Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.12.2018.
17:30
Vestionline, Tanjug A

Austrija: Dosta smo ćutali o "vojsci Kosova"

Austrijski diplomata Volfgang Petrič smatra da Evropska unija ne bi smela da ostane bez reakcije na formiranje kosovske vojske samo zato što su Sjedinjene Američke Države podržale Prištinu u njenim namerama.

Vesti
Volfgang Petrič (Foto: Arhiva)

- Reč je o unilateralnom koraku Prištine koji nije dobar, koji je u suprotnosti sa konstruktivnim dijalogom i zbog toga u Briselu postoji veliki skepticizam o najavljenom formiranju kosovske vojske - ističe Petrič u izjavi Tanjugu. 

Austrijski diplomata smatra da eventualno formiranje kosovske vojske, posmatrano iz vojnog ugla, neće ugroziti bezbednost regiona, ali da će "svakako dodatno uzdrmati veoma nestabilnu atmosferu".

- Da li uopšte možemo otvoreno i razgovarati o stabilnosti i bezbednosti regiona kada jedna strana unilateralno pokušava da uradi nešto što je u suprotnosti sa voljom NATO-a - kaže Petrić.

On smatra da odluka prištinskih vlasti o formiranju vojske nije mudra.

Na pitanje da li će kosovska vojska, ukoliko dođe do njenog formiranja, moći da učestvuje u međunarodnim misijama NATO-a, Petrič kaže da je ubeđen da se to neće dogoditi.

- NATO je protiv ove odluke prištinskih vlasti i ne zaboravite da je NATO i dalje odgovoran za očuvanje bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i ne mogu oni tek tako da podele odgovornost o bezbednosti sa novom uspostavljenom kosovskom vojskom - napominje austrijski diplomata.

On ukazuje na to da će NATO veoma oprezno pratiti situaciju i obeshrabriti vlast na Kosovu da nastavi sa realizacijom takvog plana.

- Nisam siguran da li će u tome uspeti, ali kao što sam rekao, imamo negativni razvoj događaja i uveren sam da će Brisel sve to da zaustavi - dodaje Petrič.

Petrič veruje da Brisel ima potencijal da reši aktuelne probleme sa Prištinom, ali da u ovom trenutku ne postoji nijedna kreativna ideja kako se vratiti na konstruktivan dijalog koji je postojao u prošlosti. 

- Mislim da će (šefica evropske diplomatije) Federika Mogerini uspeti da vrati obe strane da deluju racionalno i da ne dovode u pitanje, kao što je kosovski premijer već uradio, napredak u dijalogu. Mi već želimo da vidimo rezultat. Ne možemo više da čekamo - zaključuje Petrič.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.12.2018. 23:11
Чуј, чуј! Аеријевци се стављају на страну Срба??? Или се плаше да им Срби не поообију њихове земљаке, Илире ако се ови наоружају. Или ајде да се играмо покварењака ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online