Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2018.
12:32
Vestionline,sputniknews.com A

Upozorenje: Ovi lekovi za visok pritisak izazivaju rak

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje lekarima i pacijentima o štetnosti lekova za visok pritisak.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lekovi koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, jer se daju svim pacijentima obolelim od hipertenzije, a sadrže aktivnu supstancu hidrohlortiazid, mogu da izazovu nemelanomski rak kože.

Enelapril, vivace, termikol, korace, telmipres, skopril, iruzid, nebilet, mikardis, prilazid, losar, erinorm, hemokvin, hemopres, irbenida, prilenap, prilinda, tensek, janida, ampril, kazakombi, enap, lorista, tolukombi, valsakombi, lodoz, kondiovan, monopril, enates, binevol, tritace i diunorm.

Kardiolozi kažu da se ti lekovi često prepisuju i upozoravaju pacijente da ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa lekarom.

Pavle Zelić iz ALMIS-a rekao je za televiziju „Prva“ da lekovi neće biti povučeni sa tržišta i da pacijenti ne treba da prekidaju terapiju.

„Pismo je mera opreza i izdato je i u Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije. Ono nije razlog da se lek povuče sa tržišta. Povećava se oprez na mogućnost pojavljivanja ovih izuzetno retkih tipova karcinoma. Sve ovo je jedna regulatorna mera čiji je cilj da budemo oprezniji. Da lekari i pacijenti obrate pažnju i na kožu“, rekao je on.

Zelić je istakao da se primena lekova nastavlja, jer je njihova korist velika.

On je pojasnio da je hidrohlortiazid diuretik supstanca koja se široko primenjuje kod hipertenzije i raznih drugih stanja, kao i da su rezultati dve studije u Danskoj na pacijentima, koji su 11 godina koristili lekove sa tom supstancom, pokazali da je učestalost mogućnosti dobijanja nemelanomskih karcinoma kože, koji su inače izuzetno retki, neznatno povećana.

„Za planocelularni karcinom učestalost je jedan do 34 na 100.000 pacijenata, a sada se povećava 4,7 puta, a za bazocelularni od 30 do 150 na 100.000 ljudi i povećava se 1,3 puta. Promili su u pitanju i jako je mala verovatnoća“, naveo je predstavnik ALIMS-a i dodao da u Srbiji nije zabeležen slučaj pojave tih karcinoma.

Savetujemo pacijente, pre svih one koji 11 godina piju te lekove, da prate sve promene na svojoj koži i odmah obaveste lekara ukoliko primete neuobičajene pojave, rekao je on.

Ti lekovi se prepisuju, uz ostalu terapiju za lečenje visokog pritiska, obolelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikamenti spadaju u takozvane diuretike, čije se dejstvo ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online