Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2018.
09:39
Vestionline, Tanjug A

Patrijarh Irinej: Glavni problem Srbije je Zapad

I dalje mislim da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić lavovski bori za Kosovo i Metohiju i to pod neviđeno neravnopravnim uslovima, ali i da vekovni nepromenjeni stav Crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite države doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije, izjavio je srpski patrijarh Irinej.

youtube.com/tvk3
Patrijarh Irinej (Foto: Arhiva)

- Nadu i utehu uliva to što on višekratno izjavljuje da neće nametati svoju volju i svoja eventualna rešenja, već da će poštovati slobodno izraženu narodnu volju, pa makar se s njom intimno ne slagao. Crkva, po svojoj prirodi, ne donosi državne i političke odluke, ali ima pravo, a još više dužnost, da ukaže na večna merila i večne vrednosti, pre svega na služenje pravdi, slobodi, miru i životu za sve i svakog, pa, ne na poslednjem mestu, i za svoj narod, svoje vernike - rekao je patrijarh Irinej za "Večernje novosti".

Kako naglašava, glavni problem Srbije nisu vekovni susedi Arbanasi, nego "razvijena Evropa", pa i Zapad uopšte, jer se ne bavi rešavanjem krize i prevazilaženjem sukoba, već se bavi svojim večnim interesima.

- U Evropskoj uniji, rekao bih, baš i ne izgaraju od želje za našim prisustvom, što zbog našeg prijateljstva sa Rusijom, što iz svojih unutrašnjih razloga, i zato stalno postavljaju nove uslove, traže da prihvatimo njihovo rešenje za KiM i odlažu li odlažu - objašnjava patrijarh.

Smatra da ako i kada Srbija dođe na red, EU će biti sasvim drugačija nego što je danas, ako uopšte bude postojala.

Upitan da protumači sugestije iz Brisela da Srbija svoju spoljnu politiku uskladi sa EU, Irinej kaže da ne veruje da će Srbija sebi ikada kupiti "člansku kartu" za ulazak u EU po cenu uvođenja sankcija Rusiji ili drugih neprijateljskih akata prema toj zemlji.

Komentarišući najave iz sveta da Bosnu i Hercegovinu čeka proces unitarizacije i da to u suštini znači nestanak Republike Srpske, patrijarh ističe da je RS stvorio srpski narod ogromnim žrtvama i da ona, "ako Bog da, neće ni nestati niti se utopiti u unitarnu Bosnu".

Za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori Irinej kaže da se prvo mora suočiti s problemom da bi on počeo da se rešava.

- Nije, do sada, sa odgovarajućeg mesta i na odgovarajući način definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori - pojašnjava srpski patrijarh.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online