Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.11.2018.
18:39
Vestionline, Tanjug A

Takse od 100%: Presedan u istoriji, skandal, kršenje zdrave logike

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je u Tirani da je odluka kosovskih vlasti da za 100 odsto podignu takse za prizvode iz centralne Srbije neracionalna.

N. Đurović
 

On je istakao da je to politička odluka koja šteti kompanijama na Kosovu i Metohiji, građanima i regionalnoj saradnji, Balkanu.

Čadež je novinarima, uoči otvaranja Međunarodnog sajma privrede u Tirani, na kome učestvuju i srpske kompanije, rekao da je odluka prištinskih vlasti "van svakog racionalnog objašnjenja" i da pokazuje potpuno nerazumevanje kako funkcioniše privreda. 

- Videli smo da je samo podizanje taksi za 10 odsto povećalo cene osnovnih namirnica na KiM za 10 odsto i da građani tamo imaju problem sa tim - rekao je Čadež. 

Podsetio je da je u prethodnom periodu bilo dosta konflikata i političkih sukoba u regionu i naglasio da su ipak politički lideri imali razumevanje da privreda mora da sarađuje i funkcioniše. 

Takođe, kaže da proizvođači na KiM uglavnom koriste sirovine iz centralne Srbije i to ne iz nekih neracionalnih razloga, već zato što mogu da je nabave po dobroj ceni i tako budu konkurentni. 

Čadež je kazao da će svakako videti da li će ta odluka kosovskih vlasti opstati i da mu je žao što sa prištinske strane ne postoji racionalno sagledavanje privrede, kao ni alabanskim kompanijama na KiM nije jasno kako će to sada da funkcioniše. 

- Ljudi su iznenađeni. Ne mogu da shvate zašto je to tako urađeno. Možete da imate političke sukobe i neslaganja i neke platforme kojima pokušavate da pregovorate političke probleme, ali ovaj način je svakako štetno ponašanje prema privredi koje još nisam imao prilike da vidim u regionu - rekao je Čadež

"Odluka Prištine suluda..."

Odluka Prištine je presedan u istoriji ekonomije i najbrutalnije je gaženje svega što postoji u zdravom razumu i zdravoj ekonomskoj logici, smatra Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta. 

On je rekao da se do sada nije desilo da neka zemlja unilateralno uvodi tolike tarife, a potez Prištine tumači kao odgovor na "beznađe" u kome se nalazi prištinsko rukovodsto posle poraza na međunarodnoj političkoj areni, dan posle neuspelog pokušaja da uđe u članstvo Interpola. 

Veruje da će vrlo brzo uslediti oštra reakcija, pre svega, EU a onda i verovato i šire, kao i Pritisak na Prištinu da odustane od te "sulude odluke". 

- Zaista, ne može da se pronađe nikakav uporediv primer. Postoje slučajevi kada jedna zemlja uvede visoku tarifu na neki proizvod. Nedavno je Indija uvela 100 odsto tarifu na uvoz motora Harli Dejvidson iz Amerike, ali nikada nijedna zemlja nije uvela na sve proizvode toliku zaštitu -  kaže Nikolić. 

Nikolić navodi da je prosečna carinska zaštita u Evropi iznosila 1,7 odsto, a da pojedine afričke zemlje imaju carinsku zaštitu od oko 20 posto. 

- Ako je neko u Evropi spreman da dozvoli takvo ponašanje Prištine onda smo jednostavno nemoćni da bilo šta uradimo. Verujem da se to neće desiti - zaključio je Nikolić.

"Direktan udar na Srbiju i njenu privredu"

Podizanjem taksi na uvoz robe iz Srbije Kosovo vrši direktan udar na Srbiju i njenu privredu, i nastoji da potpuno eliminiše srpske proizvode na Kosovu i Metohiji, ocenio je analitičar Dragomir Anđelković. 

Anđelković u izjavi za Tanjug ukazuje da bi, ako Zapad ne reaguje na ovo, Priština mogla da udari i na sever Kosova. 

Srbija je, kaže, postupila racionalno time što je predsednik prvo sazvao sastanak sa ambasadorima prijateljskih zemalja, pa onda Kvinte. 

- Srbija mora jasno da kaže da ovakvi potezi Prištine nisu samo faktor destabiližacije već i mira u regionu - rekao je Anđelković i dodao da posle ovoga možemo da kažemo da su svi sporazumi poništeni i da će Srbija odgovoriti kontramerama. 

- To nam nije cilj, ali nam je cilj da sprečimo ponižavanje Srbije i srpske privede - rekao je Anđelković. 

Anđelković je ocenio da bi zapad trebalo da privoli Albance da se ponašaju razumno. 

- Ako zapad nije u stanju da reaguje na tu vrstu agresije i ako mi ne pokažemo snagu oni će se usuditi da krenu na sever, da pošalju paravojne formacije i organizuju Oluju dva - rekao je Anđelković i ocenio da Srbija u roku od dva dana mora da odgovori ekonomskom i saboraćajnom blokadom. 

Anđelković je dodao da je Prišitna i sa 10 odsto napravila ekonomsku agresiju Srbije i da je i time ugrozila slobodnu zonu trgovine.

Gde će Priština sad naći jeftiniju pšenicu od srpske?

Povodom odluke kosovske vlade predsednik Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković kaže da naši poljoprivrednici po tim uslovima neće ići na tržište KiM. 

- Dizanje uvoznih taksi na 100 odsto nikako se ne može nazvati ekonomskom merom, to je mera koja izlazi iz ekonomske sfere - rekao je Saković za Tanjug. 

Kaže da će zbog ove odluke šteta biti daleko veća za stanovnike KiM, nego što će pogoditi nas, jer ćemo mi tu robu imati kome da ponudimo i prodamo, a oni jeftiniju pšenicu od naše neće naći na drugim tržištima. 

- Oni kod nas kupuju do 100.000 tona pšenice godišnje. Mi ćemo tu pšenicu prodati, a oni su do sada imali najjeftniju pšenicu za sebe upravo iz Srbije, tako da će ih pšenica sa svakog drugog tržišta koštati 15 odsto više nego kod nas - ukazao je Saković

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online