh Irinej povodom krsne slave Karađorđevića, Svetog Andreja Prvozvanog.

Ništa novo, kaže za "Vesti", Vladan Živulović, član Krunskog saveta i objašnjava da je patrijarh Irinej, kao i počivši patrijarh Pavle govorio tako i ranije, ali da su mediji sada prvi put preneli to zalaganje.

- To je odavno stav SPC. Uostalom, Srbija je oduvek bila monarhija, a republika samo od dolaska komunista na vlast, što je tek sedamdesetak godina. Zato nam je i ideja o kraljevini bliža, ali nije realno da sada postane monarhija kad su na vlasti još deca komunista - smatra Živulović.

Po španskom modelu

Naš sagovornik ističe da istraživanja pokazuju da je 27 odsto građana za monarhiju.

- Naši akademici, istaknuti profesori i drugi stručnjaci razmišljali su o španskom modelu kraljevine, prema kojem monarh ne upravlja državom već vlada. To znači da bi kralj bio jedan krovni kišobran u državi koji objedinjuje narod, čuva mir i ima ceremonijalne funkcije - pojašnjava
Živulović ideju nekih istaknutih ličnosti o kojoj se Aleksandar Karađorđević kao prestolonaslednik još nije izjašnjavao.

Ideja o monarhiji dobija zamah kod građana, ukazuje za "Vesti" lider Pokreta obnove kraljevine Srbije Žika Gojković, argumentujući svoje tvrdnje dobrim rezultatima ove organizacije na nedavnim lokalnim izborima u četiri srpske opštine. Taj rastući trend, prema njegovim rečima, ne treba da čudi, jer se posle sedam decenija sve više vode rasprave o srpskoj istoriji.

Stav od davnina

- Ako bi bilo više događaja poput filma "Kralj Petar Prvi", monarhija bi još dobila na popularnosti, jer bi ljudi shvatili da je Srbija kao kraljevina bila najjača i najpoštovanija, a da se sve loše desilo kada je bila republika - ocenio je lider POKS-a.

Da je SPC za kraljevinu od davnina, mišljenja je i Dragoslav Vasić, autor dokumentarnog serijala o Karađorđevićima. On za "Vesti" ističe da takav stav crkve potiče još od vožda Karađorđa koji je pažnju posvetio izgradnji crkava. Vasić je mišljenja da bi za Srbiju bilo bolje da bude monarhija, samo da neko od pretendenata na presto malo bolje govori srpski.

- Sada nema mogućnosti da Srbija bude kraljevina, a i narod nije puno zainteresovan za to pitanje, jer je previše opterećen ličnim problemima - kaže Vasić za "Vesti".

Studenti za republiku

Istraživanje Kraljeve omladine, podmlatka Udruženja Kraljevina Srbija, pokazalo je da 63,8 odsto studenata smatra da demokratija i ustavna parlamentarna monarhija nisu protivne jedna drugoj. Međutim, na eventualnom referendumu samo trećina bi glasala da Srbija postane kraljevina.

Građani da presude

- Srbija ima zastavu i grb sa krunom, himnu u kojoj se pominje kralj, mada je taj deo izbačen, a imamo i prestolonaslednika. Imamo sve što je potrebno da nam država postane kraljevina, samo je potrebna još većinska volja građana - ističe Žika Gojković.

Baština i vrednosti

- Srpsku monarhističku tradiciju poštuje organizacija Kraljevina Srbija, koja ima svoje odbore u svakom gradu i poštuje tu tradiciju, a naš Krunski savet čuva monarhističku baštinu, moralne i profesionalne vrednosti i tradiciju. Ipak, mislim da je najvažnije da se zna da priča o Kraljevini Srbiji nije nacionalistička, već je objediniteljska - objasnio je Vladan Živulović.

Ne treba nam primer Zapada

Vladika Nikolaj je govorio da su tri najveće vrednosti našeg naroda Bog, Kralj i Dom, ukazuje publicista Vladimir Dimitrijević.

Sasvim je logično, kako kaže, da pravoslavni Srbin bude monarhista, jer kod nas postoji učenje o simfoniji Crkve i države, čiji je simbol dvoglavi orao pod krunom s krstom: kralj i patrijarh služe Bogu i bližnjima.

On ukazuje da kralj, kao i patrijarh ima krst na glavi.

- Logično je da Crkva bude za monarhiju kao hrišćansku vlast, ali nam ne treba obnova monarhije kakva je na Zapadu, gde je na prestolu monarh, a donose se zakoni o eutanaziji i legalizaciji homoseksualnih brakova. Srbija je bila hrišćšanska monarhija, iako se ta vlast obnavlja, treba da se zasniva na takvim načelima - ocenio je on.

POVEZANE VESTI

Subota 22.12.2018. 14:29
Јооооооој! Оде краљевина Срба ... и ... низ воду. Кад би нам пошло за руком да се ослободимо и несрпских политичара који нам и данас седе у скупштини, ето нам небеске Србије у сред Балкану.
Subota 22.12.2018. 00:45
Vodi ga kući pa ga nauči SRPSKi da priča i nek tebi u kući kraljuje koliko god hoće. Nama neće.
Subota 22.12.2018. 02:00
U ovom trenutku kralj bi najbolje bilo da bude Vucic ili Seselj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online