Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2018.
11:46
Vojni sindikat Srbije A

Antić tužio Ministarstvo odbrane i Vojni disciplinski sud

Zbog progona predsednika Vojnog sindikata Srbije, Novice Antića, njegov advokat podneo je tužbu protiv Republike Srbije, Ministarstva odbrane, Višeg vojnog disciplinskog suda, Višeg vojnog disciplinskog tužioca, Vojnog disciplinskog tužioca iz Niša i Vojnog disciplinskog suda u Nišu, saopštio je taj sindikat.

N. Đurović
Novica Antić

Kako se navodi, Antić je to učinio zbog diskriminacije prema njemu kao jedinom zvaničnom predstavniku zaposlenih u Vojsci Srbije.

Rešenjem ministra odbrane broj 1181-22 od 31.03.2015. godine, zvanično je utvrđena reprezentativnost Vojnog sindikata Srbije, iz čega nesporno proizilazi da su tom sindikatu u potpunosti priznati osnovi slobode delovanja i uslovi iz člana 218. stav 1. i člana 239. važećeg Zakona o radu, a pre svega da deluje na načelima slobode sindikalnog organizovanja i delovanja i da je nezavistan od državnih organa i poslodavca, dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da je Zakonom o zabrani diskriminacije propisano da svako ima pravo da ga nadležni sudovi i drugi organi javne vlasti efikasno štite od svih oblika diskriminacije, te da su svi jednaki bez obzira na lična svojstva i da je svako dužan da poštuje zabranu diskriminacije. Pored ovoga, zakonom je zabranjena diskriminacija zbog političkih ubeđenja lica ili grupe lica, odnosno zbog pripadnosti ili nepripadnosti političkoj stranci odnosno sindikalnoj organizaciji.

Tužba je podneta jer su organi Ministarstva odbrane Srbije, oličeni u Vojnom disciplinskom tužiocu Mirku Krstoviću, potpukovniku iz Niša, zatim pukovniku Miloradu Koroliji iz Beograda, Višem vojnom disciplinskom tužiocu, potpukovniku Ivanu Dimiću iz Niša, predsedniku Vojnog disciplinskog suda u Nišu i Tomislavu Karamarkoviću, potpukovniku iz Beograda, predsedniku Veća Višeg vojnog disciplinskog suda u Beogradu, u međusobnom dogovoru i sadejstvu pokrenuli, vodili i okončali disciplinski postupak protiv predsednika od njih nezavisnog pravnog lica Vojnog sindikata Srbije Novice Antića, a sve zbog  disciplinskih prestupa koji niti su predviđeni zakonom, niti su izvršeni, niti je iste Antić mogao da izvrši, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, očigledna namera da se Novica Antić diskriminiše, ogleda se u činjenici da je on kao zakonski zastupnik jedinog reprezentativnog sindikata u sistemu odbrane ukazivao na nezakonitosti u radu i zloupotrebe u potrošnji budžetskih sredstava namenjenih za odbranu zemlje, pa ga iz tog sistema valja ukloniti, po mišljenju i postupanju tuženih.

Važno je napomenuti, da ko konkretno postupanje Antića nema nikakve veze sa njegovom službom u Vojsci Srbije, u kojoj se nalazi bezmalo 20 godina efektivno i u toku cele vojničke karijere je ocenjivan najvišim službenim ocenama i za rezultate postignute u službi više puta pohvaljivan i nagrađivan sa najviših nivoa komandovanja, zaključuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online