Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Duge noge za državnu službu

Duge noge za igranje, vito telo za gledanje, pevala je nekada Lepa Brena, a poslednjih godina ti stihovi postali su nepisano pravilo za zaposlenje, odnosno državno uhlebljenje.

www.mc.rs
Mirela Krajinović

Mlade i lepe devojke ulaze u državne organe, ustanove i kompanije, a kako su otkrili mediji, neke od njih su pre toga bile "praznik za oči" muškaraca na naslovnicama muških časopisa, dok su se druge isticale golišavošću na društvenim mrežama. Zbog tog neverovatnog spoja posla i načina života, mediji su ih nazvali "srpske političke starlete", ili "državne starlete".

Sladak život uz partijsku knjižicu

Na sve one čije su štikle špartale važnim institucijama podsetio je nedavni slučaj bivše "Plejboj" zečice i kandidatkinje za mis Hrvatske Mirele Krajinović. Ova, kako su je mediji nazvali muza Hju Hefnera, angažovana je na promociji beogradskog Narodnog pozorišta, u godini kada ovaj teatar slavi vek i po postojanja.

Da praksa zapošljavanja po kriterijumu fizičkog izgleda nije nova, ukazuje za "Vesti" univerzitetski profesor Jovan Komšić, sociolog politike, ali je, kaže on, danas sve što se dešava, vidljivije zbog društvenih mreža i dela medija koji uspevaju da se drže van kruga moćnih struktura.

- Oduvek je u centrima ekonomski i političke moći bilo lepih žena, samo što u ranije doba jednopartijskog sistema, takve stvari nisu bile dostupne očima javnosti, a danas jesu. Uz TV rijalitije, kako vidimo imamo i političke, pošto neki mediji otkrivaju i kandiduju u javnosti određene teme, poput ove da izgled i partijska knjižica obezbeđuju radno mesto, i onda traže odgovore od države - objašnjava Komšić.

Firmirana odeća, golišave poze, partijska knjižica, a kao zajednički imenitelj ovih dama na državnim jaslama i ljubav prema slatkom životu, dobrim automobilima, egzotičnim destinacijama...

One su u doba ministrovanja Ivana Mrkića pronađene u diplomatiji, a javnost je prvo upoznala Vanju Hadžović, lepoticu koja je svojevremeno bila potpredsednica mladih socijalista u Zemunu. U MSP je uskočila sa diplomom privatnog Univerziteta Megatrend, a onda su se u javnosti pojavile njene obnažene fotografije sa interneta.

Još se prašina nije slegla, a "pukla" je priča o Mariji Grujić, sa takođe Megatrend diplomom, i bez ikakvog iskustva, osim onog u slikanju za muške magazine, pa su njene obnažene slike ukrasile naslovnice dnevnih novina.

Konzul bez iskustva

Još jedna atraktivna dama, Nevena Ljubić Lojović, obrela se u MSP-u u doba Mrkića, a o njoj se čulo kao o diplomiranoj glumici sa ulogom u seriji "Selo gori, a baba se češlja". Zaposleni su pričali kako se hvalila da joj je tata zlatar i da se skupoceno oblačila. Ove atraktivne devojke nisu se dugo zadržale u MSP-u, Hadžovićeva je napustila Ministarstvo, a ostale su sklonjene sa dolaskom Ivice Dačića.

Međutim, štampa je i dalje detektovala mlade lepotice u institucijama, pa je javnost upoznala Milu Opalić, ne obnaženu, već zakopčanu do grla, ali u provokativnoj pozi, napućenih usta i bez iskustva u diplomatiji. U MSP je stigla sa jedne od visokih pozicija u državnim Srbijašumama, a halabuka se podigla kada se pročulo da joj je pošlo za rukom da se, kako su pisali mediji, sa iskustvom od nekoliko dana, otisne u Stokholm na mesto konzula.

Njena koleginica iz Srbijašuma Jelena Samardžić slovila je u štampi kao članica SPS, a u žižu javnosti je stigla kada su na internetu osvanule fotografije njenih noktiju na kojima je bio iscrtan logo stranke i šljokičasta tetovaža na ruci s natpisom "Dačić".

- Nisam starleta, u javnosti je stvorena pogrešna slika o meni - zavapila je Jelena.
Međutim, od zaposlenih u državnim firmama se i dalje čuje da se iznenada i "preko veze", na najčešće dobro plaćenim pozicijama, pojavljuju atraktivne devojke s diplomom privatnih fakulteta, čije godine života i znanje govore da im manjka profesionalnosti.

www.mc.rs
Ivona Jevtić

Dva kosovska boja Ivone Jevtić

Ivona Jevtić koja je pre dva meseca usijala društvene mreže kada je u jednoj TV emisiji govorila o "drugom kosovskom boju", razrešena je sa mesta beogradske sekretarke za kulturu i istovremeno imenovana za v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle.

- Zaboravljaju ljudi sve ono što je učinjeno, prvi Kosovski boj, drugi Kosovski boj, naše junake nad junacima, Kraljevića Marka i sve one koji su bitke bili - rekla je tada Jevtićeva, oko koje je bilo mnogo kontroverzi u medijima.

Njenu ostavku je pre više od pola godine zatražio veliki deo kulturne scene ogorčen što je na konkursu za sufinansiranje projekata u ovoj godini gotovo trećina budžeta raspodeljena organizacijama koje nisu registrovane za oblast kulture, ili su to učinile uoči konkursa. Neke organizacije su čak i menjale delatnost da bi učestvovale i dobile pare.

Jevtićeva je inače profesor srpskog jezika, predavala je u nekoliko škola, a onda radila u oblasti marketinga u nekoliko firmi. U kulturu, tačnije na poziciju direktorke Kulturnog centra Beograda, ušla je sa mesta rukovodioca Odeljenja za trgovinu i usluge Pošta Srbije. Njeno imenovanje je izazvalo burne reakcije u javnosti, pa su je neki kulturni poslenici javno nazvali "poštarka".
Napredovala je 2016. kada je postala gradski sekretar, a u žiži je bila i pre dve i po godine zbog cenzure, odnosno uklanjanja dela radova sa jedne izložbe.
Ona je na mestu direkotora Muzeja Nikola Tesla zamenila dr Branimira Jovanovića, koji je ranije bio i kustos u ovom muzeju.

I moćne žene vole lepotu

- Lepota ne sme biti mana - poručio je generalni sekretar MSP Veljko Odalović (na slici) koji je komentarišući "državne starlete" rekao da u diplomatiji "nema zapošljavanja mimo zakonski dozvoljenog kriterijuma".

- A da li su lepe, hvala bogu da su lepe, i to ne sme da bude mana. Zašto bi bila, ako je lepa, starleta. Drugi kvaliteti njih opredeljuju, kvaliteti u poslu, razni testovi pred raznim našim komisijama - branio je generalni sekretar MSP mladost i lepotu, pre godinu dana.

Mediji, smatra Jovan Komšić, treba da stvore moćnicima osećaj da će im, ako stave atraktivnost ispred profesionalnosti, kazna biti javna osuda.

- Možda sada mediji ne deluju na moćnike koji su komforni i arogantni, ali ako se nezadovoljstvo građana akumulira, može nekontrolisano da eksplodira - kaže on.
Komšić napominje da i moćne žene kod zapošljavanja, znaju da pribegnu kriterijumu, "mlad i lep, jednako posao", kao i da osim te vrste zapošljavanja "preko veze" postoje i druge, poput recimo nagrade za lojalnost i poltronstvo.

Kraljica lapsusa

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine Beograda, sa diplomom Univerziteta "Braća Karić", mlada i doterana članica SNS-a, umesto po radnim uspesima, u žižu javnosti je dospela po "biserima".
Tako je u njenoj verziji "preduzetništvo" postalo "prezuzeštvišo", "malverzacijski" projekti "malverški", "podsetiti" je izrekla kao "poseciti", dok je "kontinuinirani", navela kao "kointinuirni".

Starlete u Skupštini

Dušica Jevđenović je izronila iz anonimnosti kada su policajci reagovali, jer se njen brat Ivan teturao oko auta u Novom Beogradu, pa su mislili da hoće da ga obije. Kad su prišli, navodno je, potegao gasni pištolj i zapretio, a iz stana je istrčala Dušica i poprskala suzavcem policajce, preteći im otkazom, uz pitanje: "Znate li ko sam ja?!"

Iz medija se čulo da je savetnica u MSP-u, pa da savetuje u Vladi, a onda su se pojavile obnažene slike na kojima se hvali dobrim životom. Pisalo je i da ima vanbračno dete, sa navodno uticajnim čovekom, političarem a na sudu kazala da trenutno ne radi, ali prima alimentaciju od 500 do 1.000 evra. Policajci su, kako je objavio "Alo", povukli tužbu.
Pobednica rijalitija "Snajke" i učesnica "Parova" Teodora Radojičić, ispozirala je nasred skupštinskog hola, a na Instagramu se pohvalila i fotografijom s funkcionerom SPS Vanjom Vukićem, koji je potom objasnio da je ne poznaje i da je mislio da je studentkinja koja želi fotografiju s njim.

Starleta Aleksandra Jovanović, Sandra Partizan, fotkala se u zgradi Vlade. Radikal Sulejman Spaho završio je u aferi "prostitutka" zbog sumnji da je Suzanu R. dovodio u Skupštinu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online