Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.11.2018.
12:11
Đ. Barović - Vesti A

Brojne reakcije na smenu predsednika Vojnog sindikata Srbije

Na adresu Vojnog sindikata Srbije poslednjih nedelja stižu brojni telegrami podrške, a kako tvrde u ovom sindikatu i oštre reakcije iz Evropske Unije, Rusije i regiona na najavu da bi predsednik Vojnog sindikata, Novina Antić uskoro mogao da ostane i bez čina i bez posla u Vojsci Srbije.

A. Čukić
Novica Antić

Da podsetimo odlukom Disciplinskog suda, Antić je zbog zbog javnog govora i iznošenja stavova sindikata, kažnjen gubitkom čina i otkazom, Iako su na ovu odluku njegovi advokati uložili žalbu, te se i dalje čeka konačna odluka, u Vojnom sindikatu Srbije tvrde da svakodnevno dobijaju pisma podrške.

"Veterani Republike Srpske" u pismu podrške ocenjuju da je ovakav postupak "još jedno u nizu posleratnih razočarenja u odnos zvaničnih institucija Države Srbije prema svima onima koji svojim delom i primerom žele bar za nijansu poboljšati status pripadnika vojske, među kojima je još uvek najveći broj ratnih veterana", samo je deo otvorenog pisma ovog sindikata u kome se apeluje na predsednika Srbije, da detaljno razmotri ceo sluča "i snagom svog autoriteta spreči dalje urušavanje patriotskog kapaciteta pripadnika Vojske Srbije".

I Vojni sindikat Odbrane i Vojske Crne Gore u svom saopštenju navodi da je "veoma zabrinut i veoma žali zbog problema sa kojima se suočava Vojni sindikat Srbije".

"SOVCG posebno izražava zabrinutost što se, u uslovima nerazumevanja socijalnih partnera, socijalni dijalog, kao posebna vrednost i potreba, zamenjuje konfliktom i obračunom koji u konačnom rezultira potpunom degradacijom socijalnog dijaloga a zatim i stradanjem sindikalnih predstavnika i sindikalnog članstva. Pri tome se nanosi dugotrajna šteta unutrašnjim odnosima u vojsci a suštinski problemi po pitanju materijalnog i socijalnog položaja pripadnika vojske ne rešavaju", navodi rukovodstvo ovog sindikata.

Prema informaciji Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić je 5. novembra predao prekršajne prijave protiv dvojice vojnih disciplinskih tužilaca zbog njegove navodne diskriminacije.

"Zakon o radu, propisuje da će se kazniti za prekršaj, onaj ko prekrši zabranu diskriminacije iz člana 18-21 ovog zakona, kao i onaj ko pozove na odgovornost predstavnika zaposlenih koji postupa u skladu sa zakonom. Nesporno je da je predsednik Vojnog sindikata Srbije, kome je ministar odbrane 2015 godine, priznao reprezentativnost svojim rešenjem, a tako i poslovnu sposobnost, u svemu postupao isključivo u skladu sa zakonom, zbog čega su se stvorili uslovi da zbog pozivanja na odgovornost koja objektivno ne postoji, zatraži sudsku zaštitu pred prekršajnim sudom", navodi ovaj sindikat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online