Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.12.2018.
18:34
Vestionline, Tanjug A

Ratuje sam protiv Srbije i EU

Premijer privremenh prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj uputio novo pismo evropskoj trojci, u kojem je nastavio sa optužbama na račun EU i Srbije - Evropsku uniju optužio je da zatvara oči pred navodnim akcijama Beograda protiv Prištine, a Beograd da ne sprovodi Briselski sporazum.

EPA//Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj (Foto: Arhiva)

Haradinaj je uputio pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i komesarki za trgovinu EU Sesiliji Malstrom, a pošto je prethodno odbio njihov predlog za rešenje trgovinskog spora sa Beogradom.

Haradinaj, međutim, uz ove optužbe nije naveo koje su to navodne akcije Srbije, niti u čemu Beograd nije sproveo Briselski sporazum, a u čemu Priština jeste.

Prema njegovim rečima, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova* i EU je vredniji od dijaloga sa Srbijom. 


"Ponašanje Srbije prema Kosovu, uključujući i stalno odbijanje primene Briselskog sporazuma se ne samo ignoriše, već je Srbija dobila finansijsku pomoć i otvaranje novih poglavlja. Ja bih da podsetim da je naš Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ugovor koji vredi mnogo više od dijaloga sa Srbijom", napisao je Haradinaj.

Haradinaj kaže i da je upravo tokom njihovog rada u EK Evropska unija "prestala da bude neutralna" kada je reč o sporazumima Beograda i Prištine.

On tvrdi da je njegova vlada stalno radila na uspostavljanju održivih odnosa sa Srbima na Kosovu i drugim manjinama, kao i da su ti napori, navodi, "počeli da daju svoje rezultate".

Ponovio je da su izjave Mogerinijeve u vezi sa korekcijom granica nanele štetu napretku dijaloga i dovele do stagnacije tog procesa.

Zamerio je to što su mere Prištine u Briselu nazvane "trgovinskom provokacijom unutar CEFTA", te dodao da je to, kako je naveo za Kosovo "duboko uvredljivo".

"Znate da je Srbija bila surova u napadima na našu državu, naše institucije i dobrobit naših građana", naveo je Haradinaj, ne precizirajući o kojim napadima se radi.

Uprkos svemu tome, Priština je nastavila da bezrezervno podržava dijalog sa Beogradom, tvrdi Haradinaj.

Haradinaj kaže i da je nedavna odluka parlamenta o nastavku dijaloga sa Beogradom doneta da bi ojačali promociju tog procesa, kao i da je sve tom prilikom, kako kaze, sprovedeno "na osnovu ustavnih nadležnosti naših institucija".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.12.2018. 22:07
Илир дубоко размишља :)))))))))))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online