Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.10.2018.
09:17
Tanjug, Vestionline A

"Nema popuštanja Srbiji"

"Srbija mora da ispuni sve kriterijume za ulazak u EU i tu nema popuštanja", izjavila je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

pixabay.com
 

Ona je to rekla na konferenciji za novinare u petak, nakon sto je stranka Most optužila hrvatsku vladu za izdaju nacionalnih interesa jer popušta Srbiji u pregovorima sa EU, prenosi regionalna televizija N1 Hrvatska.

- Jasan i nedvosmislen stav Hrvatske je da Srbija kao kandidatkinja za članstvo mora da ispuniti sva merila i sve kriterijume kako bi dobila naše zeleno svetlo. Tu moramo biti jasni: nema popuštanja. Dakle, svi kriterijumi i sva merila moraju biti ispunjena - rekla je Pejčinović Burić.

Ona je dodala da Most ponovo po istom obrascu pokušava da "generiše novu aferu" i izmišlja je. 

- Potpuna je neistina da sam ja ikad bila angažovana od strane srpske vlade ili od bilo kog srpskog ministra. Radila sam na projektu Evropske unije čiji je zdatak bio da pruži tehničku pomoć vezanu uz prilagođavanje zakonodavstva - rekla je Pejčinović Burić. 

- Sadašnja hrvatska vlada je podstakla oživljavanje rada svih mehanizama za rešavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, sa posebnim naglaskom na rešavanje pitanja nestalih - rekla je Pejčinović Burić.


Ranije juče predsednik stranke Most Božo Petrov rekao je da se otvara mogućnost sukoba interesa sadašnje ministarke spoljnih poslova Pejčinović Burić koja je 2013. bila savetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU. 

- U isto to vreme naše ministarstvo spoljnih poslova je trebalo da rešava teška pitanja u pregovorima sa Srbijom - od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji - rekao je Petrov i upitao ko je ukinuo povereništvo za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovorima.

Odgovarajući na pitanje da li postoji Povereništvo, Pejčinović Burić je rekla da je sadašnja vlada vlada zaključila da takvo povereništvo "nije neophodno da bi se rešavala pitanja". 

- Sve što je bilo zamišljeno da to povereništvo radi, se radi, što kroz redovne aktivnosti, kroz redovne mehanizme koje ima vlada na raspolaganju, što kroz posebna međudržavna povereništva koja smo uspostavili. Dakle, nema ničega što je trebalo da radi to povereništvo što ova vlada nije počela da radi - rekla je hrvatska ministarka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online