Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.10.2018.
13:40
blic A

Ako prištinske vlasti dobiju "ulaznicu" za Interpol, 5.000 srpskih policajaca završiće na poternicama!

Najmanje 5.000 aktivnih i bivših pripadnika MUP koji su do 1999. godine i nakon toga obavljali svoju dužnost na prostoru Kosova i Metohije mogli bi se naći na Interpolovim poternicama - ako Priština bude primljena u ovu organizaciju.

EPA/Stringer
Foto: Arhiva

Mesec dana pre glasanja na konferenciji Interpola u Dubaiju postaje jasno da bi ovakav scenario mogao postati realnost, uprkos trudu Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za KiM, da se prijem Prištine u Interpol zaustavi.

Dramatične najave o broju ugroženih pripadnika policije - uniformisanih ali i onih koji su radili administrativne poslove - nikako nisu proizvoljne, već su rezultat analize informacija i predviđanja poteza i ciljeva albanske strane, objašnjava za "Blic" izvor iz MUP.

- Poternice bi mogle da budu formirane i na osnovu anonimnih krivičnih prijava ili novih saznanja o navodnim zločinima srpskih policajaca. To bi značilo da se osobama koje bi se nalazile na takvim poternicama - koje će, inače, biti tajne - ograničava kretanje, jer bi praktično mogle biti uhapšene kad god napuste Srbiju. Država, zato, ozbiljno pristupa teškoj borbi koja bi trebalo da rezultira blokadom prijema Prištine u Interpol - kaže naš izvor.

Zato i ne treba da čudi da je jedna od ključnih teza sastanka Aleksandra Vučića s austrijskim kolegom Van der Belenom bila upravo molba našeg predsednika da se Austrija uzdrži od glasanja za ulazak Prištine u međunarodnu policijsku organizaciju.

- To bi značilo otvaranje najmanje dva značajna problema. Prvi je taj što Albanci više neće hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak. Drugi je taj što bi ulazak Kosova u Interpol doveo i do povećanje broja poternica, to jest poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999. godine. Ti ljudi neće znati da li mogu da putuju, i stvaraće se tenzije na dnevnom nivou i dodatni sukobi - rekao je Vučić.

Srpska agenda kojom će države biti ubeđene da glasaju protiv pristupa Prištine oslanja se na dva legalistička argumenta. Najpre, prijem KiM u Interpol bilo bi kršenje rezolucije 1244, koja je jedina prema kojoj se i Srbija - ali i međunarodna tela poput Saveta bezbednosti UN - upravljaju kada je u pitanju status Kosova.

Osim toga, Interpolov interni pravilnik nedavno je izmenjen i u njemu je jasno naznačeno da članica tog tela ne može postati niko ko nema elemente državnosti. Na insistiranje srpske delegacije, taj uslov je preciziran, pa sada Interpol ne bi trebalo da u svoje redove može da primi članice koje nisu deo Ujedinjenih nacija, u svojstvu stalnih članovi ili zemalja posmatrača.

Priština ne ispunjava te uslove, ali je preko svojih saveznika u međunarodnoj zajednici ipak izdejstvovala da ovo pitanje dođe na dnevni red na konferenciju u Dubaiju.

Srbija zato planira intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bi blokirala Prištinu. Brojni sastanci s ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice poslednjih dana samo su deo tih aktivnosti.

S tim u vezi, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović primio je juče ambasadora Francuske Frederika Mondolinija. Osim razgovora o dosadašnjoj saradnji policija dveju zemalja, Stefanović je Mondolinija upoznao sa stavom i argumentima Srbije protiv zahteva Prištine za prijem u članstvo u Interpol.

Kako KiM može do članstva?

Na predstojećem sastanku Interpola u Dubaiju sredinom novembra, Priština najpre mora da izdejstvuje da pitanje njenog članstva dospe na dnevni red. Ako se to dogodi, potrebna joj je da više od dve trećine članica koje budu glasale na konferenciji podrži njen prijem u ovo telo. U ovom trenutku, i jedna i druga strana trude se da sakupe što je više moguće sigurnih glasova, jer se uzdržane članice ne broje...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online