Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.11.2018.
10:11
Đ. Barović - Vesti A

Velika vojna vežba na Pešteru: 8.000 vojnika, 600 vozila i 24 letilice; Vojni sindikat: Politička predstava!

Tokom dva dana, 9. i 10. novembra Vojska Srbije planira najveću vojnu vežbu u novijoj istoriji koja će se odvijati na Pešteru i još deset lokacija širom Srbije.

A. Čukić
Vojska Srbije (Foto: Arhiva)

"Vojna vežba "Vek pobednika", održava se povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Na njoj će učestvovati oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 600 vozila i 24 vazduhoplova.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za Tanjug da je "Vek pobednika" vežba koja treba da pokaže pravo stanje naše vojske Srbije i njenu punu sposobnost da zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, kao i da "odgovori na baš svaku pretnju". Vulin je kazao da je stanje tehnike odlično i da je najvažnije to što je moral svih pripadnika na najvišem nivou.

I novi načelnik Generalštaba, general Milan Mojsilović je obilazeći jedinice koje će učestvovati na vežbi istakao da se tamo izvode "planske aktivnosti", a da je moral vojnika "na veoma visokom nivou".

Međutim, Vojni sindikat Srbije tvrdi da je reč o "političkoj predstavi" koja ne odražava pravo stanje u sistemu odbrane.

"Svi vojnici znaju da se vojne vežbe organizuju kao kruna neke obuke. Ovde se postavlja pitanje 'koje obuke', jer i vrapci na grani znaju da se u vojsci sve drugo više radi od obuke, da za trimer mesečno potrošimo više goriva nego za tenk itd. Najpre je bilo reči o pripremama za paradu pa je to otkazano jer je posetu Srbiji otkazao i predsednik Putin, a umesto toga eto je vežba", ocenjuju u ovom sindikatu i tvrde da je reč o "najgrubljoj zloupotrebi Vojske Srbije i njenom uvlačenju u politička dešavanja".

"Čelni ljudi Ministarstva odbrane na čelu sa Vulinom žele da dobiju samo njima znane političke poene zloupotrebljavajući vlast i koristeći se vojskom u dnevno političke svrhe", tvrde u Vojnom sindikatu Srbije.

Pozivajući se na scenario vežbe u kome će svakog minuta biti "pokriven" dejstvom oružja ili oruđa, u ovom sindikatu tvrde da će se zbog toga na vežbi "van svih pravila i propisa" iskoristiti velika količina minsko-eksplozivnih sredstava i municije.

"Ono što sebi kao pitanje ovih dana postavljaju komandanti i komandiri vojnih jedinica je kako će ta količina MES i municije, da se opravda kroz dnevnike gađanja! Kada bi im došla materijalno-finansijska kontrola i pregledala dnevnike gađanja mogla bi sa pravom da pita 'šta ste vi radili i gde ste utrošili municiju'“, tvrde u Vojnom sindikatu Srbije i postavljaju pitanje opravdanosti ovakve vežbe u situaciji kada nema novca za isplate otpremnina i slično.

"Ova scenska predstava zvana "vežba" koštaće budžet preko 100 miliona dinara. Sve to u vreme štednje i kad nema novca za isplatu otpremnina, naknada za rođenje deteta, kad se umanjuju naknade za porodiljsko i trudničko bolovanje, kad nema novca u budžetu za regres i topli obrok i da ne nabrajamo više", tvdi ovaj sindikat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online