Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.11.2018.
00:44
Vestionline A

Strpljenjem izbeći rat

Posle uvođenja taksi na robu i proizvode iz Srbije i hapšenja "u okviru istrage ubista Olivera Ivanovića" ionako težak život Srba na Kosovu i Metohiji postao je još teži. Maltretiranja na administrativnim prelazima, skidanje automobilskih tablica srpskih oznaka, paljenje robe dodatni su vidovi pritiska na Srbe, koji su, naročito oni južno od Ibra, godinama već izloženi gotovo svakodnevnim napadima, pljačkama, uvredama u institucijama tzv. Kosova i na ulici.

A. Čukić
 

Da li i kako Srbi mogu da opstanu na Kosovu i Metohiji pitali smo čitaoce "Vesti". Njihovi se odgovori razlikuju, ali su u Tribini čitalaca gotovo svi jednoglasni da velike sile, pre svega SAD, ako žele, mogu pritiskom na Albance, lako da omoguće više slobode i normalan život Srbima na Kosmetu.

Vesti
 

Dejan Đorđević, Grishajm, Nemačka

- Srbi će da prežive i žive na Kosovu i Metohiji, jer je to srpska zemlja, oduvek je bila i uvek će biti. Treba samo da se udružimo i verujemo jedan drugome, jer to je naš najveći problem, ne samo na Kosovu i Metohiji nego uopšte. Jedino ćemo tako da opstanemo. Očekujemo veliku pomoć od naše Srbije, a verujem i u naše rukovodstvo tamo na Kosovu koje treba da se ujedini, a ne da budu partijski podeljeni. Nije vreme za skupljanje političkih poena, već se radi o opstanku.

Vesti
 

Živojin - Žika Nikolić, Pariz, Francuska

- Sve me ovo nervira. Davno smo napravili prvu grešku, pristali na ucene zapada. Od tada oni s nama rade šta hoće. Nema na svetu zemlje kojoj su postavili toliko ozbiljnih životnih uslova i ucena, mi smo na sve pristajali, njima nikad dosta, neće se nikad zaustaviti. To nam se sada vraća, a to je i pokazatelj koliko nas cene. Nedavno smo imali i slučaj Vučića na sporednoj tribini na ceremoniji povodom obeležavanja godišnjeg završetka Velikog rata. Srbija od davnina važi kao hrabra zemlja, zemlja junaka, ovo je sada neko drugo vreme. Poneki među nama su i dalje junaci, ali samo na rečima, a svi ostali gledaju u drugom pravcu. Može se napraviti anketa među mladim, većina će odgovoriti: baš me briga za Kosovo. Pitajte mladu dijasporu šta misli o problemu Kosova, a oni će pitati o kakvom se problemu radi. Naši političari stalno pričaju o našem lepom vaspitanju i ponašanju prema stranim političarima, a je bih pre rekao da oni ne smeju nikome ništa da odbiju. Sad dolazi pitanje kako Srbi da opstanu na Kosovu? Kasno smo se setili da to pitamo. Više ništa ne zavisi od nas. Najveća svetska sila će, bez obzira na nas, uraditi ono što je naumila, njima treba teritorija Kosova, Srbi su im nebitni.

Vesti
 

Dragan Ivašković, Dortmund, Nemačka

- Mislim da i dalje treba da čuvamo mir i budemo strpljivi. Ovo je samo izazov i provokacija, jer žele da nas vrate u one ratne godine koje su nas zadesile devedesetih. I dalje će to biti Srbija. Znam da je taj naš narod na Kosovu i Metohiji mnogo iscrpljen raznim pritiscima, ali treba da budu strpljivi i verujem da će uz pomoć iz Srbije i dijaspore uspeti da prevaziđu i ove provokacije. Rat neće nikom doneti dobro, a pogotovo onima koji te provokacije prave. Verujem da većina Albanaca tamo ne misli tako kao što to rade njihovi političari. A znamo koji su ti političari i koje su zločine činili i zato održavaju tu tenziju.

Vesti
 

Vladimir Miletić, Lugano, Švajcarska

- Srbi će sigurno opstati na Kosovu. Praktično je nemoguće da dođe do nekih većih sukoba i da to sve eskalira u rat. Valja sačekati odluke vlade u Beogradu koja treba da postigne dogovor sa Prištinom. Ako Albanci budu isprovocirali neke sukobe, opet je sve na Beogradu, kako će Beograd reagovati. Za sada vlada u Beogradu dosta spušta loptu i vodi računa, baš o tome da ne bude isprovocirana.

Vesti
 

Dejan Didić, Beč, Austrija

- Mislim da je, pod trenutnim uslovima, koji su sve teži i teži, opstanak moguć samo ako dođe do podele Kosova i Metohije. Jedino tako srpski narod može da opstane na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji. U suprotnom je teško da će moći da preživi i opstane na tim prostorima, jer se sve radi da oni odu.

Vesti
 

Vladimir Pavlović, Hanover, Nemačka

Srbi pod ovim uslovima na Kosovu ne mogu nikako da opstanu. Prepušteni su sami sebi i volji Albanaca, koji su im otimali imanja i za vreme SFRJ. To je nastavljeno i kasnije, a naročito kad su Amerika i Nemačka na tom prostoru pronašle svoje strateške interese. Albancima su dali pare i oružje, pa su oni počeli da se bore i za svoje i za interese svojih mentora. Ne radi se tu o nacionalnoj netrpeljivosti i mržnji. Ceo konflikt je zasnovan na materijalnoj bazi. Isteraš Srbina i uzmeš mu imanje. To je logika Albanaca, a Merkelovoj i Amerikancima to odgovara, jer umesto neposlušnih Srba ostaju poslušni Albanci i njihove vojne baze su sigurne. Prvo su proširili propagandu da Srbi progone Albance, pa su na taj način našli opravdanje za bombardovanje. Sve ide istom linijom. Sada uvode ekonomske sankcije, a one su opasne koliko i puške. Kako ljudi da opstanu ako nemaju šta da jedu? A da katastrofa bude veća niko im i ne pomaže. Ni Srbi iz Beograda, ni Rusi. Šta to znači kad predsednik Vučić kaže da neće uzvraćati istom merom, jer Srbija navodno neće da prekida postignute sporazume. Kako to oni mogu da kidaju sporazume, a Srbija ne može? Ako na Zapadu ne proradi osnovna ljudska savest, onda će Srbi sa Kosova morati da se pakuju i da idu. Ali, opet se postavlja pitanje kuda i kako. Jer i kad se seliš moraš da imaš šta da jedeš i gde da spavaš. Ako Zapad na Kosovu radi sve silom, onda i njima treba odgovoriti silom. NATO okružuje i Rusiju kao i Kosovo, pa ako Rusi misle da svoju zemlju odbrane, trebalo bi da počnu da je brane na Kosovu. Ako se Rusi odlučnije ne angažuju, Srbi na Kosovu neće moći da opstanu.

Vesti
 

Protojerej-stavrofor Lazar Vukojev, Hamilton, Kanada

- Dabome da je Srbima teško da opstanu na Kosovu i Metohiji i da su oni upravo heroji, jer rizikuju ne samo svoje živote nego i živote svoje dece. U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci! Srbi na Kosmetu su upravo to: junaci naših dana, boreći se ne samo za svoj opstanak, bore se i za opstanak naših najvećih nacionalnih i kulturnih vrednosti: NAŠIH SVETINjA! Sigurno je da naši Nemanjićki vladari nisu živeli u kolibama nego u dvoranama, ali nijedan, ali baš nijedan kraljevski dvor nije sačuvan, dok su dvorovi (crkve i manastiri) koje su podizali Bogu, sačuvani! Zar nam nije to velika opomena da "zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i do vjeka"!

Situacija u kojoj su Srbi na Kosmetu je veoma stresna. Jer kad je rat, onda znate da ste u ratu i spremni ste na to. Kad je mir, onda je blagostanje i nema nikakvih potresa. A kad ste u neizvesnosti, u neznanju šta vas sutra čeka, a pretnje su svakodnevica, onda to ubija psihički! To je najgore stanje duše! Problem Kosova i Metohije dugo traje, a mi Srbi smo spavali uz pesmu "Ne može nam niko ništa", a Crkva je bila ponižena, zatečena i nemoćna...

Sutra - Kako Srbi mogu da opstanu na kosmetu (3): Tuđi interesi preko naših leđa

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online