Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.12.2018.
16:12
b92.net, Vestionline A

"Uz Mogerini se sve pogoršalo, SAD morale da se uključe"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da nema rešenja pitanja normalizacije odnosa sa Beogradom bez učešća SAD u tom procesu, pa i zemalja Kvinte.

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

Ne smtra da je slučaj i za Rusiju.

Haradinaj za Glas Amerike kaže da nema rešenja bez učešća SAD, jer Federika Mogerini to ne može da učini.

Uz njeno posredovanje se, kaže Haradinaj, sve pogoršalo, te da je dobro što su se, kako kaže, Amerikanci uključili u tu priču. 

Na konstataciju da bi to moglo da otvori mogućnost da Srbija traži da se u dijalog uključi Rusija, Haradinaj kaže da je upravo lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje juče rekao da vladin predlog sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom vraća uticaj Srbije na Kosovo, što tvrdi on, nije tačno. 

- Kosovo je Kosovo. Rusija ima tri hiljade akreditovanih predstavnika u Srbiji kao humanitarno osoblje i mi znamo koji je to humanitarni kadar. Mi se uvek sukobimo oko toga i ne krijemo da smo u ovom slučaju mi dva suprotna pola kada je u pitanju rešavanje odnosa Kosova i Srbije. Države Kvinte, takođe, mogu da pomognu u dijalogu, ali ne očekujemo pomoć Rusije na ovu temu - rekao je Haradinaj. 

Na konstataciju da je Srbija uslovila nastavak dijaloga ukidanjem nametnutih poreskih tarifa i pitanje kako je moguće uskladiti te dve stvari - zadržati tarfe i nastaviti pregovore, Haradinaj kaže da bi Priština mogla da kaže da ne želi nastavak dijaloga bez prethodnog izvinjenja Srbije zbog albanskih žrava i, kako tvrdi, silovanja oko 20.000, bez razjašnjenja sudbine nestalih. 

- Onda nam neko kaže da Srbija ne prihvata nastavak dijaloga bez ukidanja poreza. Pa, nemojte prihvatiti... - rekao je Haradinaj. 

Na opasku da bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine nema integracija, Haradinaj kaže da je normalizacija potrebna, ali ne proces koji bi, kako kaže, doveo do novih problema. 

- Dakle, nemamo razloga da ukinemo porez, da se vratimo u razarajući proces za Kosovo, kada istovremeno Srbija vrši agresiju na Kosovo na međunarodnom, domaćem i regionalnom planu... - naveo je Haradinaj.

Ovo danas je, tvrdi Haradinaj, jedno novo Kosovo koje je dobro analiziralo desetogodišnji dijalog i videlo šta se događalo u poslednjih pet godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online