Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.12.2018.
00:11
Đ. BAROVIĆ, D. N. PETROVIĆ A

Iz Srbije u džihad i smrt

Tokom američkog bombardovanja položaja Islamske države u Siriji jedna bomba pogodila je konvoj u kome su bili Rejhan Plojović (30), vehabija iz Novog Pazara i džihad-ratnik Islamske države, kao i njegova supruga, Novopazarka Emina Plojović(29), njihovo dvoje dece, starosti devet i četiri godine, kao i dvoje dece ranije poginulih pripadnika Islamske države koju su Plojovići usvojili.

M. Karović
Dževad Galijašević

Kako javljaju mediji iz Sirije, u ovom napadu samo je Plojović preživeo, a prema rečima naših sagovornika, Zorana Dragišića, profesora na Fakultetu bezbednosti iz Beograda i Dževada Galijaševića, stručnjaka iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma, primer Plojovića nije izdvojen, zato što je veliki broj džihadista u Siriju poveo kompletne porodice.

- Sa jačanjem Islamske države 2012. i 2013. i stavljanjem velikih teritorija pod svoju kontrolu, džihadisti iz celog sveta koji su im se priključili počeli su da dovode i svoje porodice kako bi, ne samo učestvovali u borbenim operacijama, već i živeli u onom duhu "pravog islama" koji su tvorci ID počeli da sprovode u delo - objašnjava Zoran Dragišić.

Dževad Galijašević iznosi doduše nezvaničan podatak da je samo od 2013. iz Sandžaka u Siriju otišlo oko 40 muslimana kojima se kasnije priključilo i 18 žena i 15 dece.

- Prva grupa od 29 je napustila Srbiju tako što su otišli prvo u BiH u vehabijska naselja Maoča i Dubnica, a odatle im je organizovan put ka Turskoj. Poznato je i da je najmanje 18 žena iz tog dela Srbije otišlo za svojim muževima. Međutim, nema podataka koliko se njih i vratilo - navodi Galijašević.

Rejhan Plojović je u Siriju otišao posredstvom paradžemata Furkan iz Novog Pazara. On je bio u grupi koja je pre desetak godina i osnovala ovaj paradžemat. Najpre kao meshid, mesto za klanjanje, a zatim i džemat na čijem čelu je bio Abid Podbićanin, bivši imam u Velikoj Župi kod Prijepolja, koji je među prvima otišao u Siriju, a i dalje je tamo i komanduje jednom od jedinica koje se još nisu predale.

I Podbićanin je u Siriju otišao sa porodicom, tako da su tamo i dalje i njegova supruga Nevzeta i deca.

Prema podacima "Vesti", Rejhan Plojović je u Siriju iz Novog Pazara otišao sa grupom vehabija u jesen 2013. Ovoj grupi je zadatak bio da u Turskoj osnuju svojevrsni kamp u kome bi dočekivali sve potencijalne džihadiste sa prostora Balkana i zatim ih ilegalno prebacuju u Siriju.

Prema dostupnim podacima njegova supruga i deca su mu se priključili tek prošle godine.
- U Siriju je sa troje dece otišla i Alma R. i to pošto joj je suprug zbog terorističkih aktivnosti pravosnažno osuđen u Srbiji. Poznato je da su u Siriju sa decom otišle i Lejka B. i Ama S. koje su tamo otišle posredstvom vehabijske zajednice u Maoči - svedoči sagovornik "Vesti" iz Novog Pazara.

Nestalo 58 žena i 130 dece

Dževad Galijašević ističe da je mnogo dramatičnija situacija u BiH iz koje je put Sirije otišlo najmanje 58 porodica.

- Prema dostupnim podacima ukupno je otišlo 320 boraca, od čega je 80 poginulo. Takođe, zbog loše komunikacije i činjenice da je Islamska država razbijena, potpuno je nepoznata sudbina 58 žena i 130 dece. Ne treba zaboraviti da je tokom rata, na prostoru Sirije i Iraka rođeno 60 dece čiji su roditelji došli iz BiH - navodi Galijašević i dodaje da je stradanje porodice Plojović veoma jasna pouka mlađim Bošnjacima iz BiH i Sandžaka.

- Nažalost, ovo je najjezivija pouka za sve one koji razmišljaju da se priključe svetskom džihadu da je to put u katastrofu i smrt. I ovaj slučaj pokazuje da je reč o mamcu za lakoverne i siromašne, jer Islam kao vera nema nikakve veze ni sa ratovima ni sa ubijanjima. Zapravo, ubijanje naroda i rušenje države je samo posao iza koga stoji Amerika - poentira Galijašević.

Na istovetan način razmišlja i Zoran Dragišić.
- Nažalost, ovo što se dogodilo porodici iz Novog Pazara je samo posledica pogubne politike koja je kroz radikalizaciju vere stvorila pravu vojsku ratnika spremnih ne samo da učestvuje u ratu, već i da teror sprovodi na Zapadu. Na sreću, Srbija je pokazala da ima mehanizme da na svojoj teritoriji spreči njihovo veće delovanje - zaključuje Dragišić.

Pobegao od robije

Srbija je svojevremeno energično odgovorila na talas regrutovanja boraca Islamske države u Sandžaku, pa su pohapšeni svi preostali članovi Furkana, među kojima je bio i Rejhanov rođeni brat Sead.
Na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu Sead je osuđen na devet, a njegov brat Rejhan u odsustvu na 11 godina zatvora, dok je treći član ove grupe, Teufik Mujović dobio devet godina.

Zakasneli apel Zukorlića

Procene srpskih bezbednosnih službi je da je u Siriju iz Srbije otišlo između 40 i 70 boraca, od koji je desetak izginulo.
Bivši muftija i narodni poslanik, Muamer Zukorlić prošle godine je naveo da se u zatvorima po Siriji nalazi ukupno 11 državljana Srbije, uglavnom žene i dece i pozvao državu da im pomogne.
Međutim, odgovoreno mu je da je to nemoguće dok rat još traje.

Klintonova kobna greška

Politički analitičar iz SAD Pamela Geler ocenila je da je prostor Kosova "država džihadista u srcu Evrope" zbog čega je pozvala američku administraciju da podrži Srbiju u razrešenju "kosovskog čvora".

- To je stav koji imam godinama, od vremena kada je predsednik Bil Klinton napravio jednu od mnogih katastrofalnih grešaka podržavajući muslimansku stranu tokom građanskog rata u Bosni - navodi Geler.

Zoran Dragišić smatra da je ocena o "državi džihadista" preterana.
- Kosovo je bez sumnje "država mafije i organizovanog kriminala". Međutim, činjenica je da se Albanci veoma lako radikalizuju i prihvataju radikalne ideje zbog čega su uostalom u Siriji i Iraku činili najkrvavije zločine. Sve su to činjenice zbog kojih bi SAD trebalo nedvosmisleno da podrže Srbiju. Naša zemlja se pokazala kao najozbiljnija u regionu i kada je reč o obračunu sa radikalnim terorizmom, ali i kada je reč o naporima da se na prostoru Balkana uspostave mir, red i stabilnost. Srbija u tom segmentu nedvosmisleno prednjači ispred svih drugih zemalja - zaključuje Dragišić.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.12.2018. 12:09
За спас Исламске државе најбоље би било да сви балкански Бошњаци са породицама оду у Сирију и боре се.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online