Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2018.
14:06
Sponzorisani tekst A

Kako odabrati rasvetu za spavaću sobu

Savršena rasveta za spavaću sobu uključuje plafonsko osvetljenje, zidne lampe, svetiljke za čitanje i podne samostojeće lampe. Treba predvideti osvetljenje koje će osvetliti čitavu sobu kada je to potrebno, ali i ono nežno i diskretno, za intimnije trenutke kada čitamo ili se odmaramo. U tom smislu izbor je plafonsko osvetljenje za postizanje jačeg efekta i postavljanje zidnih, ugradnih lampi za čitanje, kao i samostojećih svetiljki za nežnije osvetljenje.

Promo
 

Opšti saveti

- Za sobe koje imaju visinu plafona manju od 2,2 m, preporučuju se kraći i ravni detalji rasvete

- Zone u kojima se sedi traže mekše, dok zone u kojima se radi zahtevaju jače osvetljenje (rad za kompijuterom ili radnim stolom)

- Ako želite da rasvetom utičete na atmosferu, ugradite potenciometre kojima ćete menjati jačinu svetlosti

- Poigravajte se oblicima i materijalima, kreirajući sa njima teksturne kombinacije

- Za spavaću sobu, najbolje su dve verzije jačine svetlosti – dovoljno jako za čitanje i nešto prigušenije za trenutke opuštanja

- Lampe mogu postati i glavni ukras spavaće sobe ako ih postavite na plafon. Dve jednake visilice s obe strane kreveta mogu dati stilski pečat celoj prostoriji

- Kada birate stil lampe za noćni stočić, rukovodite se veličinom kreveta. Velike lampe idu uz veće dimenzije kreveta, ali ako imate nizak krevet, birarajte i nešto manju lampu

- Postavljanjem svetlosnog akcenta na jedan deo sobe, stvara se iluzija da sama soba izgleda prostranija i veće

Centralno osvetljenje

Većina ljudi želi da spavaću sobu ispuni sa što većom količinom prirodne svetlosti, te se uglavnom odlučuje za kupovinu stanova kod kojih je spavaća soba okrenuta ka istoku, ili poseduje velike prozore. Kada je reč o veštačkom osvetljenju najbolji efekat postiže se kada se svetlo ravnomerno rasprostire po čitavoj sobi, što je i najprihvatljivije za ljudsko oko, naročito u večernjim satima. Viseća rasveta smešta se u moderne i minimalističke spavaće sobe, a najpopularniji od njih jesu tanki metalni lusteri, posebno ukoliko su kreirani od bakra.

Za ljubitelje noćnog čitanja

Kod noćnih lampi trebalo bi da se sijalica ne vidi, kao i da ste u mogućnosti da čitate bez ometanja Vašeg partnera. U praksi se pokazalo da su prenosva svetla na noćnim stočićima najčešći izbor za spavaću sobu. Podesiva i savitljiva lampa za čitanje u mraku suptilnog je osvetljenja, a ujedno i veoma praktična i fleksibilna.

Prava veličina lampe za noćni stočić zavisi od njegove visine, ali većina stručnjaka se slaže da ne bi trebalo da bude viša od 30 centimetara. Zidne lampe, pored dekoracije, pružaju fino, meko svetlo kao dodatak klasičnom osvetljenju. Čine odlično dodatno osvetljenje koje ne zauzima veliku površinu. Metal može bolje da usmeri svetlost na knjigu, ali i da deluje previše hladno, zato su tkanina i papir bolji izbor, ali to već zavisi od oblika i vrste lampe. Noćna lampa ne bi smela biti klimava, ali ne bi trebalo ni da bude glomazna.

Promo
 

Podne lampe

Uvek su jednostavno i praktično rešenje za osvjetljavanje bilo kojeg prostora, a ne samo spavaće sobe. Mogu se lako pomerati i svaki prostor napraviti udobnijim. Pomoću podnih lampi s podesivim glavama čitanje je ugodnije jer se svetlo usmerava direktno na knjigu ili časopis. Tekstilni abažur širi difuznu i dekorativnu svetlost, dok moderna rešenja pružaju prijatno, ambijentalno osvetljenje. Pomoću njih se postiže prijatna i topla atmosfera za čitanje, gledanje televizije ili rad na laptopu. Još bolji efekat dobija se ako se podne lampe postave u jedan ili dva ćoška sobe, čime se postiže ravnomerna rasprostranjenost osvetljenja.

Osvetljenje u dečjoj sobi

Izbor osvetljenja u dečjoj sobi može biti maštovit zadadak. Ono što je najbitnije jeste da vodimo računa o uzrastu deteta.

Za bebe je idealna blaga svetlost, koja je veoma važna za noć. Preporučuje se korišćenje LED sijalica koje troše malo električne energije, minimalno se zagrevaju i pružaju prijatno osvetljenje. Pri odabiru radnog svetla, najjače osvetljenje daju sijalice čija boja ima oznaku 6000 K, takozvano hladno-belo svetlo izvor: idealnidom.com 

Lampe i lusteri različitih oblika, veselih boja ili sa likovima omiljenih crtanih junaka, obradovaće decu mlađeg uzrasta, dok za one starije ukoliko je akcenat na zidovima, trebalo bi voditi računa o skladu svetiljki, bez jakog šarenila. Neisrcpan broj ideja među kojima srećemo svetleće životinje, ribe, ptice, Miki Mausa i Spajdermena, mališanima pružaju zadovoljstvo i zabavu. Za one koji se još uvek plaše mraka tu je uvek i malo noćno svetlo koje uliva sigurnost detetu dok tone u san i u slučaju ako se u toku noći iznenada probudi.

Danas na tržištu postoji širok izbor zanimljivih i originalnih modela koji uveliko zamenjuju lampe klasičnog izgleda. Vrlo lako mogu se naći različiti oblici, dimenzije, boje i teksture koje odgovaraju vašem stilu života i enteririjera u kome boravite.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online