Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2018.
11:17
Vestionline, Tanjug A

Stoltenberg: NATO podržava dijalog kao ključ stabilnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas da KFOR osigurava bezbedno okruženje za sve zajednice na KiM, uključujući i Srbe, te da u punoj meri podržava proces normalizacije odnosa.

EPA/Olivier Hoslet
Generlni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg (Foto: Arhiva)

Stoltenberg je, u izjavi novinarima, nakon prisustva civilnoj vežbi NATO u Mladenovcu, kazao da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica. 

- Dijalog je ključ stabilnosti u regionu - poručio je šef NATO.

Stoltenberg je kazao da se ovom vežbom vidi da Srbija i NATO osnažuju svoje partnerstvo, koje je započeto 2006.godine i da se od tada odnos razvija i osnažuje iz dana u dan.

Ukazao je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvorio najveću civilnu NATO vežbu sa oko 2.000 učesnika.

- Ova vežba je bitna, jer je to nacicn da se osnaži naša spremnost da odgovorimo na prirodne katastrofe. Takdoje pokazuje kako radimo zajedno na razvoju novih tehnologija, boljih načina međusobnog komuniciranja, organizujemo zajedničko komandovanje - objasnio je on.

Stoltenberg je kazao da je ovo bila prilika da se pokaže kako NATO i Srbija razvijaju svoje prijateljstvo i partnerstvo.

- Ovo nije vojna vežba, budući da NATO nije samo vojni savez. Ovo je civilna vežba koja se bavi odgovorima za vanredne situacije, sa ciljem spašavanja života. Videli smo da je ovaj region bio izložen pirodnim katastrofama - naglasio je on.

Stoltenberg je kazao da je svestan da je NATO ostao kontroverzan u Srbiji, zbog sećanja na bombardovanje iz 1999. godine.

- To sećanje je i dalje bolno za mnoge, posebno one koji su izgubili bliske osobe. Međutim cilj akcije je bio da e zaštite civili u regionu i svaki nevini život koji je izgubljen je velika tragedija. Žalim za svakom žrtvom na obe strane i upućujem saučešće porodicama. Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da gledamo u budućnost - nagalsio je on. 

Stoltenberg je kazao da se svuda na Zapadnom Balkanu NATO posvećuje svom sveobuhvatnom cilju izgradnje mira i stabilnosti, koji su temlj za napredak.

- Danas su saveznici NATO najveći inevstitori u Srbiji, koji donose radna mesta i privredni rast. Srbija je ostavrila impresivan rast i reforme - kazao je on.

Stoltenberg je ukazao da su pojedine zemlje regiona članice NATO, a da Srbije to ne želi.

NATO, prema njegovim rečima, u punoj meri podržava neutralnost za koju se opredelila Srbija i pozdravlja što se odlučila za partnerstvo sa NATO.

To, kako ističe, koristi obema stranama.

Podsetio je da je NATO pomogao uništenju velike količine oružja, obučavao više hiljada pripadnika Vojske, a da Srbija ima obučeno medicinsko osoblje koje učestvuje u NATO misijama.

Na kraju je ukazao da ima lepa sećanja iz svog detinjstva u Srbiji, i da mu je posle puno decenija uvek zadovoljstvo vratiti se u Beograd.

- Ova poseta pokazuje snagu partnerstva, a vežba šta možemo da uradimo zajedno izgrađujući bolju budućnost - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online