Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.12.2018.
00:49
Đ. Janković - Vesti A

Otrov sele iz Loznice

Sredinom ove sedmice završeno je prepakivanje otpada cijanidne soli iz stare dotrajale ambalaže u novu atestiranu metalnu burad i ona bi ovog meseca trebalo da bude odvezena iz magacina nekadašnje lozničke Fabrike autotraktorskih kočnica (FAK), najverovatnije u Nemačku.

Đ. Janković
U jednom od magacina nalazi se 75 tona cijanidne soli

Posao je izvela jedna domaća firme iz Beograda, koju je angažovalo Ministarstvo zaštite životne sredine, a prema rečima Dejana Kojića, izvršnog direktora FAK-a, time je okončana prva faza posla i sada se očekuje transport.

On je objasnio da je zbog dugog stajanja došlo do propadanja ambalaže, iz neke nagrižene korozijom je i isticao sadržaj, tako da je pre transporta bilo potrebno opasan otpad prebaciti u odgovarajuću metalnu burad, što je i rađeno nekoliko prethodnih dana. Prema nezvaničnim informacijama, cijanidna so trebalo bi da se izmesti iz Loznice do kraja godine, a moguće je i nešto ranije.

U jednom od magacina FAK-a već osam godina nalazi se oko 75 tona cijanidne soli na čije se uklanjanje odavno čeka. Opasna materija stoji maltene u centru Loznice, nadomak kuća i nedavno podignutih stambenih zgrada, tek nešto dalje od gradske bolnice, i grad se više puta obraćao nadležnim ministarstvima tražeći njeno izmeštanje, iako su burad sklonjena "na kvalitetan način, zaključana i imaju fizičko-tehničko obezbeđenje".

Cijanidna so nastala je u tehnološkom procesu tokom rada pogona FAK-a za termičku obradu metala i od 1990. je velika količina gomilana na otvorenom u krugu firme. Bila je spakovana u oko 300 plastičnih buradi i više metalnih kontejnera koji su vremenom propali pa je opasni otpad isticao i zagađivao tlo. Za ovaj problem čulo se krajem 2008. kad su Lozničani saznali za opasan otpad u FAK-u.

Posle privatizacije preduzeća 2004, po nalogu nadležnih inspekcija, ograđen je prostor u kome se nalazila cijanidna so, a onda je šest godina kasnije u kampanji Očistimo Srbiju prepakovana u metalnu burad i smeštena u halu gde se do sada nalazila. Trebalo je da 2010. bude i uklonjena iz grada, ali je FAK tada bio izbrisan iz APR-a tako da nije postojalo odgovorno lice da obavi proceduru izmeštanja i opasan otpad nije napustio magacin.

Ostao je uskladišten u 406 metalnih buradi, od kojih su 22 zapremine od 100 litara, a ostala od 200. Inače, magacin u kome su burad pre tri godine skladištena promenio je vlasnika koji je od FAK-a tražio da isprazni prostor, ali ovo preduzeće to nije moglo da ispuni bez podrške nadležnog ministarstva.

Ostalo je da se vidi kada će biti organizovani utovar i transport ovog opasnog otpada iz grada, a onda Loznica treba da se reši i preostalih opasnih materija ostalih u porušenim pogonima Viskoze.

Bilo je krajnja vreme

- Čula sam da ta burad uskoro idu iz grada i bilo je krajnje vreme. Ne znam koliko je to bilo opasno, ali sigurno nije bilo dobro da takav otpad bude bilo gde, a kamoli na 500 metara od centra Loznice. Još da iz onih Viskozinih ruševina sklone hemikalije koje su tamo ostale, pa da mirno spavamo - komentariše jedna mlađa Lozničanka.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online