Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
00:27
A. Vučićević - Vesti A

"Kraljev" plac u tuđe ruke

Iako je Zakon jasan i kaže da predmet restitucije ne može biti otuđen ili dat u zakup, slučaj sa kojim se susreo Bogdan Veljković govori da je to ipak moguće. Kao naslednik Stojana Veljkovića, nekadašnjeg ministra pravde i vlasnika nekada najmodernijeg beogradskog hotela Srpski kralj, već 15 godina se bori da povrati imovinu koju su sticali njegovi preci.

A. Čukić
Paviljon Veljković nacionalizovan 1958, a vraćen je vlasnicima posle više od šest decenija

Hotel je postao ruina u bombardovanju 6. aprila 1941. Posle Drugog svetskog rata plac je nacionalizovan, a u 21. veku postao je predmet restitucije.

Međutim, letos je na sajtu Republičkog geodetskog zavoda Veljković saznao da je plac na uglu Pariske u Uzun Mirkove ulice dobio novog vlasnika - Himmel
gradnju.

- Reč je o državnom zemljištu. Kako može to da postane privatno? Oni su to dobili kao poklon. To je jedan od najboljih placeva na Balkanu - ispričao je za medije Veljković.

On je dodao da je uvidom u registar Agencije za privredne registre sasvim jasno da je reč o mutnim radnjama.

- Videćete da imaju kapital od 50.000 dinara. Ja sam skoro siguran da je to neka šema sa investitorom koji ima šoping centar. Pokušao sam da saznao o čemu se radi u Republičkom geodetskom zavodu, ali su oni odbili da pokažu dokumentaciju na osnovu koje je plac pripao Himmel gradnji - rekao je Veljković.

Nakon što je u medijima izneo ove podatke, Veljkovića je Republički geodetski zavod obavestio da će ipak dozvoliti uvid u predmet. Predsednik Udruženja Srpska liga, koje okuplja stare vlasnike Vladimir Lešić ističe da je to ogledalo Srbije.

- Kad je reč o javnim knjigama, svako od nas ima pravo da zatraži i dobije uvid u javna dokumenta. Međutim, u Srbiji vlada selektivna pravda. Geodetski zavod čuva informacije za sebe. Blagim dopunama i izmenama Zakona ljudi grabe nemilice državnu imovinu, a posebno onu koja je predmet restitucije. Pravda je selektivna, do informacija dolazite samo ako pojedini normalni mediji na svetlost dana iznesu šta se dešava - istakao je za "Vesti" Lešić.

On ističe da se radi na tome da sve padne na teret građana.

- Ministarstva građevinarstva, poljoprivrede ili saobraćaja svojim lobističkim tehnologijama čine sve da raskrčme tu imovinu, da ne vrate originalnim vlasnicima, i da ceo teret prebace na građane Srbije, a da oni mogu da uživaju u toj imovini. Očigledno je da je organizovana kiriminalna grupa sve vreme u akciji pljačkanja. U pitanju su ekspilatori, a ekspilacija je drumsko razbojništvo, posebno krađa tuđeg nasledstva - zaključio je Lešić.

Isplata odložena za tri godine

Isplata odštete za imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata trebalo je da počne 15. decembra, ali je izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine predviđeno da se ovaj rok pomeri za još tri godine.

Ono što je predviđala isplata jesu obveznice koje će dobiti stari vlasnici i njihovi naslednici. Reč je o akontaciji u visini od 10 odsto od procenjene vrednosti konkretne imovine. Ostatak obeštećenja biće isplaćivan u obveznicama sa godišnjom kamatom od dva odsto. U zavisnosti od godina potražilaca u restiticiji, zavisiće i rate u kojima će one dospeti na naplatu.

Osobe mlađe od 65 godina moći će da računaju na 12 jednakih godišnjih rata, one koje imaju između 65 i 70 godina na 10 rata, a stariji od 70 u pet godišnjih rata. U slučaju Bogdana Veljkovića, to će biti u pet godišnjih rata, kada on bude imao 82 godine.

Od placeva do slika

Bogdan Veljković i njegova starija sestra Katarina potražuju pored zemljišta porušenog hotela Srpski kralj i placeve sa zgradama i kućama u Krunskoj, Donskoj, Ilindenskoj ulici, Voje Veljkovića, Vojvode Dovezenskog, u Bulevaru vojvode Mišića gde je bio Stari mlin, zemljište, kuću i 32 zgrade koje čine pivaru "Đorđe Vajfert", na desetine hektara u Paraćinu, Smederevu. Pored imovine, Veljkovići su posedovali i vredne zbirke umetničkih predmeta i zbirku od 250 slika najčuvenijih domaćih i stranih slikara, kolekcije porcelana i vredna zbirka ćilima i tepiha.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online