Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.11.2018.
12:30
Vestionline, Tanjug A

Počela obuka civila za multinacionalne operacije

"Srbija danas započinjanjem kursa za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama otvorila je novo i savremeno poglavlje koje će zemlju dodatno afirmisati kao izvoznika bezbednosti", izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tanjug
Ivica Dačić

- Učešće civila u multinacionalnim operacijama je sve značajnije i traženije kako zbog mandata koji pored klasičnog razdvajanja strana u konfliktu uključuje i zadatke u vezi s postkonfliktnom rekonstrukcijom zemlje i izgradnjom institucija - rekao je Dačić na skupu povodom početka prvog kursa.

Prema njegovim rečima, Srbija je iz tog razloga u sklopu obaveza iz pregovaračkog poglavlja 31 odlučila da uspešno vojno i policijsko prisustvo u multinacionalnim operacijama proširi i na učešće civila. 


- Srbija u vreme turbulentnih zbivanja na svetskoj sceni nastoji da doprinese očuvanju svetskog mira i mirnom rešavanju spornih pitanja - rekao je Dačić i dodao da se Srbija zalaže za međudržavne i međunacionalne odnose zasnovane na civilizacijskim normama i međunarodnom pravu. 

On je naglasio da se Srbija "posebno zalaže za ciljeve i načela međunarodnog poretka uspostavljenog nakon Drugog svetskog rata, kao što su suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, mirno rešavanje sporova i uvažavanje interesa svih strana". 

- Pred nama je dug i naporan proces, kako bi se izgradili svi institucionalni kapaciteti i definisala neophodna podzakonska regulativa, a sve to u cilju upućivanja ili uspešnog rada naših civilnih eksperata u međunarodnim operacija - dodao je Dačić. 

On je rekao da je ponosan što se jedan zahtevan angažman u domenu spoljne, bezbednosne i odbrambene politike koji, kako je ocenio, dodatno daje na vrednosti Srbije na međunarodnoj sceni, uspešno realizuje zajedničkim snagama.

Podsetio je da Srbija kontinuirano doprinosi svetskoj bezbednosti i stabilnosti učešćem u vojnim i policijskim multinacionalnikm operacijama - u pet UN i četiri EU operacije sa ukupno 279 pripadnika.

Dačić je rekao da mnogi međunarodni eksperti za mirovne misije i operacije kontiunuirano hvale pripadnike Vojske Srbije i MUP-a i ističu njihovu visoku obučenost, profesionalizam i sposobbnost da ispunjavaju i najsloženije zadatke .

- To je potvrda da je Srbija zauzela važno mesto kako u UN, tako i u okviru evropske bezbdnosne i odbrambene pokitike kao partner na koga se može račuinati - rekao je ministar.. 

Prema njegovim rečima, takvo angažovanje doprinelo je ne samo pozitivnom imidžu Srbije, već i implementaciji pojedinih aspekata njene spoljne politike.

Kurs obuke zajednički su organizovali ministarstva odbrane, spoljnih poslova, evriointegracija i unutrašnjih poslova i misija OEBS-a.

Na skupu su govorili i ministar odbrane Aleksabdar Vulin, Jadranka Joksimović i šef OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online