Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.11.2018.
00:12
Ekipa "Vesti" A

Divljački upad u zoru

Severnom Mitrovicom opet sirene zavijaju na uzbunu i prolamaju se pucnji kroz noć. Specijalci Kosovske policije ROSU upali su u srpski deo grada i uhapsili četvoricu Srba. U okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića uhapšeni su kosovski policajac Dragiša Marković, zatim Sašu Ćurčić, i kako mediji navode "jedan od vođa navijača Partizana Marko Rošić". S njima je priveden kosovski policajac Nedeljko Spasojević koji se suprotstavio specijalcima ROSU.

pixabay.com
 

Portparol ROSU Daut Hodža potvrdio je da je jedna osoba uhapšena zbog negodovanja, a tri osobe zbog ubistva Olivera Ivanovića.

Iz kolone oklopljenih točkaša do zuba naoružani specijalci upadali su u kuće, a supruga policajca Dragiše Markovića kazala je da ih je bilo desetak.

- Upali su u 5.30 sati ujutri. Otvorila sam vrata i priveli su ga. Ne znam razlog, nisam uspela ni dobro da ih vidim jer sam pokušavala da smirim dete koje se jako potreslo. Nije mi rečeno gde je odveden, ne znam ništa - rekla je uplašena žena.

Njen komšija kazao je da je mnogo albanskih policajaca bilo na spratu i da nije mogao da izađe iz stana.

Nišanili stanare

- Probudili smo se od povika, vriske u ulazu, čulo se kroz zid. Hteo sam da vidim šta se dešava, ali nisam mogao da izađem iz stana zbog pripadnika Rosu naoružanih dugim cevima. Pogledali smo sa terase, ali su uperili cevi u nas čim smo promolili glavu - ispričao je komšija.

On je ipak uspeo da vidi kada su pripadnici Rosu oborili Nebojšu Ćurčića i kada su Markovića odveli u vozilo.

- Bilo je zaista jezivo i zastrašujuće. Ovo je neizdrživo - rekao je potreseni čovek.
Specijalci Rosu pucali su u vazduh prilikom povlačenja prema južnom delu, gde imaju bazu "Belvedere", udaljenu samo pet minuta vožnje od mosta na Ibru koji deli grad. Uzbunjeni paljbom i sirenama građani Mitrovice u svitanje okupili su se na ulicama, ali su poslušali gradonačelnika Gorana Rakića da se vrate svakodnevnim aktivnostima.

Srbija jedina nada

Kasnije su organizovani protesti u podne, a razmatrana je i mogućnost da se uspostave blokade saobraćajnica.

- Panika je zavladala. Uznemireni smo mnogo, ovako nešto i jesmo i nismo očekivali - rekao je uznemireni Mitrovčanin.

Građani se nadaju da ih Srbija neće prepustiti Albancima južno od Ibra.

- Osećamo se kao da smo u ratnom stanju, ovde je tako skoro 20 godina. Jedina nada nam je naša država - kažu građani Mitrovice.

Uhapšeni Srbi prebačeni su u policijsku stanicu u južnom delu grada, a predviđeno je da budu privedeni u sud u Prištini koji je izdao nalog.

Kfor rizikovao rat na ulicama

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić izjavio je da bi se na ulicama vodio rat da se pripadnici ROSU nisu povukli.

Portparol Kfora Vićenco Graso izjavio je da su znali da će jedinica ROSU ući na sever Mitrovice da bi priveli pravdi osumnjičene u istrazi ubistva Olivera Ivanovića 16. januara ove godine.

- Mi smo znali da je to policijska operacija. Ja mogu da potrvdim da dan ranije nije bilo trupa ni planirane akcije, a ni naloga suda za hapšenjem - rekao je Graso i ocenio da je "situacija pod kontrolom i da se ništa ne događa".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoje jasni dokazi da su kosovske snage donosile naoružanje i municiju u Južnu Mitrovicu i podsetio na garanciju Kfora vezi sa pristupom kosovskih oružanih snaga Severu koja je data prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma.

Hleba ostalo za jedan dan

Srbi sa Severa, njih oko 5.000, okupili su se na protestu u Rudarama u organizaciji Kriznog štaba Srpske liste s porukama "Imamo prava na hleb", "Hoćemo mir a ne ratove", "Ne zatvarajte nas u geta", "Nemamo lekove". Mirni protesti održani su Zupču, i na prelazima Jarinje i Merdare.
Građani su u kilometarskim kolonama došli na proteste, a u podne su se oglasila zvona na svim pravoslavnim hramovima po blagoslovu vladike raško-prizrenskog Teodosija.

U Rudarama je bilo primetno manje prisustvo Kosovske policije, ali ne i Kfora. Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić građane je zamolio da "ne daju povod da ROSU upadne na Sever i krene da hapsi".

- Mi ćemo mirno protestovati demokratskim sredstvima ali šta ako ne budemo imali mleka i hleba - zapitao se Rakić.

Tema su osim hapšenja četvorice Srba bile takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. Ukazano je da kiseonik za bolnicu nije mogao da prođe, da studentski centar ima zalihe hrane za sedam dana i to uz restrikcije.

- Ljudi, hleba neće biti ili će koštati 200 dinara. To malo hleba i mleka što ste danas zatekli ne znači da ćete sutra moći da nađete. Medicinskih zaliha imamo za još 10 dana - rekao je jedan od govornika i poručio okupljenima da od njih zavisi da li će biti robovi ili će podići glas.

Opet lomača

Albanski funkcioneri opštine Dečani spalili su proizvode iz centralne Srbije u centru mesta i pozvali sve da se pridruže bojkotu.
Prethodno su srpski proizvodi spaljivani u Kačaniku, Đakovici i Prištini.

Lagali i srpski generalštab

Uoči hapšenja u Severnoj mitrovici načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović sastao se s predstavnicima Kfora. Predsedniku Aleksandru Vučiću preneo je da su se ljudi iz Kfora ponašali vrlo korektno. Rekli su da ne sme da dođe do incidenata i da su sve jedinice ROSU i druge smeštene u bazama Bajer i Belvedere.

- Oni su se tu smestili na tri minuta od Severne Mitrovice da mogu da uđu na u svakom trenutku. Kažu da su se spremili da ruše barikade kojih nigde nema - rekao je Vučić.

Svešteniku pretili klanjem

Iguman manastira Visoki Dečani kaže da vesti o pokretu specijalnih kosovskih policijskih snaga ROSU prema Mitrovici nisu propaganda.

- Našeg sveštenika koji je video veliku kolonu ROSU kod Vučitrna specijalci su zaustavili. Jedan od njih mu je rukom pokazao da će ga zaklati jer je imao registraciju centralne Srbije - napisao je iguman Janjić.

Drama i u Goraždevcu

Kosovska policija upala je danas je oko 11.00 sati u prostorije predsednika Privremenog organa Opštine Peć, sa sedištem u Goraždevcu, Miloša Dimitrijevića. On je tada bio na putu prema kancelariji.

Dimitrijević je govorio u Beogradu na sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM.

Suspenzija zbog čaure

Prema izvorima medija, uhapšeni pripadnik KPS Nedeljko Spasojević je istražni policajac i nije dovođen u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića. Policajac Dragiša Marković je priveden sa kolegom Žarkom Jankovićem 10. februara, a kosovske vlasti su tada to obrazložile sumnjom "da su uzeli čauru sa mesta ubustva. Marković je tada suspendovan, ali vraćen na posao u julu.

Oružje za slikanje

Kosovska policija objavila je fotografiju naoružanja, kompjutera, drona i narkotika za šta tvrdi da je zaplenjeno prilikom hapšenja u Severnoj Mitrovici. Na spisku su i municija, ručna bomba, eksploziv i razni dokumenti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online