Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2018.
00:44
J. Arsenović - Vesti A

Hrabrost donosi i uspeh

Kako dobru ideju pretvoriti u stvarnost i kako da ta stvarnost Srbiju učini boljom i zadrži mlade i kreativne ljude u zemlji, suština je dvodnevne konferencije u Beogradu Učini da budeš originalan, posvećene promociji preduzetništva.

V. Sekulić
Konferenciju "Učini da budeš originalan" organizovala Fondacija "Novak Đoković"

Bio bi to još jedan od skupova sa puno dosadne priče i već odavno izrečenih saveta da samom otvaranju nije prisustvovao i uzeo aktivno učešće najpoznatiji srpski bračni par Đoković i da fondacija našeg tenisera, kao organizator konferencije, nije upriličila upoznavanje sa Mikelom Magaš.

Ova neverovatna žena rođena je u Zagrebu, studirala je dizajn u Velikoj Britaniji, godinama živi i stvara u Stokholmu, a prošle godine proglašena je najboljom evropskom inovatorkom. Iako je s Novakom uvek interesantno i brojni novinari došli su upravo zbog njega, nije greška reći da je Mikela "ukrala" šou bivšem, a verujemo i budućem svetskom teniseru broj jedan. I njemu to nije smetalo.

Naprotiv, obučen u majicu sa nazivom konferencije "Bare To Be Original" (Usudi se da budeš originalan) , Novak je došao da podrži suprugu Jelenu, direktorku Fondacije i magazina "Original". Iz prvog reda pažljivo je slušao Mikelino predavanje o tome kako je okupila više od 7.000 naučnika, muzičara i programera iz celog sveta stvarajući neverovatne inovacije. Jedna od njih, recimo, pomogla je di-džeju sa deformitetom ruku da svira gitaru, druga je slepoj pevačici iz Helsinkija omogućila da preko senzora oseti reakciju publike. Strpljivo je sačekao da iz pubilike završe sa pitanjima, a zatim se i sam obratio Mikeli.

Poslednje Novakovo pitanje kao da je ukazivalo na ličnu dilemu čoveka čiji postupci u brojnoj armiji domaćih navijača neretko izazivaju kritike, bilo zbog prelaska na vegetarijanstvo ili zbog, za konzervativne Srbe, nesvakidašnje poštovanje koje ukazuje svojoj supruzi, između ostalog i dolaskom na ovakve skupove. Novak je pitao Mikelu da li smatra da sredina često u ljudima stvara blokadu da naprave iskorak, a sve u strahu da ne budu "crne ovce"?

- Ima onaj zanimljivi video-klip gde jedan čovek izađe da igra sam pred ljudima. Svi ga gledaju kao ludaka, ali on ne odustaje. Jedan čovek mu se pridruži i na kraju klipa svi igraju. To je suština, potrebna je samo hrabrost i taj jedan čovek koji će vašu ideju prvi prihvatiti. Praktično, slalomom do vrha - slikovito je odgovorila simpatična i neposredna Mikela.

Ličnim primerom devojke sa Balkana ona je srušila barijeru koju konzervativna sredina ume da nametne. Njenu kreativnost, otvorenost za ideje i želju da ih deli i razrađuje sa drugima, ne prisvajajući zasluge samo za sebe, uvideli su i u Briselu, pa je Mikela pozvana da bude savetnik Evropske komisije za preduzetništvo i inovacije.

Ona je prihvatila i poziv G7 da bude deo grupe zadužene za veštačku inteligenciju, oformljenu na inicijativu lidera sedam najmoćnijih zapadnih zemalja. Priznata u svetu, ona je slušaocima u beogradskom Dorćol placu poručila da od bračnog para Đoković "Srbija ne može da ima bolji pi-ar".

Originalnost svuda na ceni: Novak i Mikela

Odbila Stiva Džobsa

Mikela je svojevremeno odbila ponudu osnivača Epla, čuvenog Stiva Džobsa da bude deo njegovog dizajnerskog tima. Na pitanje "Vesti" da li se pokajala, spremno je odgovorila da nije.
- Nekad sam se pitala da mi je možda bilo jednostavnije da živim s nekom velikom redovnom platom, ali meni je stalo da izgradim sistem gde se poštuju autorska prava. Kod velikih kompanija i novac i slava idu u jedne ruke. Meni to smeta - objasnila je Mikela.
Suosnivač njene kompanije Piter Klark, međutim, nije odoleo pozivu i od pre dve godine je deo dizajnerskog tima Ajfona.

Svaki dan grešimo

Iako su novinari posavetovani da će Đokovići odgovarati samo na pitanja u vezi sa temom skupa, nisu odoleli, a da ne pitaju o međusobnom odnosu najpoznatijeg srpskog para. Jelena je spremno odgovorila da Novak i ona svaki dan prave greške, ali da ih isto tako u hodu ispravljaju i da se trude da budu dobar model za svoju decu.
- Imamo balans. On podržava moju, a ja njegovu ambiciju - rekla je Jelena i poručila mladim sunarodnicima da izađu iz svoje zone komfora i da rade na sebi hrabro se upuštajući u izazove na tom putu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online