Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.10.2018.
00:57
sputniknews.com, Vestionline A

Odlazak Unmika bio bi najveća provokacija veka

Posle mnogo polemika, poslanici kosovske skupštine usvojili su zakone koji se odnose na transformaciju kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Koji je odgovor Srbije? Da li će Unmik da se povuče sa KiM i šta bi to značilo za tamošnje stanovništvo? Koliko je Makedonija blizu ulasku u NATO?

A. Čukić
Mile Bjelajac

O događajima koji su obeležili prethodnu nedelju govori za "Sputnjik" Mile Bjelajac.

Put do Vojske Kosova

Cela priča je počela 1995. u vreme Dejtona, a moje američke kolege me obaveštavaju - sve ovo je bila priprema i farsa za realizaciju geopolitičkog plana za Balkan. Na tom putu Srbija je bila sporedna i Vojska Kosova je samo jedna faza u nizu ka realizaciji tog cilja. Projekat nezavisnog Kosova podrazumeva izgrađivanje institucija. Svedoci smo prekomponovanja Balkana, stavljanja ovog dela Evrope pod apsolutnu kontrolu. To je moja procena.

Naravno da je u prvom planu dezavuisanje ili možda ukidanje Republike Srpske, ali vidimo da je i makedonska država na velikom iskušenju. Oni koji su pisali knjige o Kosovu kažu da su već pripremili rukopise o Albaniji.

Vojska Kosova uvod u prekrajanje granica?

Ako se poslužim rečima nekadašnjeg šefa deska CIA u Beogradu Stivena Mejera, koji smatra sebe prijateljem srpskog naroda - Srbija ne sme tako da pregovara, mora da povuče crvenu liniju. Iskustvo nas uči da, ako ste respektabilan faktor, onda još možete da se cenjkate. Ukoliko odustanete, onda ne vidim sigurnu perspektivu već isterivanje na dugi rok nekih interesa koji znače i nove podele.

Pomoć Rusije i Kine

Mora da postoji volja u Srbiji da bi nas neko podržao. Ne možete se založiti za nekoga ukoliko taj neko ne želi saradnju. Nedavno sam imao priliku da pročitam nova izdanja Medija centra "Odbrana" u kojima su izložena svedočenja i sećanja generala koja su učestvovali u odbrani Kosova 1998. i 1999. godine. Uplašićete se ako samo vidite kolika je potencijalna snaga Albanaca koja može da deluje na KiM. Upozoravajuća je brojka od potencijalno 120.000 Albanaca. Vi danas imate vojsku Srbije u projektu iz vremena ministra Dragana Šutanovca od 78.000 ljudi, a Hrvatska ratna armija je projektovana na preko 200.000 ljudi.

Srbija se ponaša kao da nema bezbednosne izazove, kao da je ušuškana kao Holandija ili Belgija koja može da ima isti broj aktivnih vojnika kao što danas ima Srbija, oko 12 hiljada.

Odlazak Niki Hejli odlazi iz UN i povlačenje Unmika sa Kosova

To bi bila najveća provokacija u zadnjih 20 godina od završetka rata na Kosovu. Tom nazovimo zaštitnom korpusu na KiM je samo pre nekoliko dana podeljeno na hiljade protivoklopnih raketnih ručnih sistema, protivvazdušnih sistema, znači dovoljna količina da anulira bilo koji pokušaj Vojske Srbije da zaštiti srpsko stanovništvo na KiM i državne interese. Slobodan sam u meri ovih informacija i iskustva kažem da je to vrlo, vrlo rizična situacija.

Javno sam obrazlagao potrebu da moraju da se revidiraju naši planovi i formacije za slučaj vanrednih situacija, a isto tako morate da izvršite u bilo kojoj formi osnovnu obuku stanovništva, jer ne možete sa specijalcima da čuvate garnizone straže. Možda je minut do dvanaest, a možda je 12.05. Na kraju krajeva, mi nemamo zakon koji zabranjuje ili koji je ukinuo opštu vojnu obavezu.

Mi imamo odluku Skupštine koja privremeno obustavlja sistem. Dakle, trebalo bi je samo anulirati. Bojim se ipak da je za tako osetljive stvari presudan pritisak iz inostranstva na Srbiju, tako da se često pravi kompromis. Sa druge strane, prisiljavaju nas da gradimo strateške puteve za razvoj NATO-a prema Bugarskoj i Mađarskoj, što sugeriše da se ovaj prostor priprema ne samo za kontrolu nego i za eventualno korišćenje u nekim budućim krizama, što bi bilo najmanje zlo ali se bojim da ne bude i nešto veće. 

Makedonija i NATO

Makedonija je zaista u veoma teškoj situaciji, agresivnost albanskog elementa postoje bezgranična i, naravno, Grci tradicionalno imaju rezerve prema tom prostoru. Makedonci su ostali bez Jugoslavije kao svog prirodnog staništa i zaštite. Videli smo na primeru Grčke i Turske da i unutar NATO - a postoje tenzije i razlike u mišljenjima. General Dvajt Ajzenhauer je 1959. rekao je da su prvi put američke vrednosti i mir u svetu ugroženi od sile koju je nazvao vojno-industrijskim kompleksom. Kompromitovano je mnogo toga upravo privatizovanim globalnim materijalnim interesom koji je stavio i federalne rezerve pod svoju kapu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.10.2018. 09:08
Valda st cudni vi Srbi ! Pa napocetku se bili protiv UNMik a sad trazite da oni idalje budne na Kosovo,politicari srbije izgljedaju neznaju sami sto oceju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online