Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.11.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Deca mučenici u senci svađa

U hramu Anglikanske crkve, u Londonu, 22. novembra je otvorena tematska izložba Muzeja žrtava genocida Sudbina dece u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - Logor Jasenovac.

Privatna arhiva
Ustaški tragovi nečoveštva: Dei postavke

- Ova izložba će uskoro biti predstavljena i u još nekoliko londonskih katedrala, uključujući i onu najpoznatiju Vestminstersku, a zatim i u Kanterberiju, Jorku i još nekoliko drugih, čuvenih engleskih katedrala - izjavio je za "Vesti" Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

On je rekao da je ideja potekla od episkopa pakračko-slavonskog Jovana (Ćulibrka), ali ni ova akcija nije mogla da prođe bez poslovičnih međusrpskih svađa.

Naime, akademik prof. dr Srboljub Živanović, predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu iz Londona u autorskom tekstu se obrušio na vladiku Jovana tvrdnjom da je "umesto da govori o žrtvama Jasenovca, zapravo pokušao da opravda zločine Alojzija Stepinca zagrebačkog nadbiskupa, vojnog vikara Hrvatske".

"Naveo je da je u jasenovačkim logorima za istrebljenje pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma stradalo svega 24.000 dece, iako mu je bilo poznato da je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu utvrdila pre više godina da su Hrvati i muslimani, uz pomoć rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara ubili 110.000 dece ispod 14 godina starosti. On je samo naveo onaj broj koji se odnosi na decu sa Kozare, koju su Hrvati pokupili i pobili", naveo je akademik Živanović.

Ovakav stav je naišao na oštru reakciju Đurića Mišine, koji kaže da to ne može da shvati.

- Dežurne kritizere, a među njima posebno ostarelog "alademika" Srboljuba Živanovića i njegove sektaše, pitam: Koji je episkop posle Svetog Nikolaja Velimirovića imao priliku da besedi u hramovima Anglikanske crkve i još o Jasenovcu? Šta ste vi, koji živite u evropskim državama, do sada uradili u javnosti tih sredina, osim što s vremena na vreme posećujete zgrade ambasada i provedete izvesno vreme sa istomišljenicima? Možda bi trebalo da vam se divimo kada lupate gluposti o velikim srpskim tragedijama, na primer, o Jasenovcu? - u svom stilu replicirao je direktor Muzeja žrtava genocida.

Prva u nizu izložbi u Velikoj Britaniji otvorena je uvodnim predavanjem episkopa, a zatim je sa sveštenicima SPC u Londonu Goranom Spaićem i Zlatkom Milovanovićem upoznao prisutne sa sadržajem izložbe.

- Domaćini su obećali pomoć u postavljanju skromne, ali veoma vredne izložbe u narednim mesecima u još nekoliko hramova Anglikanske crkva u Londonu. Ta čast nam daje za pravo da se pohvalimo činjenicom da smo prva srpska ustanova nauke i kulture koja je gostovala u Anglikanskoj crkvi i iskoristila priliku da pokaže srpski pogled na veliku tragediju koja je zadesila srpski narod, naročito decu, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine - ističe Đurić.

Saradnja sa Anglikanskom crkvom

- Vladika Jovan je pre nekoliko meseci dobio ponudu od dr Vilijama Tejlora, kanonika hrama Svetog Jovana Anglikanske crkve u Londonu i predsednika Asocijacije Anglikanske i Istočno pravoslavne crkve, da u okviru programa pod imenom Konstantinopoljsko predavanje održi predavanje o jasenovačkim novomučenicima. Episkop Jovan je kao predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida predložio da u okviru pomenutog programa Muzej pripremi tematsku izložbu o stradanju srpske dece u NDH i to je odmah prihvaćeno - objašnjava Veljko Đurić Mišina.

Stradanje i rasrbljivanje

Veljko Đurić Mišina objašnjava da je prostor pri hramu Svetog Jovana odredio obim i sadržaj izložbe.

- Sama postavka je kroz brojne fotografije, dokumente, proglase, novinske isečke i drugi muzejski materijal propraćen odgovarajućim legendama, nagovestila najvažnije segmente zločina koji je počinjen u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Posebno je istaknuto stradanje dece, a u tom zločinu proces njihovog rasrbljivanja.

Polemika

Akademik Živanović tvrdi da se na ovoj izložbi nije ni spomenuto uništenje SPC u NDH, Memorandum SPC o stradanju, mučenju, proterivanju i ubijanju pravoslavnih sveštenika u toku Drugog svetskog rata u Hrvatskoj, kao ni imena Svetog Vukašina iz Klepaca, Sv. Petra Zimonjića, mitropolita Dabro-bosanskog, episkopa Slavonskog Sv. Savu Trlajića, episkopa banjalučkog Sv. Platona...

- Muzej žrtava genocida svoje programske aktivnosti iskazuje na razne načine, pored ostalog i malim, tematskim izložbama. A one su bile postavljene u gradovima širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, u Italiji, a ovih dana dobili smo priliku i u Londonu, pod okriljem Anglikanske crkve. Tu čast smo iskoristili na najbolji mogući način imajući u vidu prostor i kontekst višegodišnjeg ciklusa predavanja. Ovom prilikom bilo je to predavanje episkopa Jovana o jasenovačkim novomučenicima - naglašava Mišina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online