Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.10.2018.
13:41
aljazeera.net A

Al Džazira: Zbog čega je američki specijalac zatvoren u Srbiji?

Rezervni pripadnik specijalnih snaga SEAL američke mornarice Daniel Korbet zatvoren je u Srbiji osam meseci i nalazi se pod istragom zbog posedovanja nelegalnog pištolja, javlja portal BuzzFeed News.

EPA
Foto: Ilustracija

Pion u borbi Rusa i Amerikanaca za uticaj na Balkanu?

Ovog jula, navodi dalje portal, njegov advokat je ubijen u Beogradu u napadu po uzoru na napade bandi i ovaj slučaj još nije rešen. Ne zna se da li je ubistvo advokata povezano sa Korbetovim slučajem.

Korbet, kome je nadimak "Dirty" (prljavi), imao je borbene rasporede u Iraku i Avganistanu, navode tri izvora upoznata sa njegovom vojnom istorijom. Prvo je bio član SEAL-ovog Tima 5 (2004-2007), da bi potom tri godine bio deo legendarnog SEAL Tima 6, poznatog kao "Razvojna Grupa" odnosno DEVGRU. Ta je jedinica kasnije ubila Osamu bin Ladena.

Od 2012. godine, Korbet je u rezervnoj jedinici mornarice SEAL Tim 17, navode izvori i dodaju kako on ima pristup dokumentima sa oznakom "top-secret".

Abraham Golan, čovek na čelu američke grupe Spear, za koju je Korbet takođe radio, otputovao je u Srbiju sa Korbetom početkom 2018. godine, naveli su srpski mediji. Ljudi upoznati sa Korbetovim poslom u Srbiji spekulišu kako bi on mogao da bude pion u aktuelnom diplomatskom ratu za uticaj na Balkanu između SAD i Rusije.

Početkom februara, srpske vlasti su objavile hapšenje Korbeta. Navele su kako je nađen sa nelegalnim pištoljem, i kako su on i još neke neimenovane osobe uhapšene. Neki lokalni portali su odmah objavili tekstove o teorijama zavere kako je on tu da destabilizuje srpski režim.

Njegov prvi advokat Dragoslav Ognjanović za BuzzFeed News govorio je u aprilu. Tada je tvrdio kako je pištolj za koji je optužen Korbet neispravan. Tada je Ognjanović očekivao da će Korbet uskoro biti pušten.

Srpski tužioci su u junu objavili kako je Korbet, zajedno sa tri državljana Srbije, optužen za nelegalno posedovanje oružja za šta je zaprećena kazna do 12 godina zatvora. Ali, 24. jula je sud u Beogradu odlučio kako sa ovom optužnicom ne može da se nastavi ukoliko se ne uvrsti više forenzičkih podataka o samom oružju.

Četiri dana kasnije je Ognjanović ubijen ispred stana, a to ubistvo su preneli svetski mediji.

Uprkos vremenu kada se desilo, nije bilo dokaza da je ubistvo advokata povezano sa njegovim zastupanjem Korbeta.

Ognjanović je ranije bio advokat bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a navodno je zastupao i neke osobe iz miljea organizovanog kriminala.

Sreda 17.10.2018. 14:34
Њега ослободити само у замену за Косово!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online