Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.10.2018.
12:32
Vestionline,sputniknews.com A

Skot: Pomagali smo i rečima i delima

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je sinoć da je optimističan kada je reč o pravcu kojim region Zapadnog Balkana ide, da SAD snažno podržavaju proširenje EU na region, a da teški koraci u reformama zahtevaju više hrabrosti i opredeljenosti lidera, ali i građana.

M. Todorović
Kajl Skot

Skot je učestvovao na panelu „Balkan 360: procena nemačkog i američkog angažmana na Zapadnom Balkanu" u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, čiji je Tanjug medijski partner, a na kojem je govorio i nemački ambasador Tomas Šib.

- SAD su poslednje dve decenije konzistentne, od pada Miloševića, insistirajući u regionu na pomirenju, i to da se države pomire sa svojom istorijom, ali i sa svojim susedima i da krenu dalje u građenje budućnosti sa jakim privrednim rastom i jakom demokratijom koja bi bila zasnovana na vladavini prava i ojačana slobodom medija - objasnio je američki ambasador.

Ključni element toga, lajtmotiv procesa reformi jeste pridruživanje EU, prenosi Tanjug.

SAD su, rekao je, pomagale region i na rečima i na delima.

- U poslednjih 17 godina samo Srbiji smo dali pomoć od milijardu dolara i to pre svega kao podrška tim pravcima razvoja - naglasio je Skot.

Dodao je da se nijedan korak u reformama ne može nametnuti spolja, već da treba da ih prihvate i sprovedu lideri, ali da ih prihvate i građani koji to treba da žele više nego neko spolja.

Kako je kazao, ima zastoja u tom procesu jer su to sve teška pitanja i zahtevaju više hrabrosti i opredeljenosti lidera, ali i građana da to podrže.

Skot je dodao da su SAD oduvek bile "fan" proširenja EU, pa i na ovaj region, jer je EU najmoćnija sila za sprovođenje mirne tranzicije.

- Neke frustracije koje postoje ovde u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona, odnose se na to da je proces previše dug, komplikovan, da su zahtevi veći nego što su bili prema drugim zemljama - rekao je američki ambasador.

On je istakao da se u tom procesu ispunjavanja zahteva iz Akija (Aki kominiter) društvo menja na bolje i to važi i za Srbiju.           

- EU perspektiva postoji, Unija ju je potvrdila, ali potrebni su koraci napred, a Izveštaj Evropske komisije pokazao je gde taj progres treba da bude napravljen - dodao je on.

Skot je na pitanje da li SAD podržavaju ideju o razgraničenju, za razliku od Nemačke, i da li vide rizike u tome od otvaranja Pandorine kutije, odgovorio da su SAD za svaki sporazum između Beograda i Prištine - sveobuhvatan, koji može da bude primenjen i za koje lideri veruju da bi mogli da dobiju podršku naroda.

Status kvo takođe ima rizike, ne samo kao zamrznuti konflikt, već i zbog intencija koje bi vodile nestabilnosti u regionu, dodao je Skot.

- Razumem one koji govore o Pandorinoj kutiji, ali sada nije 1999 godina. Čekamo da predlože sporazum, ali teško bi bilo zamisliti da, ako bi postigli dogovor sa kojim mogu da žive, mi kažemo da je to neprihvatljivo - kaže Skot.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online