Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.12.2018.
09:43
Tanjug, Vestionline A

"Amerika bi da pomogne"

Kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmen iz Teksasa, Ted Po, očekuje da će Vašington biti više uključen u rešavanje pitanja dijaloga Beograda i Prištine.

Tanjug
Ted Po i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

- Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rešavanje ovog pitanja i možda pomeri EU na neku drugu ulogu, jer mislim da SAD mogu da pomognu da podstaknu, ne samo Srbiju, već i Kosovo, da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih razjedaju već godinama - kaže za Glas Amerike kongresmen Po.

Po njegovom mišljenju, Kosovo je bilo deo problema, zbog nespremnosti da pokušaju da nađu kompromis i dugoročno rešenje zarad mira u regionu.

On dodaje da mu je drago što se SAD više angažuju na Zapadnom Balkanu a smatra da i Kongres sada čini više.

- U smislu da smo podnosili rezolucije da, kada se govori o ratnim zločinima koji su se dogodili u regionu u proteklih 20, 25 godina, svi koji su bili umešani u ratne zločine budu gonjeni, bilo da potiču sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine ili Srbije, umesto da se fokusiramo samo na ono o čemu svetski mediji žele da se govori, a to je - Srbija - kaže Po.

Kongresmen Po krajem godine odlazi u penziju, a u novom sazivu Kongresa, u januaru, na položaju u kokusu zameniće ga republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers, podseća Glas Amerike.

Na oproštajnom prijemu koji je za Poa priredio srpski kokus, zajedno sa ambasadom Srbije u Vašingtonu, odato je priznanje kongresmenu za rad na jačanju srpsko-americkih veza, a ujedno se poželela dobrodošlica njegovom nasledniku, prenosi Glas Amerike.

Kongresmen Po kopredsedavao je srpskim kokusom od 2012. godine a povlači se iz Kongresa u trenutku kada, po svemu sudeći, počinje intenzivnije angažovanje SAD u dijalogu Srbije i Kosova.

Kongresmen iz Ohaja Stiv Stajvers je 35 godina bio član Nacionalne garde Ohaja, koja ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 12 godina. 

On je izjavio da je posetio Srbiju u tom kapacitetu i kao član kongresne delegacije.

Stajvers je rekao da mu je drago što preuzima dužnost od kongresmena Poa koji "ima sjajno nasleđe kao glas razuma, neko ko povezuje ljude i rešava probleme". 

- Ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i drago mi je što ću raditi na tome da probamo da podstaknemo dijalog, pomognemo, ne namećemo rešenja ali posredujemo u pronalaženju rešenja na fleksibilan način, koja će biti u interesu srpskog naroda, vlade i crkve - dodao je on.

Vojna saradnja biće jedan od prioriteta za Stajversa, ali, kako kaže, takođe i skretanje veće pažnje na Zapadni Balkan u celini. 

- Sa taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija. Voleo bih da vidim da ljudi bolje sarađuju i da ta pitanja budu više vidljiva u americkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima nego kao posrednik. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU koji će, nadam se, dati rezultate - napominje Stajvers.

Kongresmen Stajvers namerava da novoizabrane članove Kongresa, ali i iskusne kolege koji nisu u srpskom kokusu, informiše i, kako kaže, "edukuje" o značaju Zapadnog Balkana i vrednostima koje Srbija deli sa SAD. 

Na oproštajnom prijemu, srpski ambasador u Vašingtonu Ðerđ Matković govorio je o integritetu sudije i kongresmena Teda Poa, kao i njegovom doprinosu boljem razumevanju Srbije i SAD. 

Iako se Po povlači iz Kongresa, on kaže da ne namerava da još ode u penziju i da će se baviti politikom na neki drugi način, u svojoj rodnoj državi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online