Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.11.2018.
16:55
Vestionline, Tanjug A

Dačić: Legitimno samo ubijanje Srba

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je Srbija "milion puta do sada" osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici.

Tanjug
Ivica Dačić

Kako je rekao, sa druge strane nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba.

- U isto vreme kada je EP, na predlog slovenačkog poslanika, usvojio amandman na izveštaj o Srbiji u kojem se Srbija poziva da prizna genocid u Srebrenici kao jedan od uslova za ulazak u EU i kada novoizbarani član Predsedništva BiH, koji još nije ugrejao stolicu na koju je seo, a već je počeo stalno da usmerava žaoke prema Srbiji i našem narodu, dolazi do odluke suda BiH u kojem oslobađaju odgovornosti Nasera Orića - rekao je Dačić novinarima na Kipru. 

On je dodao da postoje živi svedoci da je Orić lično vršio ratne zločine nad Srbima i podvukao da odluka suda BiH ne može doprineti stabilizaciji prilika u regionu. 


Dačić je istakao i da je Srbija milion puta do sada osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane, ne samo da nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba, već nije bilo nijedne reči izvinjenja. 

- Već su svi zločinci praktično oslobođeni. I na KiM, uključujući Haradinaja, Ljimaja, i zločinci u BiH sa Naserom Orućem na čelu, u Hrvatskoj, gde su oslobođeni odgovornosti za Oluju, koja je bila najveće etničko čišhcenje posle Drugog svetskog rata - podvukao je Dačić. 

Naveo je da su ovo pokušaji da se Srbija žigoše kao zemlja koja je kriva za genocide, iako je Međunarodni sud pravde jasno utvrdio da Srbija ne nosi nikakvu odgovornost za zločin u Srebrenici. 

Zanimljivo je, kaže, da amandaman u EP dolazi iz Slovenije, u kojoj Srbi nemaju ni status nacionalne manjine. 

- Ni Slovenija, ni Hrvatska, ni BiH nikada nisu rekle izvini, ili da se osete odgovornim za genocid koji je počinila Austrougarska, jer su bili u njihovom sastavu i vojsci, od 1914-1918. godine, kada je stradalo 28 odsto stanovništva Srbije, ubijeno 1.270.000 Srba… U Drugom svetskom ratu NDH je bila do Beograda i Novog Sada… Pa, nemojte, neuporedivo je to kada se pokuša uporediti sa Srebrenicom - rekao je Dačić. 

Poručio je da svako treba da preuzme odgovornost, ali da današnja presuda nije preuzimanje odgovornosti ni želja da se dođe do utvrđivanja krivaca, već je želja da se prave loše odnosi sa Srbijom. 

Srbija je, istakao je Dačić, zainteresovana za dobre odnose sa BiH, kao i sa Slovenijom i Hrvatskom, ali želja da se Srbi definišu kao jedini genocidni narod na svetu je već previše. 

On je ponovio da nakon milionskih žrtava u oba svetska rata Srbija nije dobila ni dinar ratne odštete. Kako kaže, poruka današnje odluke suda BiH je da je legitimno ubijati Srbe. 

"Nije dobro što je došlo do toga i treba da se osudi zločin u Srebrenici, ali da li to znači da je legitimno i nekažnjivo ubijati Srbe? To je poruka današnjeg dana", kazao je ministar. On je pozvao hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da se izjasni povodom oslobađajuće presude Oriću, te dodao da ako to ne uradi, onda je "veliki manipulant koji radi na tome da se što više unazade odnosi Srbije i BiH". 

POVEZANE VESTI

Petak 30.11.2018. 17:18
Докле ће билмези од Титових пионира само да плачу и кукају уместо да повуку неке конкретне потезе. Само будалама није јасно да оваквом политиком Срби нестају са Балкана.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online