Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.10.2018.
17:57
rts.rs, Vestionline A

"Vašington želi da ostavi utisak da se sami dogovaramo" (VIDEO)

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže za RTS da poruka Vašingtona da nema više crvenih linija i blanko čekova kao i da Beograd i Priština treba da požure, znači da SAD žele da ostave utisak da se dve strane same dogovaraju ali da taj stav neće večno trajati.

youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Ljiljana Smajlović

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Smajlovićeva naglašava da kada Amerikanci imaju neku ideju njima se uvek žuri da je realizuju.

- Poruka da treba požuriti, da će iscureti vreme, da će se formirati vojska Kosova, predstavlja pritisak da se što pre dođe do nekog konačnog sporazuma - kaže Smajlovićeva.

- Razlog za to je što Amerika želi da stoji iza tog novog plana za KiM koji još nismo videli je zato što želi da ostavi utisak da su se Beograd i Priština sami dogovaraju - napominje Smajlovićeva.

- Stvari su se promenile od kada je Džon Bolton došao na funkciju savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa. Naše pozicije su nešto bolje nego što su bile - kaže Smajlovićeva.

Napominje da je ugaoni kamen američke politike prema Kosovu bio je da stvar završena, da je Beograd izgubio rat koji je izazvao i da ne može mnogo da se pita kakvo će biti konačno rešenje.

Smajlovićeva podseća da je u prvoj godini Trampove vlasti poruka bila da se ne može sedeti na dve stolice i da Beograd mora da izabere. "Retorika se zaista promenila", smatra Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, Amerikanci poručuju da treba da se požuri sa konačnim sporazumom, jer ponuda neće večno trajati.

Govoreći o inicijativi odlazeće američke ambasadorke pri UN Niki Hejli da treba okončati mandant Unmika, Smajlovićeva ukazuje da se Rezolucija 1244 razlikuje od drugih, jer u njoj nije predviđen kraj misije Unmika i da je za to potrebna nova rezolucija.

- Niki Hejli dobro zna da ne može ukinuti Unmik. SAD pritiskaju da se dođe do sporazuma Beograda i Prištine jer EU nije u toj poziciji - navodi Smsjlovićeva.

Smajlovićeva kaže da je poruka austrijskog vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, da Priština ne može biti član Interpola niti formirati vojsku, prijatno iznenadila.

Kako je podsetila, kada se Štrahe kao lider Slobodarske paritije sastajao sa bivšim predsednikom Tomislavom Nikolićem 2012. godine, iskazujući isti stav prema Srbiji kao i danas, neki su mu se rugali govoreći da je to jedna desničarka stranka.

- Sve više evropskih vlada liči na austrijsku - ističe Smajlovićeva.

Smatra da je stvaranje kosovske vojske ozbiljan pritisak na Srbe koji žive kao taoci većinskog albanskog stanovištva. "To je komplikovana igra", zaključuje Smajlovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online