Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.10.2018.
15:54
Đ. J. - Vesti A

Složna srca sagradila hram

Gradnja crkve posvećene Svetom velikomučeniku Prokopiju u Lozničkom Polju završena je i ovog meseca i biće organizovana velika svečanost njenog osveštenja. Taj čin obaviće 23. oktobra vladika šabački Lavrentije zajedno sa nekoliko episkopa iz okruženja, najavio je arhijerejski zamenik sveštenik Mirko Vilotić posle obilaska nove bogomolje.

Đ. J. - Vesti
Sveštenik Mirko Vilotić

On je saopštio da je posle sastanka sa rukovodstvom grada dogovoreno da to bude ''svečanost cele eparhije šabačke, sveg sveštenstva i vernog naroda kod crkve koja je građena tri godine''.

- Ovaj hram sagrađen je na Tičar polju gde je bilo veliko stradanje srpskog naroda kako u Boju na Loznici 1810. godine, tako i u Velikom ratu, a završen je na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, odnosno proboja Solunskog fronta. Ovo naselje se sve više širi, ima sve bolju infrastrukturu, a eparhija je zajedno s lokalnom samoupravom sagledala potrebu da dobije i ovu svetinju, mesto gde će se narod okupljati. Gradnju je pomogao Grad Loznica koji ima veliko razumevanje za potrebe SPC i podržao je sve projekte koje je crkva imala - kazao je sveštenik Vilotić.

Plac od 27 ari na kome se nalaze hram i zgrada sa crkvenom prodavnicom i pratećim sadržajima Crkvenoj opštini Loznica poklonili su supružnici Đorđe i Jelena Spasojević. Pored hrama je urađena česma, a nedaleko od crkve i temelj za budući parohijski dom. Od 1873. godine, kada je podignuta Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, pa sve do 2002. u Loznici nije sagrađena nijedna bogomolja.

Tada je, pre 16 godina, počela gradnja hrama posvećenog Svetom Vaznesenju Gospodnjem na Lagatoru koja još nije potpuno završena. Na području grada u toku je i gradnja crkve posvećene Svetoj majci Angelini u Voćnjaku, tako da će Loznica, zajedno sa završenim hramom u Lozničkom Polju, imati ukupno četiri bogomolje. Izgradnju svih hramova pomagali su i pomažu ljudi koji žive u tim sredinama, gradska uprava kao i narod iz dijaspore koji nije zaboravio svoj zavičaj.

Đ. J. - Vesti
Završena za tri godine: Crkva Svetog Prokopija

Loznica sa dve crkvene opštine

Sveštenik Mirko Vilotić najavio je i da će uskoro Loznica, umesto jedne, imati dve crkvene opštine.

- Pošto se umnožio broj hramova i vernika, vladika šabački Lavrentije je, sagledavši potrebe i predloge pojedinaca odlučio da umesto jedne budu dve crkvene opštine tako što će svakoj pripasti po dva hrama. Jednoj stara crkva u gradu i hram u Voćnjaku, a drugoj crkve na Lagatoru i u Lozničkom Polju. Ušlo se u postupak podele, dati su rokovi, a onda će eparhijski Upravni odbor odlučiti i o načinu podele materijalnih dobara - kazao je sveštenik Vilotić i istakao da je ovo bila "najveća i najznačajnija crkvena opština u našoj eparhiji".

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online