Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
23:55
Vestionline, Tanjug A

"Prijem Kosova je loš za Interpol, borićemo se"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će se Srbija učiniti sve da spreči članstvo Kosova u Interpolu i izrazio uverenje da će uspeti da ostale članice ubedi da bi prijem Kosova bio loš, pre svega, za tu organizaciju.

Foto: Tanjug
Nebojša Stefanović

Stefanović je naglasio da će se Srbija protiv članstva Kosova u Interpolu boriti "do dana glasanja, do poslednjeg sekunda".

- Uveren sam da ćemo uspeti da ih, sa kolagama iz ministarstava unutrašnjih poslova drugih zemalja, ubedimo da je ovo loše za političku strukturu Interpola, da je ovo politizacija ove organizacije, i da je to loše ne samo za interese Srbije, već da je loše za Interpol - rekao je Stefanović za RTS. 

On je naglasio da se Beograd ne bori samo protiv prištinskih institucija kako bi spečio članstvo Kosova u Interpolu. 


- Da je tako, to bi bio mnogo lakši posao. Naši suparnici istinski su velike zemlje Zapada, koje su priznale takozvanu nezavisnost Kosova i koje sada lobiraju da Kosovo bude primljeno u Interpol - objasnio je Stefanović. 

Kako je dodao, Ministarstvo unutrašnjih poslova i druga ministarstva sada rade na tome da u kontaktu sa ministrima unutrašnjih poslova, koji su članovi skupštine Interpola i koji će glasati na generalnoj skupštini, predstave argumente koji pokazuju da nije dobro da Kosovo bude primljeno u Interpol.

Na pitanje zašto to nije dobro, Stefanović rekao da bi to bilo kao da "pustite piromana u barutanu".

Beograd ima, kako je naveo, političke, policijske i pravne razloge. 

- Pored pravnih razloga, poštovanja rezulucije 1244, poštovanja međunarodnog prava, činjenica je da je i generalna skupština Interpola prošle godine usvojila na svojoj skupštini rezoluciju kojom kaže da samo država članica UN ili posmatrač može biti članica Interpola - podsetio je Stefanović.

Takođe, kako je naveo, postoje policijski razlozi, koji govore da se Kosovo neozbiljno bavi borbom protiv kriminala i korupcije.

- Imali smo primere da su osumnjičeni za najteža krivična dela, poput krivičnog dela ubistva, politički uslovljavani da li će biti dati Srbiji na procesuiranje ili neće. Tražili su nam političko izručenje, odnosno zahtev za ekstradiciju čime bismo mi priznali da je Kosovo neka druga zemlja - rekao je Stefanović. 

Ukazao je i da postoji veći broj funkcionera proštinskih institucija koji na poternicama Beograda i to zbog najtežih krivičnih dela.

Stefanović je istakao i da Priština već ima kontakt sa Interpolom preko Unmika, te je ocenio da je njihov zahtev za članstvo pokušaj da pokažu politički uticaj i da, zajedno sa moćnim zaštitnicima i saveznicima, pokažu da je to još jedan korak ka eventualnom priznanju nekog broja zemalja. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online