Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.11.2018.
22:18
Tanjug, Vestionline A

Vučić o Interpolu: Nadam se pobedi i dobroj odluci po Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večaras da se nada našoj pobedi u Interpolu i da Kosovo neće postati članica te međunarodne organizacije.

Tanjug
Aleksandar Vučić

Ukazao je da su zemlje izložene velikim pritiscima da budu uzdržane ili da glasaju za članstvo Kosova u Interpolu, ali da se Srbija borila da to spreči, jače nego što bi bilo ko mogao da pretpostavi.

- Nisam optimista po prirodi , ali se nadam našoj pobedi. Nisam neozbiljan kao oni koji su očekivali pozitivnu presudu Međunarodnog suda pravde, pa dobili negativnu. Ne mogu da tvrdim da će odluka biti dobra za nas, ali nadam se dobroj odluci i pobedi Srbije - rekao je Vučić gostujući na TV Hepi.

On je ukazao da Srbija nije imala Albance protiv sebe, nego najjače svetske sile.

Vučić je pojasnio da je najveći pritisak do sada to što glasanje neće biti tajno.

- Na zahtev bilo koje članice može da se proveri ko je kako glasao. Amerika je poručila - vi možete da glasate kako hoćete, mi ćemo znati šta ste odlučili. I, sada mnogi koji su milsili da glasaju za nas, a pod pritiskom su, pitanje je kakvu će odluku da donesu - rekao je Vučić.

Istakao je da Srbiji nije lako, i da je naša zemlja bezbroj sličnih bitaka prošla, te da smo se borili, protiv najmohcnijih na svetu da sačuvamo svoju zemlju, narod, da ništa nečasno nismo uradili, već smo se borili sa svim što smo mogli i jače nego što neko može da pretpostavi za jednu malu, slobodnu i suverenu zemlju.

- I ponosan sam na to - podvukao je predsednik Srbije.

Komentarišući to da bi bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković mogao da se nađe na poternici, ukoliko Kosovo uđe u Interpol, Vučić je rekao da je Diković častan i dobar srpski oficir.

- Mislim da Kosovo neće biti član Interpola, ali može da se dogodi da nisam u pravu. Ali, mi smo uradili sve da to sprečimo. Nismo imali Albance protiv sebe, već najveće svestke sile. Da znate, ko nam je na drugoj strani - podvukao je predsednik.

Kako je rekao, bez obzira na rezultat, Prištini neće biti lako kao što su mislili.

- Već su pre sedam dana slavili u Prištini, kada su došli do broja 97 prema 44, što je više od 2:1, za i protiv, jer se uzdržani ne računaju. Naš je zadatak bio da deo uzdržanih prevedemo da budu protiv, a njihov je zadatak bio suprotan od našeg - rekao je Vučić.

On je primetio da će biti manje glasova i za i protiv, jer neće sve zemlje doći, ali je ponovio da se nada uspehu.

- Reč je o ozbiljnom glasanju, svi rade svoj posao. Ne mogu da kukam... za mnogo manje važna glasanja u svestkim organizacijama dešavala su se i veća čuda... Igraj utakmicu, ako hoćes da igraš, nemoj da kukaš i da plačes - poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija ima 42 mlrd BDP-a, što je 520 puta manje od Amerike, a ipak se borimo protiv SAD.

Zahvalio je Kini, Španiji, Argentini, Kipru i Surinamu, jer su javno tražili da se pitanje članstva Kosova u Interpolu skine sa dnevnog reda.

- Zamislite, jedan mali Surinam se javno deklarisao, otvoreno, neskriveno. Hvala tim zemljama na časnom i hrabrom držanju, Srbija to neće zaboraviti ma kako da se završi u Interpolu - rekao je on.

Čestitao je ministarstvima unutrašnjih i spoljnih poslova, ministrima Nebojši Stefanoviću i Ivici Dačiću i dodao da su se i premijerka Ana Brnabić i on lično borili.

- Pozvao sam nekoliko premijera i predsednika čije su države bile pod pristikom najmoćnijih sila da, iako nisu priznale nezavisnost KiM, budu uzdržane ili glasaju za članstvo Kosova u Interpolu. Molio sam da se to ne ne desi, verujem da smo neke rezultate postigli - rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online