Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2018.
19:30
Vestionline, Tanjug A

Šta Tači govori, šta zaista smera?

Korekcija granica kao moguće rešenje za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine prisutna je u formulacijama nekih međunarodnih zvaničnika i evropske administracije u kontekstu da će biti prihvaćeno svako, pa i ovo rešenje, ako se oko njega slože dve strane, ali ga trenutno aktuelnim drži, podgreva i plasira u etar, kao izvesno, pre svega - Hašim Tači.

EPA/Virginia Mayo
Hašim Tači

Da li je ta ideja zaista i dalje na agendi, ili je potrebna Tačiju da bi zadržao pozicije na političkoj sceni u Prištini, ali i u međunarodnim okvirima kao jedini prihvatljiv pregovarač u dijalogu sa Beogradom?

Tačija čeka politička penzija ukoliko se ne izbori za ideju razgraničenja Srba i Albanaca i na taj način ne porazi svoje političke protivnike, smatra asistent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić.

On u tom svetlu tumači izjavu predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija o navodnoj podršci francuskog predsednika Emanuela Makrona da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum "sa realnom mogućnošću korekcije granica". 

Upitan da li se Tačijeva izjava može dovesti u vezu sa dešavanjima na unutrašnjem političkom planu u Prištini, Surlić kaže da je Tačijev politički izbor jasan.

- Ili će uspeti da se izbori za ideju razgraničenja i na taj način porazi svoje političke oponente ili će odustati i suočiti se sa neminovnom političkom penzijom - rekao je Surlić za Tanjug.

On smatra da je Tači ubeđen da je razgraničenje opcija koju bi Srbija prihvatila u zamenu za deblokiranje Kosova u međunarodnim institucijama.

To je, kako primećuje, jedino što u kosovskoj javnosti može biti predstavljeno kao politička pobeda. 

- Činjenica da se "razgraničenje" proglašava neuspelim, a da nijedna strana nije detaljno predstavila šta pod tim podrazumeva, govori da je ideja o korekciji granica još živa - naveo je Surlić i dodao iz medunarodnih krugova stižu različita mišljenja jer ne postoji jedinstven stav o toj ideji.

Iz Ambasade Francuske Tanjug danas nije dobio odgovor na pitanje da li je francuski predsednik Emanuel Makron zaista, kako tvrdi Tači, podržao korekciju granica, što podrazumeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova. 

Međutum, danas je iz Prištine stigla vest da je Tačijev spoljnopolitički savetnik Dejvid Filips podneo ostavku, uz objašnjenje da ne želi da bude deo predloženog plana za podelu Kosova:

- Neki ljudi u kosovskim institucijama idu drugim putem. Pristaju na korekciju granica dajući teritoriju Srbiji. Mislim da je podela ili korekcija granica loš dogovor koji neće normalizovati odnose između Srbije i Kosova - naveo je Filips i otvorio bar nekoliko pitanja.

Jedno od njih je: da li je Hašim Tačci, koji svojoj javnosti obećava Preševo, Bujanovac i Medveđu, zapravo spreman i na neke ustupke Srbiji?

Ukoliko i u ovom slučaju nije rečc o političkim igrama kosovskog predsednika, za koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić znao da kaže: "Ništa mu ne verujem".

Inače, u toku su i unutarstranački izbori u Tačijevoj stranci, pa celokupnu njegovu retoriku, koja se čuje poslednjih dana, treba posmatrati i u tom kontekstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online