Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2018.
12:28
telegraf.rs A

Bez dogovora sa Srbijom - nema rešenja za Kosovo: Đurić o ponižavajućim predlozima

Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost - rekao je Ðurić.

A. Čukić
Marko Đurić

Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ističući da Srbija želi kompromisno rešenje, i da neće prihvatati nikakve ponižavajuće predloge za rešenje.

Ðurić je za tv Pink rekao da jučerašnje napuštanje konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču Delegacije Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta zbog načina kako je na skupu predstavljeno Kosovo, pokazuje da ništa nije rešeno.

- To pokazuje da rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom. Oni da budu jednostrano proglašena nezavisna država i da misle da sa Srbijom ne treba da se dogovaraju, da im je dovoljno što ih je neko potapšao po ramenu, to nikakvo rešenje sa sobom ne donosi - rekao je Ðurić.

On je naveo da Srbija ima dostojanstvo i podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja.

- Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost - rekao je Ðurić ističiću da je Srbija danas politički i ekonomski snažna da može da štititi svoje interese.

Inače, Delegacija parlamenta Srbije protestovala je juče zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom „Kosovo" bez zvezdice.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije u Beču, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju. Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.

Ðurić je rekao da se čuo sa srpskim ambasadorom u Beču i da je sa njim razgovarao o tome.

Delegacija iz Srbije je, kako je rekao, dobila podršku ne samo od Španije već i predstavnika sa Kipra i iz Grčke.

Ðurić je rekao da na KiM Albanci bez dogovora sa srpskom stranom mogu samo da maštaju da mogu da zaokružze neko rešenje ili da osnovaju veb sajtove na kojima će tvrditi da su država.

- Ali, u UN i OEBS ne mogu da uđu. Time samo pokazuju da ništa ne može da se reši bez dogovora- naglasio je Ðurić.

Kako je rekao, u interesu Srbije i našeg naroda na KiM je da njegovu poziciju sačuvamo i Srbija će se boriti da nađemo neko rešenje.

Ðurić je naglasio da u tom smislu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu velike napore da se nešto postigne, iako bi bilo neuporedivo lakše da se nastavi sa politikom koju je vodila prethodna vlast.

- U praksi su radili sve da priznaju nezavisnost Kosova, a da Srbija ne dobije ništa za uzvrat, u vreme Jeremića, Tadića i Ðilasa  - kazao je Đurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online