Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.12.2018.
00:44
J. Arsenović - Vesti A

Na izmaku i lekovi za porodilje

U Opštoj bolnici u Pasjanu prebrojavaju poslednje rezerve lekova, medicinskog potrošnog materijala i goriva, sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje zdravstvene ustanove koja obezbeđuje lečenje za oko 50.000 Srba u Kosovskom Pomoravlju.

M. Karović
Foto: Arhiva

- Ne smem ni da pomislim šta će se desiti ako ostanemo bez potrošnog medicinskog materijala. Do sada smo probleme rešavali u hodu, ali od kada su uvedene takse svi dobavljači iz centralne Srbije su blokirani i sprečeni da nam isporuče lekove, sanitetski potrošni materijal, hranu za bebe, dizel gorivo, sve ono što nam je neophodno za obavljanje operacija, porođaja, pružanja zdravstvenih usluga. Češljamo magacine, imamo zalihe još samo za jedno 10 do 15 dana. Ako ne budemo imali čime da lečimo pacijente bićemo u velikom problemu - upozorava dr Zoran Perić, direktor Zdravstvenog centra.

Doktor Perić je poslao alarmantan izveštaj o trenutnom stanju Kancelariji za Kosovo i Metohiju, odnosno srpskom Ministarstvu zdravlja, jer Vlada u Beogradu finansira ovaj zdravstveni centar, ključni za Srbe u Kosovskom Pomoravlju.

Osim specijalističkih službi, opšta bolnica ima porodilište i dečije stacionarno odeljenje i sada se već može osetiti bojazan kod budućih majki da li će u narednim danima, kada dođe njihov termin za porođaj, biti ispunjeni svi uslovi za bezbedan dolazak bebe na svet.

- Za ove tri godine, koliko postoji porodilište, stekli smo poverenje naših građana, nijedna žena iz Kosovskog Pomoravlja nije se porodila van našeg porodilišta, ali sada nam dolaze budući roditelji i prvo nas pitaju da li imamo lekove i sve što nam treba za porođaj. Zabrinuti su šta će se desiti u danima koje predstoje. Za sada ne odlaze da se porađaju u Vranje, Niš ili u Beograd, ali ima najava - kaže sagovornik "Vesti" dr Perić.

Ni pokušaj da se lekovi i gorivo za bolnicu dopreme kao humanitarna pomoć ne prolazi jer je pre nedelju dana sa Jarinja vraćena cisterna sa 30 tona dizel goriva koja je bila namenjena za grejanje bolnice u Pasjanu.

Najgore u udaljenim zaseocima

Pre tri godine, otvaranju Opšte bolnice u Pasjanu prisustvovao je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Ovaj gest je dodatno ukazivao na značaj medicinske ustanove za Srbe u Kosovskom Pomoravju, pogotovu što nisu mogli da se leče Gnjilanu.
Osim zgrade koja se prostire na 2.200 kvadratnih metara, bolnica obuhvata i 30 zdravstvenih ambulanti širom Kosovskog Pomoravlja.

- Samo Novobrdska opština ime 40-50 zaselaka. Raspon na kojem se nalaze naše zdravstvene stanice je prečnika oko 80 kilometara, a najviše su ugroženi upravo ljudi u udaljenim zaseocima. Dolazi zima, oni neće moći ni do privatne apoteke, niti ćemo mi moći da dođemo do njih ako se ova blokada nastavi - upozorava dr Perić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online