Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.11.2018.
20:56
Vestionline, Tanjug A

Regionalni mediji o kosovskoj taksi: Osveta za Interpol?

Vodeći elektronski mediji i portali u regionu prenose vest o odluci kosovske vlade da podigne tarife na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine sa 10 odsto na 100 procenata, uz konstataciju da do toga dolazi samo dan nakon neuspeha Prištine da dobije mesto u Interpolu.

A. Čukić
Priština

- Najnovija odluka dolazi dan nakon što Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu Interpolovih 192 država članica za prijem u Međunarodnu organizaciju kriminalističke policije na generalnoj skupštini te organizacije u Dubaiju, što je zasluga srpskog lobiranja - piše portal Balkan Insight. 

Dodaje takođe da je odluka Prištine o uvođenju tarifa naišla na kritike, jer se njome krše pravila članstva u sporazumu o slobodnoj trgovini CEFTA-a, ali da se kosovska vlada suprotstavila međunarodnom pritisku da ukine te mere.

Elektronsko izdanje banjalučkih Nezavisnih novina, vest o kosovskom povećanju taksi donosi uz nadnaslov "Osveta za Interpol?", a portal Klix.ba, uz osnovnu informaciju o odluci Prištine, prenosi i izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića, da "Kosovo uvođenjem stopostotnih carina Bosni i Hercegovini i Srbiji definitivno ruši CEFTA-u". 

- Šarović će se, posle sutrašnje sednice Saveta ministara BiH, detaljnije obratiti u vezi sa

carinama koje je Kosovo uvelo Bosni i Hercegovini kao svojevrsnu odmazdu jer je delegacija BiH, prevođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala protiv prijema Kosova u Interpol - dodaje Klix.

Ovaj portal citira i izjavu ministar spoljnih poslova BiH Igora Crnadaka da je najnovija mera Prištine "potpuno besmislena i revanšistička odluka, koja je rezultat jučerašnjeg neuspeha Kosova da uđe u Interpol".

- BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je saglasan Beograd. To je tako već godinama - kazao je Crnadak za Klix.ba.

On poručuje da je ovo bezobrazna odluka Kosova.

- Radi se o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete taksu od 10 posto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 posto je poruka da vam je neko s druge strane neko s kim ne želite sarađivati - smatra ministar spoljnih poslova BiH.

Crnadak je istakao da će mera Kosova imati brojne posledice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije. 

Portal Indikator.ba prenosi kao albanski mediji javljaju da je "kosovska vlada odlučila u sredu da poveća carinske tarife na 100 posto na uvezenu robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije, samo dve sedmice nakon što je izazvala burne reakcije iz Beograda, ali i Evropske unije za takse od 10 posto nametnute nedavno na robu iz ove dve zemlje".

Indikator dodaje da je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj napisao na Tviteru da ta odluka ima za cilj zaštitu vitalnih interesa Kosova, i istovremeno prenosi izjavu potpredsednika Vlade Srbije i ministra za trgovinu Rasima Ljajića da je "ovo je par ekselans politička, a ne ekonomska ili trgovinska mera ili odluka".

Makedonski mediji, uglavnom bez komentara, izveštavaju da je "kosovska vlada povećala takse na srpske proizvode na 100 odsto", dok hrvatski i crnogorski portali za sada ćute i ne prenose vest o današnjoj odluci Prištine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online