Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.10.2018.
00:27
Ekipa "VESTI" A

Fašisti vršljaju po Srbiji!

Nemačka desničarska rok grupa Brejnvoš (Brainnjash) iz Drezdena, koja na svojim koncertima u pokrajini Saksen okuplja mahom neonaciste, najavila je nastup u Srbiji, ali na reklamnom plakatu nema ni mesta ni datuma održavanja.

Lična arhiva
Ekstremisti iz Potaje: Neonacisti na koncertu

Srpske službe bezbednosti o tome ne znaju ništa, a zašto najava koncerta nije komplentna postaje jasnije na portalu Klub 28 Serbia, koji je naveo da je to "privatni koncert", za zatvoreni krug ljudi. Sviraju neonaci bendovi Iz revolta i Kristalna noć, čiji je jedan od članova sebe nazvao Jozef Mengele, po lekaru i ratnom zločincu koji je u nacističkim logorima tokom Drugog svetskog rata vršio medicinske eksperimente nad logorašima, a organizator je srpska radikalna organizacija Krv i čast.

Izronili četnici i ustaše

- Čudno je da su, kada su u Srbiji skinuti sa vlasti komunisti, postali dobri oni koji su bili protiv partizana u Drugom svetskom ratu, Milan Nedić i Draža Mihailović, odnosno njegovi četnici. U Hrvatskoj, kako vidimo, ustaštvo i ustaše - kaže Duško Radosavljević.
 

Ta saznanja "Vesti" iznenađujuća su za srpske bezbednosne službe u kojima nezvanično kažu da nemaju informacije da je u planu bilo kakav neonacistički događaj na teritoriji Srbije.

- Svakako ćemo ispitati ove navode i shodno zakonu reagovati - kažu za naš list i napominju da prate neonacističke organizacije koje u Srbiji i da su formirane posebne službe za borbu protiv ekstremizma.

Na koncertu će se uz "kolege" iz Nemačke i Srbije, pojaviti i desničarska grupa Kod 291 iz Švedske, najpoznatija po svom vokalnom solisti Joke Karlsonu i njegovim nacitetovažama i desničarski bend Dont kontrol iz Češke.

Najekstremniji hitlerovci

Neonacističke grupe okupljaju mali broj članova koji su fanatizovani i povezani sa sličnim organizacijama pretežno u Evropi, ali zanimljivo i u Rusiji. Najnasilnija neonacistička grupa u Srbiji je Combat 18, najekstremnije krilo organizacije Krv i čast divizija Srbije, formirane 1995. godine. Baza te organizacije je u Velikoj Britaniji, a inače broj 18 koji koristi ove grupa predstavlja prvo i osmo slovo abecede, odnosno inicijale Adolfa Hitlera.
 

Neonacisti se, prema rečima predsednika Saveza antifašista Vojvodine Duška Radosavljavića, očito "domunđavaju" putem svojih organizacija na internetu.

- Srpske desničarske organizacije su se godinama šlepale uz one koji su sada na vlasti i nekako i same izlaze iz mraka na svetlost dana. Pritom se vlast predstavlja kao ona koja je za proevropske vrednosti u koje spada i antifašizam, a deluje da namiguje ovim ekstremistima, da je to dok gosti ne odu kući - tumači Radosavljević, ukazujući da Ministarstvo policije mora da prati i zna šta rade te organizacije u zemlji i inostranstvu i da treba da, tim povodom, bude na vezi sa diplomatskim predstavništvima.

Marširaju širom planete

Slučajevi da se neonacisti sve otvorenije pokazuju, čak i u državi kao što je Srbija, koja je podnela ogromne žrtve u borbi protiv fašizma, sve su nažalost češći u Evropi i SAD. Rastom populizma i ekstremne organizacije sve otvorenije zastupaju svoje stavove. Ne treba podsećati na slučaj iz Šarlotsvila u SAD od pre godinu i po dana, kada su neonacisti sa upaljenim bakljama marširali ovim gradom, a u neredima koji su nastali jedna osoba je izgubila život. Pošto predsednik SAD nije odmah osudio marš neonacista, to je mnogima bio signal, ne samo u Americi, već i u Evropi, da je takvo ponašanje postalo - norma.
Neverovatno je da čak i u Rusiji, državi koja je dala najveće žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, postoje neonacističke organizacije, koje broje i po hiljadu članova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online