Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.10.2018.
09:13
Vestionline, Tanjug A

"Severno Kosovo je Divlji zapad"

Istoričar Milan St. Protić smatra da će, kada je u pitanju Kosovo, sve ostati status kvo kao što je bilo poslednjih 20 godina i ne vidi prostor za korak napred sa takvim protagonistima - kako predstavnicima Beograda i Prištine, tako međunarodne zajednice.

youtube.com/ BALKAN INFO - Zvanični kanal
Milan St. Protić

U intervjuu za "Blic", na pitanje koje je to rešenje o kojem Vučić govori da mu nije prošlo, Protić kaže da misli da je Vučić govorio o razmeni teritorija - jug Srbije za sever Kosova.

- Kako tačno i u kojim međama, nije bitno. Umesto dobrovoljne razmene stanovništva oni su razmišljali o razmeni teritorija. Mnogo je gora i teža razmena teritorija nego razmena stanovništva - smatra Protić.

On dodaje da bi Srbima, koji trenutno žive južno od Ibra neuporedivo bilo bolje u Srbiji, da tamo za njih nema budućnosti.

- Na severu je stvoreno nešto što više liči na Divlji zapad nego na civilizovanu sredinu i to je najveći problem - dodao je on.

Iznosi i svoje viđenje rešenja za KiM, prema kojem bi Srbija priznala Kosovo, ali bi odmah dobila članstvo u EU i eksteritorijalnost svetinja na KiM, Srbi s KiM dobili bi opciju da se presele u Srbiju, a Albanci s juga Srbije na Kosovo.

NATO, EU i Savet bezbednosti bi trebalo da garantuju Srbiji teritorijalni integritet a za Srbiju bi trebalo obezbediti dugotrajnu finansijsku pomoć koja bi je za desetak godina podigla na noge.

Kad je reč o severu Kosova, on smatra da su sever Kosova i jug Srbije spojeni sudovi i da Srbija mora da izabere ili jedno ili drugo.

Prema njegovom mišljenju, jug Srbije je neuporedivi značajniji za Srbiju zato što tuda prolazi autoput i ako Srbija izgubi moravsko-vardarsku dolinu izgubila je žilu kucavicu.

- Da sačuvamo i jedno i drugo, mislim da je nemoguće - kaže on.

Komentarišući događaje od 5. oktobra 2000. on kaže da je to trebalo da bude revolucija u smislu fundamentalne promene sistema, a pretvorio se u dan kada je Koštunica zamenio Miloševića dok je politika ostala ista i sistem nepromenjen.

Na pitanje u kom pravcu državu vodi današnja vlast, kaže - nikuda, i dodaje da priče da Srbija može i na Istok i na Zapad predstavljaju iluziju.

Za Savez za Srbiju i Jankovićev Blok 381 kaže da ni jedni ni drugi nisu dovoljno zreli niti dovoljno jaki da bi se uspešno suprotstavili vladajućoj koaliciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online